Usvojen Proračun Grada Vrbovca za 2023. godinu težak 18,2 milijuna eura

0
Komunalac add

S 12 glasova za i 2 glasa protiv sinoć je donesen Proračun Grada Vrbovca za 2023. godinu. Rekordan Proračun koji iznosi 18,2 milijuna eura ili 138 milijuna kuna te je 30 posto veći od proračuna iz 2022. te 2021. godine.

Proračun je predstavio gradonačelnik Denis Kralj pojasniviši kako su razlog povećanja investicije financirane iz EU fondova. Tu spada gradnja vrtića u Luki i Lonjici, gradnja sunčanih elektrana na zgradama centralnog vrtića, OŠ Marije Jurić Zagorke, zgrade Gradske uprave, zatim pump track poligona na igralištu u JUG-u kao i gradnja sportske dvorane u Lonjici. –Trenutno je teško  predvidjeti hoće li gradnja tih objekata biti u potpunosti završena u 2023. ili će se dio troškova preliti i na 2024. godinu. Dio radova financirat ćemo kratkoročnim kreditom, potencijalno u budućnosti i dugoročnim zaduživanjem. Preporuke konzultanata koje smo dobili na seminarima za EU fondove koje je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je da koristimo sve mogućnosti iz EU fondova, da uzmemo svaki euro koji nam se nudi i da se zadužimo kako bismo financirali domaću komponentu. Kažu da novaca ima više nego ikad i treba ih povući, jer u budućnosti ovakvih prilika više neće biti – naglasio je Kralj.

Uz pet navedenih projekata, spremni su i brojni drugi projekti – nadogradnja OŠ Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke, interpretacijski centar s kino dvoranom s 215 sjedala, vatrogasni centar, sportski centar Banovo, obnova Dvorca Patačić i Kule Zrinski, cesta u zoni i spojna cesta Vinogradska-Nazorova-Livadarska, energetske obnove zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, teniskog kluba i AKC Garaža. –To je 19 velikih projekata, odnosno 21 kad tome dodamo gradnju vodovoda i kanalizacije. To su projekti koji bi trebali u potpunosti promijeniti naš grad. Za svaki od njih, ako dobijemo europsku komponentu, morat ćemo osigurati vlastito učešće – naglasio je Kralj.

Za održavanje cesta predviđeno je 5 milijuna kuna te 2 milijuna kuna za početak gradnje ceste u zoni. -Sretni smo što se u zoni Poduzetnik upravo gradi prva hala na južnoj strani, odnosno na zemljištu koje smo kupili prije četiri godine. Uspjeli smo prodati svu zemlju uz postojeću cestu i sad je vrijeme da počnemo graditi prometnicu prema ostatku gradske zemlje. U 2023. godini nastavljamo i s gradnjom nogostupa. Na redu su Naselje Stjepana Radića, Savska Cesta i Banovo – naglasio je gradonačelnik.

U 2023. Grad nastavlja s programima uvedenim ranijih godina. Isplata povećanih iznosa stipendija, kupnja radnih bilježnica i pomagala za osnovnoškolce, subvencije srednjoškolcima za kupnju knjiga. –U predškolski odgoj ulažemo više od 10 milijuna kuna ne računajući gradnju novih objekata. Tu su i dalje porodiljne naknade, prijevoz učenika i studenata, sufinanciranje logopeda i fizijatra, higijenski ulošci za učenice osnovnih škola, prijevoz starijih osoba i božićnice za umirovljenike – navodi Kralj te dodaje da nastavljaju podupirati poljoprivrednike i gospodarstvenike, a uvodi se i nova potpora za otvaranje obrta dadilja. Također, značajan dio sredstava odlazi i na II. fazu geodetsko katastarske izmjere koja se provodi u Vrbovcu.

Gradonačelnik Kralj je također istaknuo kako su učenicima srednjih škola i studentima povećane stipendije, kao i stipendije za deficitarna zanimanja. Sredstva za to povećanje skinuta su s financiranja političkih stranaka. –Možemo se pohvaliti da imamo četiri studenta medicine više nego što smo imali lani, onda moramo za njih i osigurati sredstva. To radimo na veliko zadovoljstvo jer vidimo da situacija u Domu zdravlja nije dobra, da nam fali liječnika, a pogotovo specijalista. Za očekivati je da će bar dio tih mladih stručnjaka ostati ovdje u Vrbovcu – naglasio je Kralj.

Oporba je predložila šest amandmana u vrijednosti od 104.500 Eura od kojih je uvjetno prihvaćen jedan amandman – ugradnja kamera na gradske ulice radi sigurnosti prometa.

Možemo naravno reći da u proračunu ima i dobrih stvari, podržavamo ulaganje u projekte vrtića, sportske objekte, projekte financirane iz EU fondova, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, čak mislimo da je tu trebalo izdvojiti više sredstava. Ipak smatramo da je proračun nerealan, jer u njemu je navedeno puno projekata, od kojih se mnogi vjerojatno neće realizirati u toj godini, kao i neki prihodi koji sigurno neće biti u tom obujmu. Mnogi su projekti preneseni iz 2022. Što se tiče naših amadmana, drago nam je da je jedan amadman uvjetno prihvaćen, vidimo da ga je i gradonačelnik predložio u svojoj dopuni proračuna. Smatramo da se i drugi amandmani mogu prihvatiti i realizirati, ako se ne prihvate mi ne možemo podržati proračun – rekao je vijećnik HDZ-a Damir Fašaić.

Prema predloženim amadmanima izjasnio se gradonačelnik Kralj. –Proračun je vijećnicima poslan 15. studenog, a amandmane vijećnika HDZ-a dobio sam tek danas. To je zakonski  roku, ali ja ponovno apeliram da se amadmani šalju ranije, ako druga strana želi suradnju, da nam se da više vremena da ih možemo inkorporirati u proračun. Možemo reći da uvjetno prihvaćamo amandman vezan uz ugradnju kamera na prometnice, tu smo bili na istom tragu, samo ga zbog drugih izvora financiranja nismo ga inkorporirali u proračun, ali možemo reći da je taj vaš amandman prihvaćen – odgovorio je gradonačelnik Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime