Proračun za 2024. godinu iznosi 21,3 milijuna eura

0
Komunalac add

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća danas su usvojili Proračun Grada Vrbovca za 2024. godinu, koji iznosi 21,3 mlijuna eura.

Najvažniji projekti su gradnja dva nova vrtića u Lonjici i Luki. Kapitalni projekti su i gradnja nogostupa u Banovu, nogostupa u Savskoj cesti, rekonstrukcija nogostupa u Zagrebačkoj ulici i uređenje parkirališta kod Gradskog stadiona.

Planira se završetak zgrade na igralištu u Banovu, dvorane u Lonjici i obnova zgrade teniskog kluba. Sredstva su osigurana i za projekte obnove dvorca Patačić, Likovne galerije, starog Suda i Kule Petra Zrinskog, a ti će se projekti realizirati tijekom 2025. godine.

Ovisno o rezultatima natječaja za EU fondove tijekom 2024. godine moguć je i početak radova na nadogradnji zgrada vrbovečkih osnovnih škola, interpretacijskog centra s kino salom s više od 200 sjedala, vatrogasnog centra i uređenja parkirališta u centru grada s rekonstrukcijom Ulice Frana Krste Frankopana.

 

Za predškolski odgoj izdvaja se rekordan iznos od 2.150.000 eura s time da u taj iznos ne ulaze ulaganja u gradnju novih vrtića.

Novine koje smo uvodili u proračun ranijih godina, nastavljaju se i tijekom 2024.. Grad je predvidio kupnju radnih bilježnica i pomagala za osnovnoškolce (78.000 eura), potpora učenicima srednjih škola za kupnju knjiga (26.500 eura), stipendije za srednjoškolce i studente (62.000 eura), prijevoz učenika i studenata (43.000 eura), produženi boravak učenika osnovne škole  (16.000 eura), porodiljne naknade (40.000 eura), sufinanciranje logopeda (40.000 eura) i radnih terapeuta za djecu (19.000 eura) – nabrojao je gradonačelnik Denis Kralj.

Kad je u pitanju briga za umirovljenike i dalje se nastavljaju program sufinanciranja prijevoza starijih osoba (20.000 eura), za božićnice je osigurano 66.000 eura. Za brigu o socijalno ugroženim skupinama predviđeno je 40.000 eura.

Predstavljajući gradski Proračun za sljedeću godinu, Kralj je također naglasio kako se povećavaju i izdaci za vatrogastvo, sport, kulturu i Crveni križ. Nastavljaju se i programi potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Za održavanje gradskih prometnica predviđeno je 650.000 eura, za održavanje zelenih površina 200.000 eura, za održavanje javne rasvjete 90.000 eura, za izgradnju dječjih igrališta 34.000 eura.

Na otplatu starih i naslijeđenih kredita sljedeće godine izdvojit ćemo 215.000 eura – zaključio je na kraju.

Na ovakav Prijedlog Proračuna vijećnici HDZ-a Damir Fašaić i Tomislav Grežina podnijeli su šest amandmana ukupne vrijednosti 140.000,00 eura, koji većinom glasova nisu prihvaćeni.

Amandmane pročitajte ovdje.

U raspravu o proračunu uključio se vijećnik HDZ-a Damir Fašaić istaknuvši kako je u javnom savjetovanju za proračun bilo planirano 7,22 milijuna eura. – U proračunu je sada 4,38 milijuna eura, gdje je nestalo tih 3 milijuna eura? Isto tako vidim da je planiran izuzetno nizak komunalni doprinos, nažalost kod nas nema gradnje, nema novih prometnica, ne grade se stanovi. Na strani rashoda, planirano je povećanje iznosa za plaćanje penala zbog ne razvrstavanja otpada u iznosu od 30 tisuća eura. Zašto? – pitao je Fašaić.

Proračun je komentirao i vijećnik HDZ-a Tomislav Grežina koji je naglasio kako je proračun stihijski. – Ne vidim u kojem smjeru ide ovaj grad, idemo li u smjeru mladih obitelji, u smjeru sportskog ili zdravstvenog grada, netko će nas pitati za 4, 8 ili 12 godina što ste ovdje radili. U Gradu se radi bez plana, ideje i vizije – rekao je Grežina.

Vijećnik Stranke rada i solidarnosti Dejan Jaić čestitao je gradonačelniku što nije zadirao u povećanje poreza na dohodak, koji je ostao 20 i 30 posto. – Vidimo da se planira dio projekata koji će biti od iznimne važnosti, ako se oni realiziraju. Neki projekti iz 2023. godine na kraju nisu realizirani, nadam se da se to neće ponoviti i s ovim proračunom. Možemo reći da je proračun nerealan, prenapuhan, no i socijalan, nastoji zadovoljiti veći dio građana – zaključio je Jaić.

Gradonačelnik Kralj je odgovorio na prozivke vijećnika Fašaića vezane uz projekcije prihoda od poreza. – Savjetovanje je proces, mnoge stvari na početku tog procesa nisu bile još jasne, naravno da je riječ samo o projekcijama, koje su među ostalim planirane u vrijeme dok nije bila izglasana mjera ukidanja prireza, po meni je to loša odluka, jer se prirezom oporezuju bogatiji građani, a siromašniji ovim ukidanjem neće skoro ništa dobiti, a mi gubimo značajan prihod iz kojeg smo mogli financirati mnoge socijalne programe. To je politička odluka HDZ-a da napakosti velikim gradovima. Kad je riječ o penalizaciji, velika većina gradova to plaća, a mi plaćamo jednu od manjih. Na kraju je jeftinije platiti penale, jer bi u protivnom morali uvesti česšći osvoz otpada i zbog toga povećati cijenu građanima – zaključio je.

Proračun je na kraju prihvaćen s 13 glasova za i 2 protiv.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime