Lonja na krilima Alena Babića u derbiju pobijedila Rakovec

0
Komunalac add

PRVENSTVENA UTAKMICA 21. KOLO 1. ŽNL ISTOK 2023./24.

LONJA – RAKOVEC 2 : 0

VRBOVEC, Gradski stadion. Gledatelja 300.

Sudac: Tihomir Čunčić. Pomoćnici: Davor Merkaš i Tihomir Bratković (svi iz Velike Gorice).

Delegat: Stjepan Pajač (Sveti Ivan Zelina).

STRIJELCI: 1:0 Babić (34), 2:0 K. Forgač (82).

LONJA: Bagarić, Pavlić, Severec, (od 77. Blažević), Tandara, Ivoš, Ćosić, K. Forgač, (od 87. Delija), Topalović, (od 63. Greguran), Aljinović, Babić, Fluka, (od 87.M. Forgač).

Trener: Igor Maksimović.

RAKOVEC: Pratljačić, Baček, (od 55. Kuzmek), Korbar, Colarić, Blažic, (od 85. Palinić), Jendriš, Krvarić, (od 73. Jaić), Škaro, (od 73. Štefinovec),  Radotović, (od 55. Smriko), Čerkez, Grgoić.

TRENER: Željko Radotović.

IGRAČ UTAKMICE: Alen Babić.

Na derbiju između drugoplasirane Lonje i četvrtoplasiranog Rakovca po lijepom i sunčanom vremenu okupilo se oko 300-tinjak gledatelja. Derbi je ispunio očekivanja jer su obje momčadi odigrale jednu angažiranu, borbenu, žustru i požrtvovnu utakmicu, ali u granicama korektnosti u kojem su igrači dali svoj maksimum. Međutim, nije bilo puno pravih prigoda jer se igralo disciplinirano i taktički na visokoj razini na obje strane. Naime, za domaću Lonju derbi je bio od izuzetnog značaja u kojem se tražila pobjeda u mrtvoj utrci za prvaka s Dubravom. Stoga kod Lonje nije bilo previše ljepote i atraktivnosti u igri, kao u prijašnjim utakmicama, jer je za nju bio jedino bitan nastavak pobjedničkog niza. No, isto tako i igrači Rakovca su svojom angažiranom igrom onemogućili domaćina da se igrački razmaše i u potpunosti dominira terenom. Na kraju je Lonja na krilima Alena Babića zasluženo pobijedila Rakovec rezultatom 2:0.

Početak derbija je pripao Rakovčanima koji su zagospodarili terenom, imali inicijativu i natjerali Lonjičane na obrambenu formaciju. Unatoč boljoj igri u prvih 15 minuta, gosti nisu stvorili ozbiljnu prijetnju niti obećavajuću prigodu jer je domaća beskompromisna obrana otklonila sve opasnosti. Lonja je imala veliku prigodu za vodstvo u 19. minuti. Ćosić je silovito šutirao s 25 m, Pratljačić obranio udarac, ali je Fluka iz blizine slabo pucao pa je Pratljačić obranio i drugi šut. Nakon toga je Lonje preuzela igra, a Rakovec bio primoran na defanzivu. Fluka se u 27. minuti našao u izglednoj poziciji, ali je njegov udarac s 11 m iskosa s lijeve strane završio pored lijeve vratnice. Lonja je povela u 34. minuti. Tandara je uputio dugačku dijagonalu, gostujući igrači zastali, Babić primio loptu ispred Pratljačića kojeg je driblingom izbacio iz igre i zatresao gostujuću mrežu.

U drugom poluvremenu Rakovec je imao laganu inicijativu dok je Lonja disciplinirano čuvala minimalno vodstvo i uglavnom se igra odvijala između dva kaznena prostora. Udarci gostujućih igrača Krvarića, Grgoića i Čerkeza s poludistance je sigurno branio Bagarić. U 62. minuti kontakt između Ćosića i Jendriša u domaćem kaznenom prostoru sudac Čunčić nije po diskrecijskom pravu ocijenio kao najstrožu kaznu. Ivoš je u 78. minuti izveo slobodni udarac s 20 m, a Pratljačić krajnjim naporom loptu izbacio loptu u korner. Pitanje pobjednika je bilo riješeno u 82. minuti. Babić je probio po desnom boku i potom nesebično dodao loptu Krešimiru Forgaču koji je iz blizine postigao zgoditak. Potom je pao intenzitet igre pa je Lonja u sudačkoj nadoknadi u 90+2 minuti imala veliku šansu koju nije iskoristio Gregoran jer je njegov udarac s 10-tak m Pratljačić sjajnom intervencijom obranio.

Lonja je još jednom potvrdila da posjeduje kvalitetu u borbi za titulu bez obzira što nije u njihovom sastavu bilo ozlijeđenih Danijela Solarića, Marka Kolara, Hrvoja Kuninca i Matije Puhina. Isto tako i Rakovec spada u sam vrh 1. ŽNL Istok u čijim redovima zbog povreda nisu nastupili Fran Baček i Karlo Šurmin i da se s razlogom bori za 3. mjesto s Milkom Trnina. Kod domaćina su se svojom igrom istaknuli: Alen Babić, Davor Pavlić, Ivan Tandara, Ivan Marko Ivoš i Ante Topalović, a kod gostiju Nikola Jendriš, Bojan Čerkez i Manuel Pratljačić.

Iskusni sudac Tihomir Čunčić je u derbiju dodijelio sedam opomena. Kod domaćina su požutjeli: Ivan Tandara, Ante Topalović i Mario Ćosić, a kod gostiju Nikola Jendriš, Ivica Grgoić, Dominik Baček i Nihad Smriko. Iako je bilo prigovora da Čunčić nije sudio kazneni udarac za Lonju u prvom poluvremenu te za goste u drugom poluvremenu, sudačka trojka je dobro privela utakmicu kraju. Naime, nije to bila lagana utakmica za suđenje jer je to bio derbi od velikog značaja u borbi za prvaka, koji je pored pojedinih igračkih tenzija imao i između ostaloga i značaj klupskog prestiža između dva kluba.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime