Sportska legenda i novinar Vladimir Mudrić

0
Komunalac add

 

 

(Ramići, BIH, 11. IV. 1938. – Gradec, 23. XII. 2007.)

Vladimir Mudrić popularni Vlado pripada krugu vrbovečkih sportskih legendi, koje su svojim djelovanjem u drugoj polovici 20. stoljeća stvarale povijest nogometnog sporta, ali i sudjelovali u promicanju turističkih potencijala i ostavile tragove u mnogim porama javnog i društvenog života vrbovečke općine.

Željeznički put obitelji Mudrić u Gradec

Vladimir Mudrić potječe iz zemljoradničke obitelji. Rođen je 11. travnja 1938. godine umjestu Ramići nedaleko Banje Luke u Bosni i Hercegovini, kao drugo dijete u obitelji majkeKatice i Slavka Mudrića. Imao je starijeg brata Slavka i mlađu sestru Ankicu. Otac Slavko jeradio na Jugoslavenskoj državnoj željeznici Kraljevine Jugoslavije pa ih željezničko-životniput doveo u Gradec. Vladimir je osnovnu školu završio u Gradecu, srednju naobrazbustekao u Bjelovaru, a kasnije je studirao na višoj tehničkoj školi za sigurnost pri radu i zaštite od požara u Zagrebu. Na početku radne karijere radio je u krojačkoj radnji Franje Pankretića u Vrbovcu, a kasnije je radni vijek proveo kao sportski djelatnik u Nogometnom savezu općine Vrbovec. Brak je sklopio s Anom Kralj 1969. godine s kojom je imao troje djece: Zrinku, Tomislava i Igora. Sinovi Tomislav i Igor su krenuli očevim stopama pa su nakon igračke nogometne karijere ostali vezani za gradečku Slobodu i djeluju kao sportski djelatnici na razvoju nogometnog sporta u Nogometnom središtu Vrbovec.

Igračka legenda i spiritus movens gradečke Slobode

 Za NK Slobodu iz Gradeca počinje igrati 1954. godine s kojom je bio prvak Općinskenogometne lige Vrbovec u sezoni 1962./63. Sloboda je bio drugi klub koji se uz Vrbovecnatjecao u višim nogometnim ligama. Nogometaši Slobode su prvaci Podsavezne lige Bjelovar u sezoni 1967./68., a Vlado Mudrić je bio stožerni i jedan od najzaslužnijih igrača za povijesni uspjeh gradečkog nogometa. Sloboda se plasirala u Međupodsaveznu lige Bjelovar – Daruvar -Virovitica u kojoj je igrao PIK Vrbovec dok je Vrbovec u prvenstvu 1968./69. dragovoljno prešao u Zagrebački nogometni savez u kvalitetniji niži rang natjecanja u I. A razred ZNS-a. U tom jakom rangu natjecanja Sloboda je igrala samo jednu sezonu. Nakon nekoliko godina Vladimir Mudrić je ponovo bio prvak sa Slobodom u Podsaveznoj ligi Bjelovar u prvenstvu 1972./73., ali ovaj puta Gradečani nisu zbog financijskih i inih razloga ušli u viši rang. Vlado Mudrić je istovremeno bio i sudac ONL-a Vrbovec s kraja 1960-tih i početkom 1970-tih godina te je angažirano pridonosio unapređenju i dignitetu ONL-a Vrbovec koja je bila jedina uz općinsku bjelovarsku i garešničku ligu na području Bjelovarskog nogometnog podsaveza. Jedan od inicijatora što je početkom 1972. počela je raditi škola nogometa za pionire u okviru SD Sloboda. Okupilo se 16 pionira koje je jednom u tjednu trenirao Đuro Lončarić.

Za najboljeg sportaša općine Vrbovec izabran je 1972. godine i on je bio jedini nogometaš koji je ikada primio tu laskavu titulu, a da nije bio igrač Vrbovca ili PIK Vrbovca. Bio je sjajni vezni igrač kojeg je krasila kreativnost, požrtvovnost i nesebičnost. Kao majstor izvođenja slobodnih udaraca pogađao je protivničke mreže i nerijetko rješavao utakmice u korist Slobode. Pravi kapetan i vođa na terenu kojem je uvijek na prvom mjestu bila momčad, ali isto takav je bio i izvan nogometnih i sportskih terena. I u veteranskim godinama je igrao za seniore Slobode s kojom je bio prvak ONL-a Vrbovec 1975./76. Međutim, Sloboda se kao prvak ne želi ponovo vratiti u bjelovarsku ligu iz koje su zajedno s Gramipom iz Dubrave i Lonje iz Lonjice istupili sezonu ranije. Od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je najdugovječniji i najstariji aktivni nogometaš Slobode. Navodi se da je Vlado Mudrić u dresu Slobode u 30-tak godina odigrao 1057 nogometnih utakmica. U Slobodi je bio višegodišnji tajnik koji jeangažirano radio na razvoju i promicanju nogometa, ali i ostalih sportskih događanja uGradecu gdje je inicirao, objedinjavao i organizirao djelovanje u klubu od priprema igrališta,organizacija utakmica pa do izgradnje sportskih objekata. Svesrdno, nesebično i danonoćno je bio angažiran u Slobodi jer je svoj život ugradio u gradečki klub i sport te općenito za boljitak Gradeca i razvoj nogometnog sporta u općini Vrbovec. U Gradecu je surađivao s Vidom Vajdićem, Đurom Lončarićem, Ivanom Fiškušem, Mijom Mijakom, Zlatkom Arifovićem, Brankom Erdelijem, Mehmedom Smajlovićem i drugima sportskim djelatnicima. Uvelike je zaslužan za osvajanje prvenstava u ONL Vrbovec skupini A 1986./87. i 1988./89. nakon čega se Sloboda natjecala u okrilju Zagrebačkog nogometnog saveza. Osnivanjem Nogometnog saveza Zagrebačke županije 1994. godine, Sloboda je u 1. ŽNL Istok u sezoni 1995./96. osvojila 1. mjesto u kojem je također aktivno sudjelovao i Vlado Mudrić. Sloboda je jednu sezonu igrala u 3. HNL-u i bila u tom razdoblju drugi klub odmah iza PIK Vrbovca. Bio je spiritus movens i dobri pokretački duh Slobode te društvenog i javnog života u Gradecu. Vrijeme Vlade Mudrića može se slobodno navesti da su bile zlatne godine gradečke Slobode koja je u tom razdoblju postigla i najveće klupske uspjehe.

Zaljubljenik u šahovsku igru

 Pored nogometa uživao je u šahovskoj igri pa je bio registriran za Šahovski klub Sloboda. Prvak šahovskog turnira u Gradecu bio je 1974. godine. Nastupao je na šahovskim turnirima u općini Vrbovec i općenito pomagao u razvoju šaha. Surađivao je sa Stjepanom i Anom Loborec koja je bila kao šahistkinja proglašena za najbolju sportašicu općine Vrbovec 1982. godine. Surađuje i sa stolnoteniskim zanesenjakom Stjepanom Poslončecom iz Gradeca koji je bio zaslužan za procvat muškog stolnog tenisa tijekom 1970-ih i 1980-tih u općini Vrbovec.

Dugovječni tajnik NSO Vrbovec i svestrani sportski djelatnik

Vrbovečka SOFK-a je u ljetu 1973. godine održala Izbornu skupštinu na kojoj je donijeto nekoliko izuzetno važnih odluka koji su imale presudan značaj za daljnji razvoj nogometnog sporta na području Vrbovca. Za predsjednika bio je ponovo izabran Čedomil Drvenkar, tajnika Lovro Pavešić, a za blagajnika Mato Đurašina. Ostali članovi Izvršnog odbora bili su: Vlado Mudrić, Slavko Madžar, Ivica Popović, Ivan Zukanović, Đuro Gudac i drugi. Sredinom 1973. godine pokreće se inicijativa za osnivanjem Nogometnog saveza općine Vrbovec u koju je bio uključen višegodišnji nogometaš i ugledni sportski djelatnik gradečke Slobode, Vlado Mudrić. NSO Vrbovec je osnovan 1974. godine, a Vlado Mudrić je bio izabran za tajnika. Samoupravna zajednica za fizičku kulturu općine Vrbovec osnovana je 1975. godine. Na konstituirajućoj je sjednici za predsjednika izabran Ostoja Filipović, dok je zamjenik bio Ivan Sedinić, a za tajnika je bio imenovan Vladimir Mudrić. Istovremeno kao tajnik NSO Vrbovec i na poziciji tajnika SIZ-a za fizičku kulturu općine Vrbovec godinama djeluje na razvoju nogometa i vrbovečkog sporta. Angažirano obavlja stručne i administrativne poslove, skrbi i poduzima mjere za ostvarenje utvrđenog plana i programa, brine o pravodobnom provođenju odluka i zaključaka Skupštine, Izvršnog odbora i drugih tijela, surađuje s nogometnim tijelima i drugim institucijama od važnosti za sport, organizira pristup medijima i promociju nogometnog sporta općine Vrbovca te obavlja i druge poslove utvrđene Statutom, drugim općim aktima ili odlukama Skupštine, Izvršnog odbora i predsjednika Zajednice. U sportskom radu usko je surađivao sa osvjedočenim i uglednim vrbovečkim sportskim djelatnicima, kao što su: Stjepan Blažinčić, Mato Biškupec, Boško Blazin, Nikola Dončević, Vojislav Đukić, Čedomil Drvenkar, Vladimir Jagatić Medo, Mirko Kostiha, Ivan Kralj Šef, Slavko Madžar, Anđelko Petek, Venek Posavec, Zvonimir Štanfel, Vladimir Tomljanović, Ivan Zukanović i drugima. Bio je izuzetno pošten i radišan čovjek. Svim klubovima s područje NSO Vrbovec bio je na raspolaganju 24 sata dnevno. Uspješno je vodio tadašnje općinske lige, pružao je svu logističku pomoć klubovima sa našeg područja. Sudjeluje u izboru najboljih sportaša općine Vrbovec.

Doprinosi organizaciji memorijalnog malonogometnim turnira Čedomil Drvenkar koji je započeo 1980. godine, sudjeluje u organizaciji radničkih sportskih susreta „Susreti 6. komuna“ te u svim drugim sportskim natjecanjima za Dan općine Vrbovec. Zdušno se zalagao da se NSO Vrbovec primi u članstvo Zagrebačkog nogometnog saveza, tumačeći da je općina Vrbovec u sastavu. Početkom 1970-tih godina bile su za Dan općine Vrbovec organizirane tradicionalne utakmice između reprezentacija Istoka i Zapada. Reprezentacije su bile sastavljene od igrača ONL Vrbovec. Funkciju izbornika/trenera reprezentacije Istoka je obavljao upravo Vlado Mudrić. Jedan od pokretača i inicijatora s Brunom Brebrićem osnivanju Nogometnog saveza Zagrebačke županije koji je godinama kasnije uspješno surađivao s Mladenom Žugecom, Ivanom Brlekovićem, Željkom Mihaljem i drugima na županijskog razini. U mirovinu je otišao 1998. godine, a na mjestu tajnika ga je naslijedio Tomica Pisačić, ali je i dalje ostao aktivan u sportskom djelovanju u Slobodi.

Turistički djelatnik

Turistički savez općine Vrbovec osnovan je 1976. u Vukšincu. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika bio je izabran Mato Biškupec, za zamjenika Vlado Mudrić, a za tajnika Stanko Šipek. U tim prvim godinama doprinosi prvim turističkim počecima u vrbovečkoj općini i razvoju turističkih prepoznatljivosti vrbovečkog kraja. Sudjelovao je u kreiranju gospodarske djelatnosti koja obuhvaća turističke aktivnosti i sve odnose koji proizlaze iz takvih kretanja.

Novinarski doprinos afirmaciji vrbovečkog sporta

Novinarske početke ostvario je početkom 1960-tih godina u Bjelovarskom listu u kojem je pisao o sportski i drugim temama iz općine Vrbovec. Vrbovečka Komuna počela se izdavati od 1966. godine u kojoj je godinama bio suradnik koji je pisao o vrbovečkom sportu i član izdavačkog savjeta. Za Sportske novosti bio je sportski izvjestitelj iz općine Vrbovec s početka 1970-tih pa do kraja 1990-tih godina. Godinama je uređivao Službeno glasilo NSO Vrbovec Nogomet. Sudjelovao je u pisanju Biltena veterana PIK-a Vrbovec iz 1983. godine koji su bili funkciji informiranja članova,sportskih djelatnika i navijača. Preminuo je nakon teške i kratke bolesti 23. prosinca 2007. godine u Gradecu.

NK Sloboda je od 2008. godine organizirala tradicionalni memorijalni turnir u velikom nogometu Vladimir Mudrić, a i nogometnoigralište je prozvano po njegovom imenu. Memorijalni turnir Vladimir Mudrić spada u redkvalitetnih i cijenjenih turnira. na kojem pored klubova iz NS Vrbovec sudjeluju klubovi i izdrugih nogometnih saveza. Danas turnir nosi ime Vladimir Mudrići Mehmed Smajlović za njihovogroman doprinos razvoju nogometa i sporta u Gradecu.

Vlado Mudrić je za svoj višegodišnji samoprijegorni rad primio niz visokih priznanja od Hrvatskog nogometnog saveza pa do općine Vrbovec. Između ostaloga je primio Srebrnu plaketu Saveza za fizičku kulturu općine Vrbovec (1974.), zahvalnicu Nogometnog saveza Zagrebačke županije (2005.), posthumno priznanje Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec (2008.) itd.

Možda je najbolja ilustraciju o životu i djelu Vlade Mudrića koju je izrekao današnji tajnik NS Vrbovec Marinko Kostiha: „Doajen vrbovečkog nogometnog sporta. Nogomet je Vladi Mudriću bio više od sporta, nogomet je bio njegove život.“ Vladimir Mudrić definitivno pripada krugu vrbovečkih sportskih i društvenih djelatnika koji su se prije svega uzvišeno, dostojanstveno i istinski zalagali i pronosili ugledu vrbovečkog sporta, ali i doprinosili dignitetu i ugledu društveno-političkog života općine Vrbovec. Njegovo ime je odavno iskoračilo iz općinskog okvira, koji je bio cijenjeni i priznati sportski djelatnik na županijskoj razini, ali i poznati sportski djelatnik u Hrvatskom nogometnom savezu. Jedan je od rijetkih vrbovečkih sportaša i sportskih djelatnika koji je svoj sportski opus započeo kao igrač, nastavio kao sudac, trener i sportski djelatnik i na kraju ga zaokružio novinarskim angažmanom. Vladimir Mudrić je kao dugogodišnji tajnik NSO Vrbovec i sportski djelatnik Slobode zaorao neizbrisive brazde u razvoju nogometnog sporta, koji sa svojom ostavštinom na sportskom, društvenom, turističkom i novinarskom području spada u krug vrbovečkih veličina koje ga svrstava u status vrbovečke sportske legende.

Zdenko Brezarić

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime