Prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Povodom Nacionalnog dana udomiteljstva Područni ured Vrbovec Hrvatskog zavoda za socijalni rad organizirao je danas okrugli stol na temu “Tradicija udomiteljstva na području Vrbovca i okolice”. Događaj je uz struku u velikoj gradskoj vijećnici okupio i brojne udomitelje s vrbovečkog područja.

Okrugli stol otvorila je v.d. voditeljice Područnog ureda Vrbovec Irena Martak koja je svim udomiteljima čestitala Nacionalni dan udomiteljstva koji se u Hrvatskoj prvi put službeno obilježava ove godine. – Ideja o okruglom stolu o tradiciji udomljavanja nametnula se sama od sebe jer smo prije svega željeli odati počast svim pionirima udomiteljstva na našem području, onima koji su u najgorim vremenima Drugog svjetskog rata, u vremenima teških prirodnih katastrofa, pokazali veliku humanosti i u svoja srca i svoje domove primili one najpotrebitije, kao i svim udomiteljima koji tu humanost žive i danas svakoga dana – naglasila je Martak.

Okupljene je u ime domaćina Grada Vrbovca pozdravio gradonačelnik Denis Kralj. – Drago mi je da je Hrvatski sabor proglasio ovaj vaš dan, dan u kojem ćete razmjenjivati svoja iskustva i promovirati sve što radite. Vodeći smo kraj u Hrvatskoj po broju udomiteljskih obitelji i mislim da bi o tome trebali puno više pričati. U Vrbovcu je ovih dana otvoren i prvi obrt dadilje, mislim da se imamo čime pohvaliti. Drago mi je i da vam je Centar za socijalnu skrb na usluzi, vi ste na neki način svojim aktivnostima i svojom brojnošću pomogli Centru da dobije sredstva za novu zgradu koja se trenutno gradi – rekao je Kralj.

Na okruglom stolu svoje su životne priče i iskustva s udomiteljstvom podijelili Ana Čander, umirovljena socijalna radnica s bogatim iskustvom u radu s udomiteljima, predsjednica udruge Ružin krug Lidija Šustek, s obiteljskim iskustvom u udomljavanju djece, zatim vlasnica Obiteljskog doma Tatjana Lacković, dugogodišnji udomitelji Željko Poldrugač i Danica Galić te dugogodišnji udomitelj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Zlatko Ježić. Svoja iskustva podijelio je i Silvano Klišanić, korisnik smješten u udomiteljskoj obitelji Ježić, mlada osoba koja uskoro napušta sustav socijalne skrbi.

Na okruglom stolu prisutni su mogli saznati kako su ljudi s našeg područja udomljavali djecu i prije nego što su za to stvoreni zakonski okviri. Obitelji s područja Dubrave prihvatile su djecu bez roditelja već za vrijeme Drugog svjetskog rata. Sve je planski pokrenuto 60-ih godina prošlog stoljeća. U Zagrebu se tada oformio Zavod za socijalni rad gdje je jedna grupa bila upravo zadužena za razvoj udomiteljstva, tada hraniteljstva.

Kako bi se poboljšala kvaliteta skrbi u udomiteljskim obiteljima, 2003. godine je pri Centru za socijalnu skrb Vrbovec ustrojen Odjel za udomiteljstvo i od tada se udomiteljstvo počelo širiti iz Dubrave na okolna područja.

Trenutno na području PU Vrbovec imamo 194 udomiteljskih obitelji, od toga je 36 obitelji koje obavljaju udomiteljstvo po zanimanju, 26 udomitelja za djecu. Inače na području cijele Zagrebačke županije aktivno je 370 udomiteljskih obitelji, što dokazuje da Vrbovec prednjači po broju udomitelja.

Danas Područni ured Vrbovec s ciljem pružanja podrške udomiteljima uspostavlja suradnju s različitim ustanovama i udrugama. Uspješno surađuju s Centrom za rehabilitaciju Stančić, Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu, Centrom za edukaciju Sunce, Udruženjem Djeca prva, Hrvatski Crvenim križem. Zajednički sudjeluju u nizu projekata u koje su uključeni udomitelji i smješteni korisnici.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime