O nama

Ovdje Radio Vrbovec na srednjem valu od 235 metara, prvi puta se čulo 18. lipnja 1968. godine u eksperimentalnom programu koji se nakon tehničkog prijema počeo redovito emitirati. Odašiljač od 50 W pokrivao je područje tadašnje općine Vrbovec, a radio se mogao čuti u krugu 100 kilometara. Prvi spikeri bili su Miroslav Babić i Milka Prpić, a Dragica Krolo je bila prva spikerica primljena u radni odnos. Poslove glavne urednice obavljala je Štefica Biškupec. Na Radio Vrbovcu bili su angažirani i Mišo Selanec i Bogoljub Lacmanović, novinari vrbovečke Komune koji su izgradili uspješne karijere. Vrijedno je spomenuti kako je Stjepan Blažeković izradio cjelokupnu tehničku opremu za radio (odašiljač, miksetu i ostalo), a ujedno je pratio i doseg čujnosti radija. Program je tehnički uređivao Stjepan Dlaka.

Program je dnevno trajao tri sata, a kasnije je produljen za sat vremena. Na početku dnevnog programa realizirane se kratke vijesti: informacije o otvaranju cesta, radu Skupštine općine, gradnji društvenih domova te praćenje kulturnih zbivanja. Izniman kulturni događaj bio je ponovno osnivanje HKUD-a „Petar Zrinski“ 1969. godine.

Emisija „Za selo“ koju je uređivao Đuro Sever profilirala se u izvrsnu emisiju postavši sinonim kvalitete radijskog programa. Svakako je rado slušana bila i emisija „Iz đačkih klupa“ koja je emitirana nedjeljom, a u programu su realizirane i aktualne sportske teme te glazbene emisije.

Sedamdesetih godina osniva se Informativno-dokumentarni centar Vrbovec čiji je direktor bio Dragan Vicković. U to vrijeme u Hrvatskoj djeluje vrlo mali broj lokalnih radijskih postaja koje su emitirale progam svega nekoliko sati dnevno, uglavnom informativnog sadržaja. Program Radio Vrbovca trajao je četiri sata, a temeljio se na informacijama iz politike, sporta i društvenog života.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do osnivanja novih radijskih postaja pa tako Radio Vrbovec dobiva konkurenciju te obogaćuje program uvođenjem novih emisija zabavnog i edukativnog sadržaja.

Devedestih godina značajno se povećava obujam programa koji se emitira 15 sati dnevno, a uvođenjem računalne tehnologije program se emitira 24 sata dnevno. Uz to, stalni angažman vanjskih suradnika jedna je od temeljnih odrednica poslovne politike radija od samih početaka. Suradnici su oduvijek imali važnu ulogu u kreiranju dnevnog programa. Sigurno će i u budućnosti naći svoje mjesto u programu Radio Vrbovca te na taj način dati dopinos stvaranju kvalitetnijih programskih sadržaja.

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti Vrbovečke novine kao svojevrsni dokumentiani trag o događajima koji su obilježili život vrbovečkog kraja. One su dio tradicije još od sredine šezdestih godina i osnivanja lista Komuna čiji su novinari i suradnici dali značajan doprinos novinarstvu grada Vrbovca i njegovu razvoju. Uostalom, na našem je području (u Negovcu) rođena Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka i spisateljica koja se borila za žensku ravnopravnost pa je i ta povijesna činjenica sigurno pridonijela stvaranju vrbovečkog novinarstva.

Radio Vrbovec važan je elektronički medij za područje koncesije koje obuhvaća oko 30.000 stanovnika na frekvenciji 94,5 MHz i u potpunom je vlasništvu Grada Vrbovca.

Radio Vrbovec – radio u najboljim godinama!

Naš grad

Vrbovec je grad smješten na istoku Zagrebačke županije. Prema popisu stanovnika iz 2011. godine na administrativnom području grada obitava 14.797 stanovnika, a 4.947 stanovnika u samom gradu.

Vrbovec je gospodarsko, trgovačko, upravno i administrativno središte ovog područja. Prvi pisani trag o njegovu postojanju datira iz 1244. godine. To je dokument kralja Bele IV iz travnja te godine kojim potvrđuje da je kralj Koloman darovao Vrbovec županu Junku. Župan Junk bio je viši službenik Križevačke županije. U to doba cesta iz Križevaca do Zagreba i dalje prema moru prolazi kroz Vrbovec. To je bila Kolomanova cesta koja je imala veliku važnost.

U 16. i 17. stoljeću feudalni mu je gospodar obitelj Zrinski koja brani ovaj kraj od Turaka. U Vrbovcu je 6. lipnja 1621. godine rođen Petar Zrinski, hrvatski ban. Jedno vrijeme vlasnik posjeda je obitelj Erdedy, potom opet dolaze na vlast Zrinski – sve do 18. stoljeća kad vlasnik postaje obitelj Patačić koja 1734. od vladara dobiva sajamske povlastice.

Početkom 20. stoljeća Vrbovec prerasta u gospodarsko i kulturno središte ovog područja. Oko 1900. Markiz de Piennes podignuo je tvornicu sira, a Julio Reigzigner ciglanu. 1928. industrijalac Đuro Predović gradi tvornicu suhomesnate robe, 1939. provedena je elektrifikacija Vrbovca.

Za gospodarski i kulturni razvoj Vrbovca značajno je osnivanje Hrvatske seljačke zadruge 1901., Marvogojske udruge 1913., Hrvatskog pjevačkog društva Petar Zrinski 1912.  te Hrvatskog sokola 1908. godine.

Sjeveroistočno od središta Vrbovca na cesti prema Križevcima smješten je dvorac Lovrečina Grad. Dvorac burne povijesti, današnji je izgled dobio pregradnjom u neobaroknom stilu krajem 19. stoljeća.

Glavni godišnji kulturni događaj u Vrbovcu je turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ koja se održava zadnji vikend u kolovozu.

U Vrbovcu djeluje Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Petar Zrinski“, Pučko otvoreno učilište, Narodna knjižnica, Limena glazba i mažoretkinje, Radio Vrbovec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbovec s dugom tradicijom, brojne udruge i sportski klubovi.

Životom i radom uz Vrbovec su vezane poznate osobe: Petar Zrinski, hrvatski ban rođen u Vrbovcu, Marija Jurić Zagorka, prva žena novinar rođena u Negovcu nedaleko Vrbovca, Štefa Iskra Kršnjavi, pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica, Krunoslav Kuten, pisac za djecu, Josip Buturac, povjesničar, viši arhivist, Emilij Laszowski, pisac djela „Iz povijesti Vrbovca“, markiz de Piennes, darovatelj mnogih umjetničkih djela Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu, Ljudevit Vukotinović, biolog, Stjepan Pavunić, župnik, voditelj Hrvatskog pjevačkog društva „Petar Zrinski“, Josip Pankretić, pučki tribun, Josip Velebit, profesor, pjesnik i književnik i mnogi drugi.

Danas je grad Vrbovec željeznicom i brzom cestom izvrsno povezan s metropolom, što mu omogućuje dobru razvojnu perspektivu i dolazak novih stanovnika u grad.

Dan grada je 15. lipnja kada se slavi i dan Župe Sv. Vida, I. osnovne škole i dan obrtnika.

Gradonačelnik grada Vrbovca je Denis Kralj.