Obilježena 29. obljetnica vojne akcije “Bljesak”

0
Komunalac add

U Vrbovcu je danas obilježena 29. godišnjica vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. Izaslanstvo Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem i zamjenikom Markom Beloševićem, predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora i vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća, načelnica općine Rakovec Brankica Benc, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i HVIDRE Vrbovec te članovi obitelji stradalih branitelja položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja Hrvatska kocka u gradskom parku.

Akcija Bljesak jedna je od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu. 7200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo je 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. U oslobađanju Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 bila su ranjena.

Središnja svečanost održava se u Memorijalnom kompleksu ‘Kristalne kocke vedrine’ u Okučanima. Tijekom središnje svečanosti predviđeno je, među ostalim, polaganje vijenaca, čitanje imena branitelja poginulih u “Bljesku” i čitanje povjesnice o operaciji, a umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime