Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Natalie Jenner:Djevojke iz Bloomsburyja Autorica međunarodnog bestselera Društvo ljubitelja Jane Austen vraća se s toplom pričom o poslijeratnom Londonu, stoljetnoj knjižari i tri žene koje su odlučile pronaći svoj put u svijetu koji se naglo mijenja. Bloomsbury Books starinska je knjižara kojom upravljaju muškarci i koja od pamtivijeka odolijeva promjenama. Ipak, 1950. godine svijet se obnavlja, a djevojke iz Bloomsburyja imaju plan.Briljantna i elegantna Vivien Lowry zaručnika je izgubila u ratu. Vivien ima dugačak popis pritužbi u knjižari, a najveći dio njih odnosi se na Aleca McDonougha, voditelja Odjela za beletristiku. Grace Perkins udana je i ima dva sina. Rastgana između dužnosti prema obitelji i vlastitih snova, u knjižari se zaposlila kako bi uzdržavala obitelj nakon poslijeratnog sloma njezina supruga. Evie Stone iz prve je generacije djevojaka kojima je dopušteno pohađati Cambridge, no posao na sveučilištu ipak joj je uskraćen u korist njezina manje uspješnog muškog suparnika. Ovog puta pametnija, nikome u Bloomsburyju nije obznanila svoj tajni naum. Bogat referencama na književne figure tog vremena – Daphne Du Maurier, Ellen Doubleday, Samuel Beckett, Peggy Guggenheim i druge – roman Djevojke iz Bloomsburyja govori o budućnosti koja je uzbudljivija i slobodnija od bilo čega što će društvo toga doba dopustiti.

B.K.S. Iyengar: Drvo joge K. S. Iyengar, jedan od najpoznatijih učitelja joge, popularizirao je jogu pokazavši da je svi mogu prakticirati i da ona ima brojne blagotvorne posljedice na zdravlje pojedinca. Razvio je oblik joge koji se usredotočuje na jačanje, izdržljivost, pravilno držanje, fleksibilnost i opuštanje, a njegova metoda integrira filozofiju, duhovnost i praksu joge u svakodnevni život. U Drvu joge bavi se brojnim praktičkim i filozofskim temama, uključujući obiteljski život, ljubav i seksualnost, zdravlje i iscjeljivanje, meditaciju i smrt te objašnjava kanonski tekst o jogi, Patanjalijeve Joga sutre. Koristeći se drvetom kao simbolom za osam grana joge, Iyengar detaljno objašnjava sve aspekte prakse, sloj po sloj, te nas uči kako biti jedno sa svojim tijelom, umom, inteligencijom, sviješću i dušom bez ikakvih podjela.

Piotr Socha, Wojciech Grajkowski: Drveće Može li se najviše drvo na svijetu mjeriti s visinom Big Bena ili Kipa slobode? Koliko je ljudi potrebno da bi, držeći se za ruke, obujmilo najdeblje drvo na svijetu? Možemo li bambus i agavu svrstati među drveće? Koja je uloga lišća, a koja korijenja i kako se zbiva stalan promet unutar stabla? Tko su žderači drveća, kome je drveće siguran dom, a tko svoj izgled prilagođava izgledu lišća i grančica? Kako se drveću određuje starost i koje je najstarije stablo na svijetu? Što je drveće za čovjeka? Odgovore na ta i druga pitanja doznajte u ovoj veličanstvenoj knjizi o drveću. Uđite u svijet botanike i doznajte detalje o vrstama drveća, njihovoj građi, načinu na koji funkcioniraju i kako se rasprostranjuju te koja je uloga stabala i šuma u ekosustavu. Upoznajte neobične stanovnike stabala i šuma, pridružite im se na gozbi – lišćem, stabljikama, pa čak i korijenjem. Pronađite ih i kada se neki od njih pokušavaju stopiti s krošnjama ili nalikovati na grančice. Otputujte u povijest i doznajte kako drveće bilježi sve promjene u svojoj okolini te znanstvenicima otkriva vrijedne zapise. Doznajte u kojim je otkrićima ili povijesnim događajima upravo drvo odigralo ključnu ulogu!

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime