Vrbovcu i okolici 8,5 milijuna eura za širokopojasni internet

0
Komunalac add

Gradovi Vrbovec i Sveti Ivan Zelina te općine Bedenica, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec dobit će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

OPTIX je potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja. Ukupna vrijednost projekta je veća od 200 milijuna eura.

Među spomenutim projektima je i PRŠI Vrbovec koji obuhvaća 19.256 potencijalnih korisnika u „bijelim područjima“ (tablica na kraju teksta) u gradovima Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, te općinama Bedenica, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.

Radi se o projektu na kojem smo radili godinama i koji je Grad Vrbovec vodio i za Zelinu i za okolne općine. Čestitke svima koji su zaslužni za ovaj veliki uspjeh. Dovođenje brzog interneta u sva naša naselja drastično će poboljšati kvalitetu života, ali i poslovne mogućnosti naših ljudi. Ova velika vijest ima i svoju drugu strani. Moramo biti unaprijed spremni da se bude opet kopalo po našim ulicama i naseljima. Kako su ovo ipak manji i uži rovovi od onih za kanalizaciju, vjerujem kako će sve puno lakše proći za sve nas – izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 8.445.272,70 EUR.

OPTIX infrastructure d.o.o.(www.optix.hr) tvrtka je u vlasništvu Meridiam-a (www.meridiam.com), francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranog za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiam-a su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže. Ono što Meridiam izdvaja od ostalih investitora je njegova dugoročna predanost povezivanju zajednica kojima nisu dostupne odgovarajuće usluge.

Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu.

Do sredine 2026. godine OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera. Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX neće nuditi usluge u maloprodaji.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime