Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Vlada Urošević: Madžun – Svoj posljednji roman Madžun – ujedno prvu njegovu knjigu prevedenu na hrvatski jezik – jedan od ključnih autora suvremene makedonske književnosti Vlada Urošević eksplicitno je označio kao roman o djetinjstvu. Razdijelio ga je u tri dijela: prvi govori o raju, drugi o sjaju, a treći o kraju tog magičnog, formativnog razdoblja naših života. Apscisu romana čini obiteljska građanska kuća s velikim vrtom i strogim životnim načelima koja vrijede za sve ukućane; ordinatu mu određuju nesigurne balkanske godine uoči Drugog svjetskog rata. Godine tijekom kojih Skoplje, u to vrijeme tek mali i prašnjavi grad, s mukom podnosi niz kompliciranih povijesnih okolnosti vlastitog prelaska iz polu-ruralnog u napola-urbano naselje. Scile i Haribde su iza svakog ugla, ama baš svakog prašnog sokaka, popločenog vječitom turskom kaldrmom. Njegov naslov je kratak – tek jedna turska riječ, arhaična i tajnovita. Njezino značenje zapisano je na samom kraju romana, u obliku recepta za pripremu namirnice koja se njome imenuje. Recept je prepisan iz bilježnice autorove bake i, dakako, posve je imaginaran. Madžun je roman nostalgije. I gubitka. Sve do Madžuna, makedonska književnost nije imala knjigu poput ove: blještavu, dirljivu, iskrenu, čudesnu, neodoljivu u svakom smislu! Vlada Urošević je, naprosto, autentičan pisac. Pisac po usudu, kako se nekoć govorilo. Posvećeni pisac. Kanonski pisac, takozvani klasik, jedan od najvećih makedonskih pisaca uopće. (Iz pogovora Jelene Lužine)

Jean Ziegler: Kako sam unuci objasnio kapitalizam – Knjiga Kako sam unuci objasnio kapitalizam pisana je kao dijalog između Zohre, inteligentne i znatiželjne djevojke, i njezina djeda Jeana Zieglera, uglednog švicarskog sociologa i do nedavno posebnog izvjestitelja UN-a za pravo na hranu. Ziegleru je taj položaj omogućio detaljne uvide u probleme i odnose u globaliziranom svijetu. Autor svojoj unuci na jednostavan način i kroz precizne i konkretne primjere objašnjava rađanje kapitalizma, njegove faze i posljedice koje proizvodi. Ziegler na vrlo zanimljiv način otvoreno izražava nezadovoljstvo suvremenim svjetskim poretkom u kojemu vlada sve veća nejednakost i siromaštvo. Kapitalizam vlada planetom, transkontinentalne kompanije prkose državama i međunarodnim institucijama, gaze zajedničko dobro, premještaju proizvodnju kako bi povećale svoj profit, bezobzirno uništavajući isplative konkurentske tvrtke i koristeći rad djece robova u zemljama Trećeg svijeta. Rezultat: pod carstvom ovog globalnog kapitalizma više od milijarde ljudskih bića živi u bijedi, nejednakosti se povećavaju, planet se iscrpljuje, depresija obuzima stanovništvo, identiteti se slamaju pod utjecajem tržišne diktature… Protiv takvog sustava i kanibalskog poretka svijeta svoj glas diže Jean Ziegler.

Loll Kirby: I ja mogu spasiti svijet – U vrijeme klimatskih promjena djeca diljem svijeta podižu svijest kako bi pokušala spasiti planet.
Upoznajte dvanaest mladih aktivista iz različitih dijelova svijeta koji govore i poduzimaju mjere protiv klimatskih promjena. Saznajte kako su se odlučili nešto promijeniti, što točno rade i na koje prepreke nailaze. Na kraju knjige su podaci i praktični savjeti koji potiču mlade čitatelje da i sami postanu aktivisti poduzimajući jednostavne, ali učinkovite korake kod kuće i u školi. Budućnost Zemlje ovisi o svakome od nas!

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime