Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Tríona Walsh: Snježna mećava Stara je godina i vani bjesni oluja. Snježni pokrivač prekrio je vjetroviti irski otok, a ocean se pjeni i divlja. Deset godina nakon strašne tragedije koja ih je razdvojila šest se prijatelja ponovno okupilo. Ali toliko se toga u međuvremenu promijenilo. Slavlje još nije ni započelo, a jedan je gost nestao bez traga. Veze iz djetinjstva sada su obavijene tajnama, velika prijateljstva prožima ljubomora, a veselje zbog ponovnog susreta naprasno je prekinuto zbog pronalaska mrtvoga tijela. Strašna je mećava zahvatila otok i zarobila njegove stanovnike, nema struje ni signala. Nikome se ne može vjerovati, i nitko nije onakav kakvim se čini. Jer jedan je od njih ubojica…

Sahlberg, W. Doyle: Neka se djeca igraju Igrajući se, djeca istražuju, otkrivaju, doživljavaju neuspjehe i uspjehe, druže se i napreduju. Igra je ključna za stjecanje vještina i sposobnosti koje su potrebne za uspjeh učenika – kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, pozornosti, otpornosti, izražavanja, empatije, koncentracije. Stručne organizacije poput Američke akademije pedijatara, Nacionalne akademije znanosti i Centra za kontrolu bolesti slažu se da su igra i tjelesna aktivnost ključni temelji za sretno djetinjstvo, akademski uspjeh i stjecanje vještina potrebnih za život. No u današnje je doba igra u dječjem obrazovanju zamijenjena standardizacijom, stresom i prisilnom tjelesnom suzdržanošću, a to šteti učenju. U knjizi Neka se djeca igraju finski pedagog i znanstvenik Pasi Sahlberg te Fulbrightov stipendist William Doyle zagovaraju model u kojemu djeca napreduju u školama koje znaju prepoznati nevjerojatnu moć igre i omogućiti svim školarcima da više uživaju u tjelesnim i intelektualnim igrama. Tijekom pisanja ove knjige Sahlberg i Doyle putovali su diljem svijeta, proučili više od 700 istraživačkih studija i intervjuirali više od 50 vodećih svjetskih stručnjaka za obrazovanje. Knjiga nudi uvid u eksperimente temeljene na igri koji se trenutačno provode diljem svijeta, od Kine, Singapura i Škotske do sjevernog Teksasa i Oklahome, te obećavajuće rezultate tih hrabrih novih pristupa. Čitatelji će u knjizi pronaći poziv na promjene i vodič za ostvarivanje tih promjena u vlastitim sredinama.

Emilia Dziubak: Godina u šumi Raskošna šumska riznica skrivenih detalja vodi nas kroz sve mjesece u godini i predstavlja sadržajnu zabavu za cijelu obitelj! Medvjedi, lisice, ptice selice i stanarice, vjeverice, zečevi – u šumi živi toliko životinja! Na raskošno ilustriranim stranicama prikazan je život u šumi iz mjeseca u mjesec, kroz sva četiri godišnja doba, i u različita doba dana. Pratite priču za svaku pojedinu životinju tijekom 12 mjeseci u godini i otkrijte skrivene detalje. Osmišljavajte priče i vlastite šumske anegdote! Na kraju knjige čeka vas zanimljiv labirint. Mali i veliki mogu satima proučavati raskošne ilustracije proslavljene umjetnice Emilie Dziubak, te uvijek iznova otkrivati nove detalje i zanimljivosti, pripovijedati oslikane priče i smišljati vlastite, te tako izoštriti vlastitu percepciju i poboljšati vještine zaključivanja.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime