Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Stephanie Dray: Žene iz dvorca La Fayette – Majka utemeljiteljica nacije… 1774. Lijepo odgojena plemkinja Adrienne La Fayette postaje politička partnerica svog supruga markiza de La Fayettea u borbi za američku neovisnost. Ali kada njihov idealizam zapali iskru revolucije u Francuskoj i giljotina zaprijeti cijeloj njezinoj obitelji, Adrienne se mora odreći kompliciranog čovjeka kojeg voli ili riskirati svoj život za baštinu iz koje će buduće generacije crpiti inspiraciju. Odvažna vizionarka… 1914. Blistava pripadnica njujorškog visokog društva Beatrice Chanler prirodna je sila koju ništa ne može zaustaviti – ni skromni počeci, ni narušeni brak, ni izbijanje rata. Nakon što se iz prve ruke osvjedočila o ratnim stradanjima u Francuskoj, Beatrice prihvaća izazov života: uvjeriti Ameriku da se bori za ispravnu stvar. Hrabra buntovnica… 1940. Francuska učiteljica, koja želi postati umjetnica, Marthe Simone, ima samopouzdanje djeteta odrasla bez roditelja i ne želi imati nikakve veze s ratom. Kada stvarnost nacističke okupacije promijeni njezin život u izdvojenom dvorcu, otkrit će nešto zbog čega će se zapitati tko je i, što je još važnije, tko želi postati.

Jan Bolić: Dan po dan – „Nikada ne znate što vas sutra čeka“ – kaže Jan Bolić u uvodu svoje knjige Dan po dan, opisujući kako se zarazio koronom na samom kraju epidemije, prilikom izleta u Trst. Korona je prošla, ali ostala je malaksalost, otežano gutanje i dug oporavak od respiratora. Za Jana, bila je to još jedna životna lekcija koja mu je donijela nove spoznaje. „Vjerujte da će biti dobro. Ne zato što će uistinu biti dobro, nego zato što će vas to ohrabriti da budete snažni“ – poručuje Jan po izlasku iz bolnice, gdje se najviše brinuo kako će završiti novu knjigu i dokumentarac čije je snimanje započelo. „Nikada se nisam pitao zašto kada bi mi se nešto dogodilo. Na taj zašto ne postoji odgovor. Kada bih se pitao zašto baš ja bolujem od spinalne mišićne atrofije tip 2, od sebe bih radio žrtvu i život bi mi bio agonija,“ piše Jan u svojoj knjizi, dokazujući kako je razvio veliku unutarnju snagu i kako svoje spoznaje i mudrost velikodušno dijeli s drugima. Jan Bolić želio je biti pisac – i postao je pisac. Želio je pisati krimiće i svijetu poslati poruku o svojem sazrijevanju i svojoj bolesti – napisao je dosad dva krimića i dvije knjige ispovjedne proze, nakon zbirke poezije Trenutci i prozno poetske zbirke Može biti lijepo. „Nikada nisam sanjao male stvari. Zašto sanjati male stvari kad svatko zaslužuje sanjati veliko,“ piše Jan Bolić u svojoj novoj knjizi. No, iako sanja velike stvari, raduju ga male stvari pohranjene u njegovom srcu – zvjezdano nebo kada osluškuje treptanje zvijezda, kava u najdražem baru, gutljaj šampanjca, fotografiranje za društvene mreže, čitanje, filmovi, kišna popodneva…

U vrtiću učimo o prirodi i zdravoj hrani – U vrtiću učimo o prirodi i zdravoj hrani! Vrtićka djeca aktivna su u sobi i na otvorenome, promatraju prirodu i uče o njezinim darovima i plodovima. Brinu se o malenim životinjama, uzgajaju biljke, a svaki dan donosi im novu radost te stječu nova znanja i vještine. U ovom zabavnom i poučnom naslovu mališani se upoznaju s prirodom oko sebe – raznim biljkama, cvijećem te voćem i povrćem. Na svakoj su stranici prikazane zanimljive aktivnosti u vrtiću u koje su uključena djeca, roditelji i odgojiteljice te se na taj način mališane priprema za vrtić i razrednu nastavu.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime