Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Annette Hess: Njemačka kuća – Za dvadesetčetverogodišnju Evu Bruhns Drugi svjetski rat samo je maglovito sjećanje iz djetinjstva. Potkraj rata Frankfurt je bio grad prepun ruševina, zgarište nastalo savezničkim bombardiranjem. No bilo je to prije gotovo dva desetljeća. Sada je 1963. godina, a gradske ulice, nekoć pune kratera, ravne su i popločane. Blistave nove trgovine niču na mjestima koja su samo desetak godina prije svjedočila o ratnim razaranjima. Nestrpljivo iščekujući da je zaprosi njezin imućni zaručnik, Eva sanja o početku novoga života izvan roditeljskog doma. No njezini planovi dramatično će se preokrenuti kada dobije poziv da prevodi iskaze poljskih svjedoka na suđenju nacističkim časnicima za zlodjela počinjena u Auschwitzu. Iako Eva u tome vidi dobru priliku za zaradu i financijsku neovisnost, taj je posao dovodi do uznemirujućih otkrića i tjera na propitkivanje prošlosti (i sadašnjosti) društva u kojem živi, a spoznaje o ulozi i njezine obitelji u toj prošlosti nagnaju je na promišljanje o vlastitoj osobnosti. Što se dublje uključuje u Frankfurtski proces, to se Eva sve češće pita zbog čega roditelji šute kad god je riječ o ratu te se sve više zamišlja nad budućnošću. Voli li doista svoga zaručnika i hoće li biti sretna kao domaćica? Premda to znači suprotstaviti se željama roditelja i zaručnika, Eva se, potaknuta vlastitom savjesti, odlučuje pridružiti timu gorljivih tužitelja odlučnih u namjeri da naciste privedu pravdi…

Paul O’Grady: Moj brod je Hrvatska – Pridružite nam se i upoznajte simpatičnog i odvažnog Irca koji je odlučio nositi se sa uzburkanim valovima neizvjesne hrvatske svakodnevice – pa neka i vaš brod (p)ostane Hrvatska! Paul O’Grady u svojoj novoj knjizi sa strašću govori o životu općenito te što znači živjeti u Hrvatskoj iz perspektive jednog Irca. Autor ukazuje na mnoge poveznice između Hrvatske i Irske te na osebujan način objašnjava zašto je prije petnaest godina došao i ostao u Hrvatskoj. U svojoj priči, koju više doživljava kao razgovor s čitateljem, sve nas podsjeća na mnoge stvari koje u svojoj zemlji često zanemarujemo ili pak uzimamo zdravo za gotovo. Moj brod je Hrvatska nije knjiga za svakoga. Ova je knjiga za ljude koji žele uhvatiti povoljan vjetar, ovo je knjiga za sve mlade koji žele sa svojih ramena otresti sav teret koji im je nametnut nekim prošlim i davnim pričama te krenuti putevima na kojima nema predrasuda, apatije, inata, kao ni mjesta za bilo što osim za ljubav i nadu. A upravo su ljubav i nada glavna tema ove knjige! Knjiga je nastala u sklopu projekta Moj brod je Hrvatska koji autor i Alfa provode u vidu motivacijskih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

Jasminka Tihi-Stepanić: Priče s morskoga dna – Priče s morskoga dna Jasminke Tihi-Stepanić zbirka je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole, ali je sa zanimanjem mogu čitati i starija djeca. Zbirka donosi trinaest priča tematski vezanih za život na morskome dnu. Bogat biljni i životinjski svijet jadranskoga podmorja mjesto je gdje se odigrava radnja priča, a likovi su njegovi stanovnici – morske zvijezde, ježinci, morski konjici, rakovi, koralji, moruzgve, školjke, hobotnice, jedrilci, jadranske klobučiće, morske trave… Priče se temelje na stvarnim podacima o pojedinim morskim vrstama, no oni su utkani u bajkovito ruho koje im daje toplinu i čaroliju klasičnih priča za djecu. Priče su alegorijske, likovi su nositelji određenih ljudskih osobina i njihovi međusobni odnosi oslikavaju odnose među ljudima. Bajkovit svijet morskoga dna mjesto je na kojemu se preispituju temeljne ljudske vrijednosti, kao što su ljubav, prijateljstvo, odanost, potraga za smislom života, važnost umjetnosti u životu i slično. U mnogima od njih možemo iščitati ekološku problematiku i potrebu zaštite mora od nepoželjnih utjecaja. Priče nose nenametljivu poruku i imaju odgojni karakter upućujući male čitatelje u tajne života i međuljudskih odnosa. Svojim pričama autorica nas odvodi u tajanstvene predjele podmorja razotkrivajući nam osebujan život morskih stanovnika.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime