Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Betty Smith: Sutra bit će bolje – Sutra bit će bolje poluautobiografski je roman Betty Smith, autorice omiljenog klasika Jedno drvo raste u Brooklynu. Priča je to o Margy Shannon – radosnoj i optimističnoj ženi – i njezinoj potrazi za nečim boljim od bijede i siromaštva u kojima živi. Margyni roditelji nisu znali za drugo osim nestašice, boli i teškog rada, a život kakav su živjeli potpuno ih je istrošio. Majčino nezadovoljstvo ulogom kućanice i očeva rezerviranost rezultiraju napetim obiteljskim životom u kojem njihova kći nema pravo glasa. Ali Margy, mlada žena koja je upravo dovršila školovanje, još uvijek se čvrsto drži nepokolebljive nade i vjeruje da je bolji život moguć. Njezini ciljevi su dovoljno jednostavni – pronaći muža kojeg voli, roditi djecu i živjeti u lijepoj kući u kojoj njena djeca neće znati za oskudicu niti se skrivati od roditeljskih svađa ili strahovati od nepravednog i okrutnog kažnjavanja. Kada upozna Frankieja Malonea, čini se da bi njezini snovi mogli biti ispunjeni. Ali život je za Margy pripremio bolna iznenađenja koja će staviti na kušnju njezinu vjeru i optimizam. Dok se bori s prihvaćanjem neočekivanog smjera kojim je krenuo njezin život, Margy mora odlučiti hoće li prihvatiti sudbinu ili odlučno krenuti prema onome što zaista želi. Sutra bit će bolje ispričana je s jednostavnošću, nježnošću i humorom, onako kako to zna samo Betty Smith. Betty Smith pseudonim je Elizabeth Lillian Wehner (1896.-1972.), američke autorice najpoznatije po romanu Jedno drvo raste u Brooklynu (A Tree Grows in Brooklyn). Objavljen 1943. godine, roman je priča o odrastanju smještena u Brooklyn u New Yorku i smatra se klasikom američke književnosti. Betty Smith i sama je odrasla u sirotinjskoj četvrti Brooklyna.

Brian Cox: Zašto je E = mc²? – Što zapravo znači E = mc²? Profesori Brian Cox i Jeff Forshaw kreću na putovanje do same granice znanosti 21. stoljeća kako bi raščlanili poznatu Einsteinovu jednadžbu. Objašnjavajući i pojednostavnjujući pojmove energije, mase i svjetlosti, autori pokazuju kako je u toj jednadžbi sadržana građa same prirode. U tu svrhu postupno uvode čitatelje u svijet moderne čestične fizike, Velikoga hadronskog sudarača na CERN-u u Ženevi i potrage za Higgsovom česticom. Knjiga Zašto je E = mc²? sjajno ilustrira način na koji moderni fizičari razmišljaju o prirodi i grade teorije koje postaju istinski korisne i naposljetku nam mijenjaju živote. Istodobno, ona je podsjetnik da „u znanosti ne postoje univerzalne istine, samo pogledi na svijet za koje se tek treba pokazati da su pogrešni“.

Sanja Polak: Imaš knjige, nemaš brige! – U pletenoj košari jedne velike knjižnice smještene su knjige koje su svi zaboravili. Na te se knjige nitko ne obazire. Sve su one prije putovale od djeteta do djeteta, a nakon povratka u knjižnicu pričale su jedna drugoj o svojim malim čitateljima. I baš im je bilo lijepo! Sada su knjige tužne jer ih nitko već mjesecima ne uzima u ruke, ne lista i ne čita. Kao da su ih svi zaboravili. One se i dalje žele družiti s djecom, ali nitko ne dolazi po njih. Jedne noći, uz pomoć Patuljka Knjižuljka i njegove čarolije, knjige iz košare odlaze u potragu za djecom. Kad djeca neće k njima, knjige su odlučile krenuti djeci! Cijelog su dana putovale naseljem u potrazi za djecom kojima su bili potrebni utjeha, zabava ili rješenje nekog velikog i važnog problema. Djevojčice i dječaci bili su zahvalni i sretni jer su upravo knjige riješile njihove brige i pomogle im da se osjećaju bolje. Upravo uz pomoć knjiga svijet opet postaje lijepo, svijetlo i vrlo zanimljivo mjesto. Knjiga je uvijek dobar prijatelj, utjeha u tuzi, ohrabrenje u strahu, poticaj, izvor spoznaje i poziv na put u svijet mašte.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime