Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Mohsin Hamid: Izlaz – Zapad – Saeed, osjećajan i pomalo suzdržan mladić, i Nadia, samosvjesna i samostalna djevojka slobodna duha, susreću se jedne večeri na jednom predavanju u gradu koji se već neko vrijeme „ljulja na rubu provalije“, i to one ratne. Nakon tog slučajnog susreta Saeed i Nadia počinju se redovito družiti na kavama i uskoro se zaljubljuju, upuštajući se u strastvenu ljubavnu vezu. Istodobno, sporadične oružane razmirice i bombaški incidenti u njihovu gradu prerastaju u otvoren ratni sukob između snaga odanih vladi i militanata pretvarajući ga u gomilu ruševina. Nakon što je grad pao u ruke militanata, a javna smaknuća postala su svakodnevica, Nadia i Saeed, svjesni da se nevjenčani ljubavnici poput njih sada kažnjavaju smrću, odlučuju napustiti zemlju i ostaviti za sobom svoje stare živote te potražiti sreću negdje drugdje, na Zapadu. Iako im se na početku bilo kakva mogućnost bijega čini nemogućom, nadu im bude glasine koje kolaju među stanovnicima grada o „vratima kroz koja je moguće proći na neka druga mjesta, daleka, udaljena od ove smrtne stupice od zemlje“. Iako svjesni da prolazak kroz njih ima svoju cijenu i sa sobom nosi golem rizik, Saeed i Nadia odlučni su pronaći ih i proći kroz njih. 

Raun K. Kaufman: Autizam – revolucionarno otkriće – Raunu Kaufmanu brojni su stručnjaci još u djetinjstvu dijagnosticirali težak oblik autizma, s kvocijentom inteligencije nižim od 30, tvrdeći da će cijeli život morati provesti u ustanovi. Godinama nakon toga diplomirao je biomedicinsku etiku na prestižnom američkom Sveučilištu Brown te postao predan i prepoznatljiv stručnjak koji se bavi obrazovanjem u području autizma. Što se dogodilo? Zahvaljujući programu Son-Rise, metodi koju su osmislili njegovi roditelji, Raun Kaufman potpuno se oporavio od autizma. U ovoj knjizi Kaufman iznosi revolucionarna načela programa koji je pomogao njemu, a pomaže i tisućama drugih obitelji s posebnom djecom. Tvrdi da se autizam nerijetko pogrešno shvaća kao poremećaj ponašanja, iako je zapravo riječ o problemu socijalne komunikacije. Objašnjava kako svijet izgleda iz perspektive djeteta s poremećajem iz autističnog spektra te pokazuje kako je i zašto program Son-Rise učinkovit. Roditelji i ostali koji se bave djecom mogu naučiti kako uspostaviti skladne odnose utemeljene na povjerenju i bezuvjetnom prihvaćanju te kako kod djece znatno proširiti komunikacijske vještine i pomoći im da se uspješno nose sa svakodnevnim životnim situacijama i izazovima.

Vane Kosturanov: Zvjezdano dijete – Zvjezdan je dječak koji živi među zvijezdama i pravi je majstor za zvijezde: popravlja ih kad prestanu svijetliti ploveći među njima u svom čamcu. U strahu od pomisli kako bi neka zvijezda mogla pasti, Zvjezdan je došao do velikog otkrića koje ga je zatim dovelo do nečeg sasvim neočekivanog, a to je ljubav prema drugom ljudskom biću. Zvjezdano dijete je priča o željama, strahovima, usamljenosti i ljubavi s vrlo suptilnom, ali jasnom porukom: koliko god mi gledali u zvijezde i bili očarani nečim velikim, veća i vrjednija od svega jest bliskost između dvoje ljudi.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime