In memoriam Željko Koretić

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti 29. studenoga 2022. godine u Zagrebu u 80. godini života preminuo je zaslužni sportski i javni djelatnik i nezaobilazno ime vrbovečkog sporta Željko Koretić koji je cijeli svoj život posvetio razvoju nogometa i tenisa u općini Vrbovec.

Potječe iz radničke i sportske obitelji Koretić koja je u vrbovečkom sportu nazočna gotovo jedno stoljeće. Rođen je 24. lipnja 1943. godine u Gradečkom Pavlovcu od majke Đurđe rođ. Nemec i oca Dragutina Koretića. Željko je u Vrbovcu završio osnovnoškolsko obrazovanje, a potom je maturirao u Geodetskoj srednjoj školi u Zagrebu. Odmah po završetku srednje škole zaposlio se u Uredu za katastar općine Vrbovec u kojem je proveo većinu radnog vijeka te jedno kraće razdoblje radio u MI PIK Vrbovec. Tvrtku za geodetske poslove Geo – Koretić osnovao je 1993. godine, a u mirovinu je otišao 2008. godine. Tijekom rada krasila ga je stručnost, profesionalnost i srdačnost. Bračnu zajednicu sklopio je s Dubravkom Jakupčević 1971. godine u Vrbovcu s kojom je imao sina Ivora i kći Mirelu.

Početak uspješnog nogometnog puta započeo je 1959. godine u juniorima Vrbovca u kojem je iskazao svoj raskošni vratarski talent. Ubrzo je stao na vrata seniorskog sastava Vrbovca kojem je bio vjeran sve do kraja igračke karijere. Uvijek odgovoran, discipliniran i redovit kako na treninzima tako i na utakmicama. Bio je stožerni igrač proslavljene generacije Vrbovca iz 1960-tih godina. Svojom elegancijom, izvrsnim i bravuroznim obranama te markantnom pojavom plijenio je pozornost gledateljstva na utakmicama. Vratar s igračkim autoritetom i vođa, kako na terenu tako i izvan njega. Cijelo desetljeće tijekom 1960-tih bio je pouzdani i sigurni stup obrane Vrbovca, koji spada među najbolje vratare vrbovečke povijesti.Bio je prvak u prvenstvima 1960./61. i 1962./63. uPodsaveznoj ligi Koprivnica i osvojio je prvenstvo 1965./66. u Međupodsaveznoj ligi Zagreb – skupina istok. U sezoni 1962./63., pod trenerskim vodstvom Franje Mesnika naslov su osvojili: Željko Koretić, Josip i Ivan Prša, Viktor Palenik, Nikola Popović, Josip Kos, Stjepan Cvetek, Ivica Meštrović, Branko Ivanović, Rudolf Kolar, Ivan Škrinjarić, Petar Dujmović, Zdravko Kauf, Ante Pavičić, Zvonko Zvonar, Zdenko Špoljar, Nikola Tvorić, Dragutin Vladić, Viktor Hršak, Joso Klepić i Vilko Klepec. Vrbovec se u sezonama 1963./64. i 1964./65. natjecao Međupodsaveznoj ligi – zapad kojoj je sjedište bilo u Zagrebu.Tada je Vrbovec prvi puta iskoračio na regionalnu nogometnu scenu jer su se klubovi natjecali iz Međimurja, Hrvatskog zagorja, Banovine, Korduna pa do Slavonije.Svojim uspjelim obranama kroz više godina skrenuo je na sebe pozornost trenera 1. jugoslavenske nogometne lige, te je neko vrijeme bio na probi kod Dinama, a potom kod Zagreba. Samo spletom životnih okolnosti, nekom sudbinom, nije završio u Zagrebu. Kao vrstan vratar i sportaš bio je zapažen ne samo u općini Vrbovec nego i u svim mjestima gdje je gostovao s klubom. Iako je imao mogućnosti i ponuda da pređe u neki drugi poznatiji klub ostao je u matičnom klubu u kojem je ponikao.

Branio je 1970. godine za reprezentaciju Zagreba u međunarodnoj utakmici protiv reprezentacije Gradišća, a pored njega su još igrala dva Vrbovčana Željko Bešan i Stjepan Čukulin, što je bilo veliko priznanje i za sam NK Vrbovec. U vrijeme Hrvatskog proljeća NK Vrbovec je 1971. godine vratio izvorno ime kluba Zrinski iz 1924. godine. Osnivanje SD Zrinski potaknulo je svekolike aktivnosti na osnivanju sportskih sekcija, ali se osjetio i snažan nacionalni zanos među Upravom i sportašima na čelu s predsjednikom Stipom Buljanom i Ivanom Zukanovićem. Među sportašima prožeti upečatljivim nacionalnim idejama Hrvatskog proljeća bili su: Željko Koretić, Ivan Baranašić i Željko Bešan. Slom Hrvatskog proljeća doveo je početkom 1972. godine do fuzije dva vrbovečka sportska društva s velikim rivalitetom PIK-a Vrbovec i Zrinskog u novoosnovano društvo SD PIK Vrbovec. Iako je Željko bio u najboljim vratarskim godinama kao 29-godišnjak prekida 1972. godine nogometnu karijeru i uvijek je u srcu ostao zrinskaš kao i njegova cjelokupna obitelj. Kasnije je jedno kraće vrijeme nastupao za nogometne veterana Vrbovca.

Nove sportske izazove potražio je u tenisu i to zajedno s nerazdvojnim prijateljem Željkom Klepcem, također velikim nogometnim znalcem. Tijekom 1950-tih godina počeli su igrati tenis. Ljubav prema tenisu bila je sve veća pa je Željko Koretić u drugoj polovici 1960-tih godina, pored aktivnog igranja nogometa, kod Franje Mesnika (Vrbovčanina koji je održavao teniski teren Srednjoškolskog igrališta u Zagrebu) krenuo na treninge tenisa.

Teniski klub Vrbovec je osnovan 24. veljače 1972. godine, za prvog predsjednika je izabran Željko Klepec, a za prvog tajnika Željko Koretić. Njih su dvoje udarili temelje vrbovečkog tenisa. Od tog vremena, pa sve do zadnjih dana svog života, Željko Koretić je ostao vezan uz teniski klub. U tim prvim godinama vodeći dvojac Klepec – Koretić, a i godinama kasnije, je involviran u sve klupske aktivnosti od izgradnje teniskih terena, uređenja okoliša, izgradnje sportskih objekata pa do podučavanja teniske igre. Sve te godine Željko Koretić neumorno sudjeluje u razvoju teniskog kluba, postizanju uspješnih rezultata, poboljšanju teniske infrastrukture i stvaranju što boljih uvjeta za teniski sport u Vrbovcu. Sudjeluje u izgradnji prva dva teniska igrališta pored nogometnog igrališta na Sajmištu, montira se drvena baraka kao klupski prostor. Svoje slobodno vrijeme provodi u klubu stvarajući viziju i maštajući o kvalitetnom teniskom centru, na dobrobit svih građana Vrbovca i okolice. Taj radni elan, životno odricanje i entuzijazam nije ga napuštao sve do kraja života. Posebno je bio sretan kad su 2002. godine izgrađena dva nova teniska terena (ukupno ih klub sada ima šest) i nova klupska (sadašnja) zgrada te su stečeni bolji uvjeti za organizaciju turnira i promoviranje Vrbovca u teniskom svijetu.

Bio je trener u klubu, vodio natjecateljske ekipe, organizirao i poticao suradnju s drugim teniskim klubovima i sportskim sredinama te posebno isticao brigu o mladim naraštajima koji počinju igrati tenis. Ta njegova ljubav i briga o tenisu u Vrbovcu postala je nadaleko poznata. Mnoge generacije tenisača u Vrbovcu svoje tenisko znanje dobili su od njega. On im je bio uzor u sportskom ponašanju na terenu i brizi za klub. Godinama je bio standardni član veteranske ekipe koja je snažno utjecala na razvojne pravce i bila predvodnica u organizacijsko-radnim obvezama, ali i uspješna u rezultatskom dijelu.

U poodmaklim životnim godinama, prestao je igrati tenis, ali je ostao aktivan u Upravnom i Nadzornom odboru kluba te pomagao u održavanju objekata kluba i uređenju okoliša. Kad ste u teniskom svijetu spomenuli ime Željka Koretića, svi su znali da se radi o jednom od utemeljitelja TK Vrbovec i prije svega poštenom, savjesnom i odgovornim čovjeku koji je svojim djelovanjem udario temelje današnjim generacijama u teniskim sportu.

Unatoč tome što je život posvetio nogometnom i teniskom sportu, jedno je vrijeme kao svestrani sportaš 1960-tih godina bio aktivan i u odbojkaškom sportu. U slobodno vrijeme kada nije bio u svijetu sporta posvetio se meditacijama. Svoju duhovnost je osnaživao čitanjem knjiga. Prakticirajući jogu i putem meditacija ublaživao je tjeskobu i ovladavao stresom životne svakodnevnice.

Za svoj samoprijegorni i višegodišnji rad i za postignute sportske rezultate te djelovanju u javnom životu primio je niz sportskih i javnih priznanja. Između ostaloga tako je proglašen za sportaša općine Vrbovec 1970. godine, primio priznanja SOFK-e Vrbovec 1973. i 1981. godine, priznanje Zagrebačke županije za iznimne zasluge u razvoju sporta 1996. godine itd.

Željko Koretić po sportskim dostignućima i rezultatima spada među zaslužne vrbovečke djelatnike koji su stvarali povijest NK Vrbovca i TK PIK Vrbovca, odnosno TK Vrbovca pri čemu je oživotvorio viziju teniskog centra. Njegova ostavština je velika u vrbovečkom nogometu, ali je svoje životno i sportsko nasljeđe stvorio u teniskom klubu koji mu je bio drugi dom. Njegov odlazak je veliki gubitak za vrbovečki sport jer se radilo o čovjeku koji je cijeli život nesebično radio za probitak vrbovečkog sporta u skladu i tradicijama kodeksa sportskih djelatnika. Željko Koretić se kao sportaš i javni djelatnik zalagao ne samo za sportski razvoj, nego i iskreno za razvoj svoga grada Vrbovca.

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime