Predsjednica DVD-a Brčevec Alojzija Tvorić Kučko prva vrbovečka vatrogaskinja na dislokaciji na Braču

0
Komunalac add

Hrvatska vatrogasna zajednica ove je godine prvi put, u sklopu operativne provedbe posebnih mjera zaštite u priobalju tijekom ljeta, organizirala žensku dislokaciju i to u Supetru na otoku Braču. Vatrogaskinje su tamo tijekom cijelog ljeta te pomažu supetarskim kolegama vatrogascima. Na spomenutoj dislokaciji sudjelovala je i jedna vrbovečka vatrogaskinja, predsjednica DVD-a Brčevec Alojzija Tvorić Kučko.

Uz još tri vatrogaskinje iz Gornje Šemnice, Svete Nedelje i Nove Gradiške boravila je 14 dana na Braču te pomagala u obrani od požara i kod ostalih vatrogasnih intervencija.

Foto: facebook Vatrogasci Supetar

Na dislokaciji u Supetru bila sam u sklopu 2. rotacije, jedina sam vatrogaskinja s područja našeg grada koja je išla na dislokaciju. Što se tiče iskustava s Brača, mogu reći da sve jako brzo rješavaju. Odlični su, informatički su jako dobro potkovani. Dobro su nas usmjeravali u svemu. Način na koji ulaze u požare, kako se penje, oni to drugačije rade nego mi na kontinentu, tako da smo svašta od njih naučili – rekla je Alojzija.

Neke od intervencija na kojima je sudjelovala bile su gašenje požara šume u Mircima te u Selcima. Naime, grmljavinsko nevrijeme izazvalo je čitav niz požara otvorenog prostora na otoku Braču. Munje su prvo izazvale šumski požar na predijelu Vrsovice između grada Supetra i Miraca gdje je bila angažirana kompletna aktivna operativa supetarskih vatrogasaca. U pomoć su bile pozvane snage iz ostalih bračkih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Nekoliko minuta nakon toga, došlo je do izbijanja novih požara kod Milne na zapadu i Selaca na istoku otoka.

Foto: facebook Vatrogasci Supetar

Došla sam s mladom ekipom prva na požar šume u Mircima te sam se kasnije pridružila gašenju požara u Selcima, što je na sreću svih nas uspješno ugašeno. Spasiti nekome život i pomoći drugima, to je najvažnije. Vatrogastvo je izazov sam po sebi. Nekad nešto ne možete, ali pokušavate. Nekad nailazimo na predrasude, i nekada nije lako. Morate proći puno vježbi i steći dosta iskustva da biste mogli nešto napraviti – poručuje Alojzija.

Foto: facebook Vatrogasci Supetar

Inače, vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar je centralni zapovjedni, komunikacijski i informativni punkt. U zgradi se nalazi Vatrogasni operativni centar gdje dva operativca koristeći digitalnu tehnologiju, u suradnji sa zapovjednicima na terenu, mogu upravljati i najsloženijim vatrogasnim intervencijama bilo gdje na otoku. Na dislokaciji u Supetru sudjeluju po 4 vatrogaskinje. Ostaju dva tjedna pa dolaze nove četiri vatrogaskinje s kontinenta.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime