Stožer civilne zaštite Grada Vrbovca: Ne treba dizati paniku!

0
Komunalac add

U Vrbovcu je danas održana redovna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca, na kojoj su članovi Stožera podnijeli kraća izvješća o trenutnom stanju civilne zaštite na području Vrbovca i okolice. Poruka je kako su svi subjekti važni za funkcioniranje civilne zaštite spremni djelovati ukoliko se ukaže potreba.

Tema koronavirusa izazvala je najviše interesa, a izvještaj o stanju na našem području podnio je voditelj vrbovečke Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. Davorin Radin. – Službe u sklopu vrbovečkog Doma zdravlja jako dobro su se snašle oko epidemije koronavirusa, koju je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija. U Hrvatskoj je za sada potvrđeno 9 registriranih bolesnika. Pet je na području Rijeke, dva u Zagrebu, jedan u Zagrebačkoj županiji te jedan u Varaždinu. Moram naglasiti da na području Vrbovca i okolnih općina trenutno nema registriranih bolesnika s koronavirusom – uvodno je istaknuo dr. Radin.

Također je dodao kako se na razini Zagrebačke županije svakodnevno obavljaju sastanci ravnatelja domova zdravlja, hitne medicinske službe i Zavoda za javno zdravstvo. – Oni će nas po potrebama izvjestiti što raditi na razini naših ispostava. Inače, mi voditelji ispostava Domova zdravlja u Zagrebačkoj županiji imenovani smo u Stožer obrane od koronavirusa – pojasnio je te posebno naglasio kako kako za sada ne treba dizati paniku.                         – Situacija se prati, za sada nema potrebe za karantenom bilo koje vrste, doktori su upućeni i educirani što raditi u slučaju sumnje na virus. Poručujem građanima da što manje dolaze u Dom zdravlja zbog nepotrebnih stvari, dakle zbog onih situacija koje mogu pričekati. U takvim situacijama najbolje je kontaktirati svog doktora. Tako ćemo izbjeći okupljanje velikog broja ljudi na jednom mjestu, čime se ograničava širenje zaraze – rekao je dr. Radin.

Ujedno smatra kako epidemiolozi za sada rade jako dobar posao na razini države te je još jednom ponovio preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojima pacijenti koji sumnjaju na neku respiratornu bolest, prvo trebaju telefonski kontaktirati doktora, a onda će on odlučiti treba li obavijestiti epidemiologa. – Ukoliko je to potrebno, pacijent ostaje u samoizolaciji i epidemiološka služba dolazi obaviti daljnja testiranja. Ako se sumnja na virus, pacijent se sanitetom prevozi na Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Ne treba dizati paniku. Sve institucije dobile su upute kako preventivno djelovati. To uključuje pojačanje higijenskih mjera, potrebno je smanjiti socijalne kontakte, u javnim ustanovama osigurati provođenje dezinfekcijskih mjera te edukaciju u školama i vrtićima o pranju ruku – zaključio je na kraju voditelj vrbovečke Ispostave Doma zdravlja dr. Davorin Radin.

Sjednicu je vodio načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca Ivica Strnščak.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime