Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Kate Bateman: Strastveni neprijatelji – Carys Davies ne želi se udati. Jedino tako može sakriti tajnu koja bi upropastila nju i njezinu obitelj pa je posljednje dvije sezone provela skandalizirajući visoko društvo i tako odbijala potencijalne udvarače. No koliko god se doimala samopouzdano, razočarana je muškarcima i izgubila je vjeru u ljubav. Srce joj brže zakuca samo zbog Tristana Montgomeryja, jednog od najljućih neprijatelja njezine obitelji, ali i jedinog muškarca koji je može prozreti. Tristan je pak, kao stup društva, morao pronaći čednu i pristojnu suprugu koja će se uklopiti u njegov stil života, no nikad nije prestao željeti hrabru, crvenokosu Carys. Nakon što ga je u šali izazvala da joj pokaže što propušta izbjegavajući brak, oboje ih je šokirao pristajući na njezinu nemoralnu ponudu: jedan tjedan tajnih sastanaka, nakon kojih će se razići i nikada se više neće vidjeti. No pokazalo se da je ljubakanje s Carys zabavnije od neprestanih rasprava s njom, a njihova afera pretvorila se u požar strasti koji nisu očekivali. Kad im zaprijeti izdajnička spletka i oboje ih dovede u opasnost, hoće li moći jedno drugome povjeriti sve svoje tajne?

Gabor Maté: Raspršeni umovi – Knjiga Raspršeni umovi razbija mit o poremećaju deficita pažnje kao genetski uvjetovanom i nudi stvarnu nadu i savjete za djecu i odrasle koji žive s ovim stanjem. Gabor Maté cijenjeni je liječnik koji se specijalizirao za neurologiju, psihijatriju i psihologiju, a i sam ima ADD. Uz mudrost stečenu kroz godine medicinske prakse i istraživanja, Raspršeni umovi postaje nezaobilazno štivo za roditelje i za sve one koje zanima kako iskustva u djetinjstvu oblikuju biologiju i psihologiju ljudskog mozga. Knjiga pokazuje da ADD nije nasljedna bolest, već reverzibilno oštećenje i kašnjenje u razvoju; objašnjava da se u ADD-u krugovi u mozgu čiji su posao emocionalna samoregulacija i kontrola pažnje ne razvijaju u djetinjstvu te objašnjava zašto; pokazuje kako je „distrakcija” psihološki proizvod životnog iskustva; omogućava roditeljima da razumiju što motivira njihovu ADD-djecu, a odraslima s ADD-om da steknu uvid u vlastite emocije i ponašanja; izražava optimizam u pogledu neurološkog razvoja čak i u odrasloj dobi;  predstavlja program kako potaknuti taj razvoj kod djece i kod odraslih.

Beatrix Potter: Priča o siromašnom krojaču i radišnim miševima – Bio jednom jedan siromašan krojač. Jako je volio svoj posao i nikada nije odbacivao ostatke tkanina od svojih krojačkih poslova. Čuvao je i najmanje komade i od njih šivao prsluke, kapute, kape i pelerine miševima koji su živjeli u njegovoj kući i radionici. Kad se krojač razbolio, došlo je vrijeme da se miševi oduže čovjeku koji se godinama brinuo za njihovu odjeću… Napisana 1901. godine, danas već klasična Priča o siromašnom krojaču i radišnim miševima slavne Beatrix Potter i dalje plijeni svojom ljepotom i bajkovitošću, a njezina pouka da moramo pomagati onima koji su u nevolji i da smo još jači u tome ako se udružimo i danas je vrlo aktualna, pa će čitanje ove priče i razgovor o njoj biti vesela i poučna zabava kako u svakoj obitelji tako i u vrtiću ili školi.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime