Predavanje “Zagorka i njezin kaj” održano u vrbovečkoj knjižnici

0
Komunalac add

U Narodnoj knjižnici Vrbovec jučer je održano predavanje dr. sc. Alojzije Tvorić Kučko pod nazivom „Zagorka i njezin kaj“. Povodom obilježavanja rođendana književnice i prve žene novinarke Marije Jurić Zagorke, publika je imala priliku saznati detalje iz njenog života, književnog stvaralaštva i djetinjstva koje je provela u Hrvatskom Zagorju.

Podsjetimo, Marija Jurić Zagorka rođena je 2. ožujka 1873. godine u Negovcu pored Vrbovca. Rodila se na imanju baruna Raucha, koje je porušeno padom plemstva, tako da je njezina bista u školskom dvorištu u Negovcu danas jedini podsjetnik da je tamo rođena. Zagorka se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Njezine su knjige i danas popularne i vrlo čitane, a neka prozna djela su dramatizirana i ekranizirana.

Kajkavsku notu iz Zagorkinih romana na jučerašnjem su predavanju „oživjele“ članice vrbovečke udruge Osebunjek čitajući ulomke iz Zagorkinih djela. Dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko istaknula je kako je Zagorka prije svega bila novinarka – Njen novinarski rad je zaista bogat i poželjno je pročitati članke koje je pisala. Počela je s časopisima za žene, Ženskim listom i Hrvaticom – rekla je Tvorić Kučko.

Dodaje kako je bilo teško u to vrijeme pokrenuti časopis namijenjen ženama, uzimajući u obzir da ste žena. Ističe da je najveće bogatstvo Marije Jurić Zagorke bilo znanje – Znanje jezika koje je imala i volja za čitanjem je upravo to što je pridonijelo njenom stvaralaštvu – naglasila je Tvorić Kučko.

Inače, dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko diplomirala je na Učiteljskom fakultetu smjer razredne nastave i Hrvatskog jezika. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisuje Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij hrvatske kulture na odjelu za kroatistiku. Uređuje, lektorira i recenzira radove i knjige, održava različita predavanja te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime