Vijećnici HDZ-a podnijeli amandmane na prijedlog proračuna

0
Komunalac add

Gradski vijećnici HDZ-a danas su predali amandmane na prijedlog Proračuna Grada Vrbovca za 2024. godinu. Kako navode, amandmane su predložili u cilju poboljšanja kvalitete života i standarda građana u gradu Vrbovcu. Predložili su šest amandmana ukupne vrijednosti 140.000,00 eura.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

Amandmani se odnose na sljedeće programe i aktivnosti:

Prvi amandman Povećanje potpora za novorođenčad predlaže se s obzirom da je došlo do povećanja troškova života, a samim time i osnovnih potrepština za novorođenčad. Ovim se amandmanom planira pomoć za roditelje u gradu Vrbovcu u vidu povećanja jednokratne potpore za novorođenčad i to na način da se jednokratna potpora za 1. i 2. dijete poveća sa sadašnjih 270 eura na 400 eura, a za 3. dijete i svako sljedeće da se poveća sa sadašnjih 270 eura na 500 eura, uz uvjet da barem jedan roditelj ima prethodno prijavljeno prebivalište u Vrbovcu u trajanju od minimalno 5 godina. Sredstva bi se osigurala iz aktivnosti sponzorstva i donacija gradonačelnika i od sredstava namijenjenih za političke stranke.

Vrijednost amandmana: 20.000,00 eura

Drugim amandmanom Financiranje programa stranih jezika, programa kulturnog, umjetničkog i sportskog sadržaja djeci polaznicima dječjeg vrtića.

Grad Vrbovec je od države za 2024. godinu dobio dodatna sredstva u iznosu od 280 tisuća eura za pokrivanje troškova dječjeg vrtića te Grad Vrbovec za ta sredstva nije umanjio plaćanje troškova roditeljima.

Iz navedenog razloga ovim amandmanom u iznosu od 40 tisuća eura želimo da Grad Vrbovec djeci koja su polaznici vrtića financira pohađanje programa učenja stranih jezika te programa umjetničkog, kulturnog, sportskog ili drugog sadržaja koje roditelji moraju svaki mjesec sami financirati. Na taj način želimo osloboditi roditelje od ovog dodatnog troška kojeg roditelji plaćaju, jer smatramo da Grad Vrbovec ove aktivnosti može platiti iz dodatno dobivenih sredstava od države.

Vrijednost amandmana: 40.000,00 eura

Trećim amandmanom želimo osigurati dodatno financiranje Crvenog križa Vrbovec za rad sa starijim i nemoćnim osobama. S obzirom da je došlo do povećanja materijalnih troškova života, a na području Vrbovca veliki je broj starijih i nemoćnih, te socijalno ugroženih osoba ovim se amandmanom planira povećanje financijske pomoći Crvenom križu Vrbovec u iznosu od 20.000,00 eura za njihove pojačane aktivnosti ( kao što priprema obroka, dostava lijekova i sl. aktivnosti) i dodatnu skrb i brigu oko starijih i nemoćnih te socijalno ugroženih osoba.

Vrijednost amandmana: 20.000,00 eura

Četvrtim amandmanom žele se osigurati Sredstava za sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje. S obzirom da sve više parova ima probleme sa začećem, a troškovi tog skupog medicinskog zahvata su visoki, predlažemo uvesti ovu potporu kako bismo im olakšali pokrivanje troškova za taj skupi medicinski zahvat. Predlaže se da se sufinancira 50 posto troškova, a najviše 1.000 eura. Ovu demografsku mjeru je uveo već znatan broj gradova u RH pa bi se i Grad Vrbovec priključio tim gradovima.

Vrijednost amandmana: 10.000,00 eura

Peti amandman se odnosi na Izradu projektne dokumentacije za projekt atletske staze na Gradskom stadionu Vrbovec. Ovim amandmanom predlaže se izrada projektne dokumentacije i izgradnja atletske staze kod Gradskog stadiona u Vrbovcu kako bi se Vrbovčanima – korisnicima, sportašima i rekreativcima, a posebno djeci i mladima pružila mogućnost za bavljenje sportom i rekreacijom uz osjećaj sigurnosti te se na taj način promicale njihove razvojne granice, razvoj psihofizičkog zdravlja, društvenih i motoričkih vještina.

Navedenu sportsku infrastrukturu koristili bi svi sportski klubovi kao i građani grada Vrbovca budući da je atletika jedna od baznih sportskih grana.

Vrijednost amandmana: 20.000,00 eura

Posljednji amandman odnosi se na izradu projektne dokumentacije za projekt urbanističkog uređenje prostora Ulice Župana Junka s odvojcima. S obzirom da se na području Ulice Župana Junka i u odvojcima koji su vezani na nju gradi veliki broj stambenih objekata, a taj prostor se razvija stihijski bez urbanističkog i krajobraznog planiranja i uređenja tj. sagledavanja ovog prostora u cjelini, u cilju izbjegavanja urbanističke devastacije ovog prostora koji je izuzetno atraktivan za stanovanje, potrebno je izraditi koncept urbanog stanovanja za ovo područje te provesti projektiranje Ulice Župana Junka i svih ulica koje se vežu na nju kako bio dobili jedno uređeno naselje za izgradnju i ugodan život Vrbovčana.

Vrijednost amandmana: 30.000,00 eura

Podsjetimo, sutra se održava posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o Proračunu za 2024. godinu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime