FOTO Sportska izložba „ 30 godina Ženskog odbojkaškog kluba Vrbovec“

0
Komunalac add

U povodu obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Ženskog odbojkaškog kluba Vrbovec u Narodnoj knjižnici Vrbovec organizirana je sportska izložba na kojoj su se okupile bivše i sadašnje odbojkašice, sportski djelatnici, treneri i zaljubljenici u odbojku. Od gostiju bili su nazočni vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, zamjenik Marko Belošević, predsjednik Odbojkaškog saveza Zagrebačke županije Tomislav Malkoč, ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko, tajnik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Stjepan Zdenko Brezarić, predsjednik Hrvačkog kluba PIK Vrbovec Tomislav Grežina, predsjednik Streljačkog društva PIK Vrbovec Robert Miković i druge osobe iz društvenog, sportskog i javnog vrbovečkog života.

Svima je u ime Narodne knjižnice Vrbovec dobrodošlicu poželjela knjižničarka Mateja Hrgovan i čestitala ŽOK-u Vrbovec na svim rezultatima i promociji odbojke u Vrbovcu. Također je napomenula izvrsnu suradnju s Gradskom zajednicom športskih udruga Vrbovec u čije je ime tajnik Brezarić inicirao održavanje sportskih izložbi u prostorijama knjižnice te su prošle godine to učinili Hrvački klub PIK Vrbovec i Streljačko društvo PIK Vrbovec.

Moderator izložbe Želimir Štefanović je istaknuo kako je sportska izložba u prigodi obilježavanja 30 godina ŽOK-a Vrbovec odraz proteklog vremena koje govori o velikoj ljubavi prema odbojci, odricanjima, zajedništvu, prijateljstvima, natjecanjima i uspjesima.

Naše izvrsne odbojkašice, trenere, djelatnike i djelatnice koji su dali svoj doprinos u odbojci i sve drage goste pozdravio je predsjednik kluba Žarko Popović. – Nismo proslavili desetu godišnjicu, nismo ni dvadesetu, red je da obilježimo tridesetu godišnjicu– rekao je Popović te zahvalio svima koji  su  na bilo koji način pomogli u djelovanju kluba tijekom 30 godina, a posebice osnivačima i prvoj generaciji odbojkašica koje su utrle put da ženska odbojka bude prepoznatljiva ne samo u Vrbovcu ili na zemljovidu Zagrebačke županije, nego i diljem sjeverozapadne Hrvatske i šire. Pri tome je također naglasio izvrsnu suradnju s Gradom Vrbovcem, Srednjom školom Vrbovec, Osnovnom školom Krunoslava Kutena, Osnovnom školom Marije Jurić Zagorke i Gradskom zajednicom športskih udruga Vrbovec.

Tijekom povijesti značajnu ulogu odigrala je akcija “Športom protiv droge“ 1993. godine. Tada je i primijećeno da gradu nedostaje ženski odbojkaški klub. Postojale su samo sekcije unutar škola koje su okupljale djevojčice pojedinih škola. U srpnju 1994. godine održana je osnivačka skupština, izabrana rukovodeća tijela te tako oformljen Ženski odbojkaški klub Vrbovec koji je potom uvršten u evidenciju udruga pri Uredu za društvene djelatnosti u Vrbovcu.

Sljedeće, 1995. godine primljen je u članstvo Zagrebačkog odbojkaškog saveza te počinje s redovitim natjecanjem u II. odbojkaškoj ligi. Odbojka u Vrbovcu postaje sve popularnija, u klub stižu nove članice. Djevojke marljivo treniraju, natječu se i postižu sjajne uspjehe, osvajaju prva mjesta i svakom sljedećom sezonom dovode klub u viši rang natjecanja sve do I. B odbojkaške lige u kojoj i danas djeluju. Neke od njih kasnije su postale prvoligaške igračice i hrvatske reprezentativke. Jednako uspješni su i mlađi uzrasti odbojkašica na državnim natjecanjima mini odbojke. Jedna od vrijednosti Ženskog odbojkaškog kluba Vrbovec je i suradnja sa školama, školskim sportskim društvima, ali i s ostalim klubovima u okolici, posebice u Zagrebačkoj županiji. Ta suradnja urodila je osnivanjem Odbojkaškog saveza Zagrebačke županije čije je sjedište upravo u Vrbovcu. Višegodišnji tajnik je Žarko Popović.

Klub širi svoje aktivnosti i pokreće igranje odbojke na pijesku. Zalaganjem Slavka Fukata i Žarka Popovića izgrađeno je prvo igralište za odbojku na pijesku u centru Vrbovca. Odlične sportske odlike kluba nastavljaju se pokretanjem Odbojkaškog kampa u Gradskom odmaralištu Nerezine za što su zaslužni treneri Mihael Bušić i Hrvoje Radin.

Sigurno se tih početaka osnivanja Ženskog odbojkaškog kluba sjeća i prva predsjednica Marijana Piplek, potom i predsjednici Đuro Turk i Slavko Fukat koji je bio i trener, a od 2008. godine dužnost predsjednika obnaša Žarko Popović. Trenerskom radu priključili su se i iskusni odbojkaški entuzijasti Ivan Antonić i Krešimir Zukanović čiji je rad pridonio boljim rezultatima. Naravno, tijekom 30 godina svoj veliki doprinos dale su mnoge sjajne odbojkašice koje su desetak puta bile proglašene najboljom ženskom ekipom grada Vrbovca.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Zagrebačke županije Tomislav Malkoč je naglasio da je ŽOK Vrbovec postigao zavidne rezultate tijekom 30 godina postojanja i da klub krasi visoka razina organiziranosti. – Sve se to moglo postići samo iz velike ljubavi prema klubu, odbojkaškom sportu i radom na popularizaciji ženske odbojke u Vrbovcu – poručio je Malkoč.

Gradonačelnik Denis Kralj je čestitao na 30. obljetnici te naglasio da Grad pomaže u razvoju vrbovečkog sporta, a posebice razvoju ženskog sporta. – ŽOK Vrbovec je perjanica ženskog sporta u Vrbovcu pa ćemo i dalje pomagati razvoj odbojke. Puno toga lijepoga ste učinili u proteklih 30 godina na afirmaciji ženske odbojke te vam želim da isto tako uspješno nastavite i u daljnjem radu – rekao je Kralj.

Priznanja ŽOK-a su dodijeljena: Ivanu Antoniću, Marini Boljunčić, Mihaelu Bušiću, Milanu Derdiću, Edi Dobreniću, Tomislavu Falčeviću, Slavku Fukatu, Margareti Jaklenec, Željku Jedvaju, Antoneli Jularić, Niki Jularić, Marini Margetić, Mariji Markić, Iskri Mijalić, Marijani Piplek, Žarku Popoviću, Hrvoju Radinu, Đuri Turku i Krešimiru Zukanoviću te Gradu Vrbovcu i Srednjoj školi Vrbovec.

Izložba na kojoj su prezentirani uspjesi ŽOK-a Vrbovec od raznih osvojenih pehara, plaketa, medalja, diploma pa do fotografija, zastavica, lopti i sportske opreme može se pogledati do 12. svibnja.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime