Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Jessie Burton: Kuća sreće – U zlatnom gradu Amsterdamu 1705. godine Thea Brandt puni osamnaest godina i spremna je raširenih ruku dočekati odraslu dob. U gradskom je kazalištu čeka Walter, ljubav njezina života, no kod kuće na Herengrachtu ne teku med i mlijeko – njezin otac Otto i ujna Nella neprestano se svađaju, a obitelj Brandt prodaje namještaj kako bi se prehranila. Na Thein rođendan, ujedno i dan kad joj je umrla majka Marin, tajne iz prošlosti prožimaju sadašnjost. Nella očajnički želi spasiti obitelj i održati privid bogatstva te traži priliku koja će Thei zajamčiti budućnost. Presretna je kad dobiju pozivnicu za najekskluzivniji bal u Amsterdamu, no uza sva nova poznanstva, njihova je sudbina još neizvjesna. Kad Nella osjeti neobične trnce na zatiljku, sjeti se minijaturistice koja joj se prije osamnaest godina pojavila u životu i poigrala se njezinom sudbinom. Možda se sad vratila po nju… Kuća sreće veličanstvena je priča o obiteljskom nasljeđu i ambiciji, tajnama i snovima te odlučnosti uzimanja sudbine i vlastite ruke.

Ljiljana Sabljak: Knjiga i kako je čitati – Knjiga i kako je čitati: priručnik za vođeno čitanje (biblioterapiju) autorice Ljiljane Sabljak daje naslutiti da postoji posebna povezanost anatomije knjige i anatomije čovjeka. Autorica tu supovezanost propituje baveći se različitim aspektima čitanja. Svoju je knjigu podijelila u tri dijela: Čitanje kao osobit način komunikacije, Posebni programi poticanja i promicanja čitanja te Program vođenog čitanja, u kojemu donosi praktične smjernice i upute uz opširan popis stručne literature. U prvom nas dijelu autorica uvodi u temu čitanja, donoseći iscrpan pregled suvremenih teorija čitanja, kao i filozofska i književna razmatranja i meditacije o tom fenomenu. Drugi dio, počevši od poglavlja Povijesni pregled primjene književnosti u terapijske svrhe, upoznaje čitatelja s različitim oblicima terapijskog čitanja, biblioterapijom, vođenim čitanjem, ciljanim čitanjem i logobiblioterapijom, primjerice baveći se ulogom voditelja posebnih programa poticanja čitanja. Važno je istaknuti da svoje prosudbe i zaključke autorica temelji na opsežnoj stručnoj literaturi i znanstvenim spoznajama koje je stekla radom na doktorskoj disertaciji iz područja biblioterapije, kao i bogatim radnim iskustvom u tom području.

Dawn Casey: Zimske bajke – Predivna, vrhunski ilustrirana knjiga odvest će djecu u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima. Ima tu medvjeda i zečeva, bakica i božica. Ima braće i sestara, mraza, vatre i leda. Tople su to i nježne bajke za mlađe čitatelje i pustolovine epskih razmjera za one starije – knjiga u kojoj će uživati cijela obitelj.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime