Održana skupština DVD-a Brčevec

0
Komunalac add

DVD Brčevec održao je u subotu 84. redovnu izvještajnu skupštinu. Skupštini su prisustvovali vatrogasci iz susjednih općina: DVD-a Preseke, DVD-a Rakovec, DVD-a Dubrava kao i predstavnici DVD-a Vrbovec, DVD-a Poljana, DVD-a Poljanski Lug, DVD-a Prilesje, DVD-a Žunci, DVD-a Gaj, DVD-a Lonjica, DVD-a Peskovec, DVD-a Lukovo, DVD-a PIK Vrbovec, DVD-a Luka, DVD-a Lovrečka Varoš, DVD-a Gornji Tkalec i DVD-a Pirakovec.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brčevec, kao i do sada, bilo je veoma aktivno na svim područjima djelovanja (edukaciji, opremanju i uređenju, zaštiti, sudjelovanju na natjecanjima i kupovima, dislokacijama i dr.) te je trenutno u DVD-u 15 operativnih vatrogasaca. Na dodatnim, specijalnim edukacijama osposobljeno je dvoje vatrogasaca za specijalnost rad s helikopterom (tzv. desant helikopterom) i to Daniel Šalamun i Kristijan Košak. Jedan je vatrogasac bio na edukaciji preko eHVZ-a.

Na skupštini je rečeno kako su ostvarena dva veća projekta nabave opreme sredstvima Zagrebačke županije te je tako kupljen dio radnih odjela i svečanih uniformi za operativne članove u iznosu od 4.757 eura.

Prijavom na fondove EU (projekt pod nazivom DVD Brčevec 2023 – Nabava opreme oštećene na intervencijama tijekom i nakon serije potresa počevši od 28. 12. 2020.) ostvareno je najviše sredstava s područja naše Zajednice i to u iznosu od 33.437, 65 eura, gdje je blagajnik Društva Darko Kučko odradio samostalno sve pripremne radnje kako bismo uopće mogli povući sva ta sredstva. Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Prilesje smo 21. lipnja 2023. ustupili vatrogasna interventna i šumska odijela te čizme, a u zahvalu su nas počastili prigodnim domjenkom – istaknula je predsjednica DVD-a Brčevec Alojzija Tvorić Kučko.

Vatrogasci svojim radom pomažu, prema vlastitim mogućnostima, ali i sudjelovanjem na drugim važnim projektima od lokalnog interesa. U 2023. godini članovi društva sudjelovali su u saniranju posljedica nevremena (poplave, oluje, ispumpavanje bunara), ali i  na dvije dislokacije – Kristijan Košak i Daniel Šalamun u Zatonu kod Zadra te Alojzija Tvorić Kučko (kao jedina vatrogaskinja iz naše Zajednice) u Supetru na Braču u sklopu ženske dislokacije.

Podsjetimo, predsjednica DVD-a Brčevec Alojzija Tvorić Kučko gostovala je u našem radijskom programu nakon povratka s dislokacije u Supetru, a članak o tome možete pročitati ovdje.

U dogovoru sa zapovjednikom i zamjenikom zapovjednika održano je nekoliko vježbi za operativne vatrogasce, s naglaskom na redovitu vatrogasnu vježbu, ”Brčevec 2023.” koja je obuhvatila vježbe za pomladak, mladež i odrasle kako bi se pokazala oprema osigurana iz sredstava EU, a njome je obilježena 83. godišnjica postojanja DVD-a Brčevec.

Vatrogasci su sudjelovali u obilježavanju Dana sv. Florijana te na stručnom edukativnom putovanju VZG Vrbovca u Slavoniju te na posveti vatrogasne opreme u DVD-u Lonjica kao i na obilježavanju godišnjica rada u drugim DVD-ima: Poljanski Lug, Farkaševac, Gradečki Pavlovec te Dubrava.

Ekipa operativnih vatrogasaca sudjelovala je na isprobavanju motornih pumpi za vodu na Bajeru te na osiguranju biciklističke utrke ”Cro – Race 2023”. U našoj je organizaciji održana i posljednja sjednica Zapovjedništva VZ-a Grada Vrbovca, a 14. travnja 2023. godine bili smo i domaćini godišnje skupštine naših veterana. Veliku smo pažnju nastavili posvećivati radu djece i mladeži te smo s jednom muškom ekipom djece sudjelovali na županijskom natjecanju u Klinča Selima (voditeljica Gordana Delač). Sudjelovali smo i na sljedećim vatrogasnim kupovima i to u: Varaždinu (6. mjesto), Paukovcu i Dubravi s ekipom djece, ali i na natjecateljskim aktivnostima i druženju u Gaju. Na Danu otvorenih vrata VZG Vrbovca, 10. svibnja 2023. godine, na prostoru OŠ M. J. Zagorke jedini smo sudjelovali s četiri operativna vatrogasca i s ekipom djece koja je prikazala prolaz kroz poligon – dodala je Tvorić Kučko.

Od ostalih aktivnosti društva istaknut je Malonogometni memorijalni turnir ”Igor Kluković 2023.” održan 15. kolovoza 2023. g. u suradnji s MO Brčevec, a DVD Brčevec je sudjelovao i na manifestaciji ”Kaj su jeli naši stari” te na ”Ljetu u Farkaševcu”.

Nastavili smo tradiciju darivanja djece i mladeži za Sv. Nikolu na prigodnom božićnom domjenku za operativne članove i veterane te djecu i mladež. Rad DVD-a Brčevec podupirali su i drugi mještani koji nisu naši članovi, što u provođenju aktivnosti na manifestaciji ”Kaj su jeli naši stari” te u uređenju spremišta, točnije izradi ormarića i na tome im zahvaljujemo, ali i sponzorima koji su djelomično pripomogli. Članovi su svojim nesebičnim radom i odvajanjem slobodnoga vremena u protekloj godini napravili značajnije pripremne radove na uređenju našega malog spremišta – ističe Tvorić Kučko.

O odrađenim intervencijama govorio je Kristijan Košak, vat. časnik I. kl. i zapovjednik DVD-a Brčevec. – Sva oprema evidentirana je u Vatronetu. Bilo je 20 intervencija i to 3 požarne, 4 su bile poplave, 10 je bilo tehničkih (na kućama i dr.) dok su 23 bile ostale operativne aktivnosti: 1 vježba, 10 ispumpavanja, 1 osiguranje športskog događaja te 11 ostalih aktivnosti iz usluge. Detaljna izvješća sa svim podacima o intervencijama i ostalim operativnim aktivnostima vidljiva su i arhivirana u UVI-ju te su zaključana. Iz statistike je vidljivo da je i kod nas aktivnost i rad u porastu. Zahvaljujem se vatrogascima koji su sve to odradili te se odricali svojeg vremena. Planiramo u budućnosti pratiti sve nove trendove i potrebe u vatrogastvu te se i dalje osposobljavati i školovati – naglasio je Košak.

Na Skupštini su dodijeljena priznanja, brončane vatrogasne medalje i plamenice. Za 10 godina rada u DVD-u priznanje je uručeno Valentini Čikan Penđak, za 20 godina rada Filipu Košaku, Zoranu Osjaku i Luki Šmida te za 30 godina rada u DVD-u Brčevec priznanje je dobila Marina Mikac.

Brončane vatrogasne medalje dobili su sljedeći operativni vatrogasci i vatrogaskinje: Valentina Čikan Penđak, Filip Košak, Darko Kučko, Zoran Osjak i Daniel Šalamun. Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su: Mario Baček, Gordana Delač, Miroslav Košak i Alojzija Tvorić Kučko.

Okupljenima na skupštini obratili su se: zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević, predsjednik DVD-a Lonjica Zdravko Fotović, član Kluba veterana VZG Vrbovca Mladen Sesvečanec, predstavnik Udruge umirovljenika – ogranak Brčevec Josip Košak, predstavnici DVD-ova: Prilesje, Poljana, Gaj, Žunci, Pik Vrbovec, Lonjica, Luka, Pirakovec, Peskovec, Poljanski Lug, Lovrečka Varoš, Lukovo, Vrbovec, Preseka te Dubrava.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime