Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Karina Sainz Borgo: Noć u Caracasu – Dramatična priča o očajničkoj borbi jedne žene da preživi pogibeljna previranja u suvremenoj Venezueli, obilježenoj svakodnevnim nasiljem, prosvjedima, ubojstvima, inflacijom i kroničnim manjkom osnovnih potrepština. Protagonistica je mlada žena koja se našla usred kolapsa rodnog grada i domovine u trenutku kad proživljava i osobnu tragediju. Majka Adelaide Falcon umire od raka i ostavlja kćer samu u Caracasu zahvaćenom nasiljem i ekonomskim slomom. Adelaida oplakuje majčinu smrt dok promatra ulične borbe između prosvjednika i Sinova Revolucije. U priči se izmjenjuju prizori iz nasiljem obilježene sve očajnije sadašnjosti i sretnijih vremena, kad je Caracas privlačio ljude iz svih krajeva svijeta. Sainz Borgo snažno i uvjerljivo prikazuje psihološke i emocionalne posljedice koje na ljudima ostavlja bezakonje i ekonomska propast suočavajući čitatelja s Adelaidinom borbom za preživljavanje i neugodnim izborima koji joj se pritom nameću. Adelaida oplakuje majku, domovinu, srednju klasu balansirajući između osobnog i kolektivnog, ne pokušavajući govoriti u ime drugih, nego iz svojeg najosobnijeg iskustva i okruženja.

Osho: Kad cipela pristaje – Kad cipela pristaje, noga je zaboravljena; kad je remen podešen, trbuh je zaboravljen; kad je srce ispravno, ‘za’ i ‘protiv’ bivaju zaboravljeni. Bez pritisaka, bez potreba, bez privlačenja: tada su tvoji poslovi pod kontrolom, a ti si slobodan čovjek. Lako je ispravno. Započni ispravno i bit ćeš lagan. Nastavi lako i bit ćeš ispravan. Ispravan način da se kreće s lakoćom je zaboraviti ispravan način, kao i zaboraviti ići lako. „Ono što postignete bez truda nikada vam neće predstavljati teret.“ To je poruka indijskog filozofa Osha, koji je proglašen jednim od deset ljudi (među tih deset su Gandhi, Nehru, Buddha) koji su zauvijek promijenili sudbinu te države. Ova studija predstavlja njegovo jedinstveno i prosvijetljujuće istraživanje Taoizma. Osho nam daje duboke uvide i komentira priče kineskog filozofa Chuang Tzua, osnivača te tradicije, a nudi nam i inspirativne anegdote u potrazi za ljubavlju, duhovnim spoznajama i istinskom srećom. Moćna kombinacija taoističke mudrosti i Oshovih interpretacija čini ovu knjigu pravim draguljem, prikladnim za rastuću publiku koja se zanima za istočnjačku misao. U prijevodu Ivana Boroše.

Orianne Lallemand i Éléonore Thuillier: Vuk koji je htio obići svijet – Vuku je u šumi dosadno. Jednog mu dana na pamet padne sjajna ideja: kako bi bilo da ode na put? Oduvijek je sanjao o tome da obiđe svijet! S ruksakom na leđima ode on u Italiju, Egipat, Afriku, Kanadu i još mnoge druge zemlje. Hoće li se s putovanja oko svijeta vratiti nepromijenjen?

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime