Ljiljana Stanko: “Čuvajte našu tradiciju i prenosite je na mlađe naraštaje”

0
Komunalac add

Tri godine nakon prvijenca “Vrbovečka nošnja” voditeljica i koreografkinja folklornog ansambla HKUD-a Petar Zrinski Ljiljana Stanko objavila je svoju drugu knjigu “Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja”.

U svojoj novoj knjizi o dječjim igrama Vrbovca i okolice zapisala je igre prošlog stoljeća naših predaka, igre svoje generacije, ali i generacije njezine djece. U knjigu su uvrštene brojalice, rugalice, brzalice, nabrajalice i zagonetke kao i igre za razvijanje motorike i spretnosti s različitim prirodnim rekvizitima. O ovoj smo temi nedavno pisali ovdje.

Gostujući u našem programu, Stanko je naglasila da joj je cilj bio zapisati igre dvadesetog stoljeća, dakle onog što se nekada igralo, a danas više ne. – Kada sam krenula raditi ovu knjigu najprije sam mislila obraditi igre naših starih, dakle samo stare igre. No kako su mnoge igre kroz generacije doživljavale promijene, a mnoge i nestale, odlučila sam zapisati igre prošlog stoljeća naših predaka, moje generacije ali i neke igre generacije moje djece – rekla je Stanko.

Uz brojne igre, izdanje je obogaćeno starim i suvremenim fotografijama, a igre s pjevanjem i plesanjem prate notni zapisi, jer knjiga ne služi samo kao dokumentiranje već i kao poticaj na učenje. Autorica je istaknula da je za sve pjesmice i plesove notne zapise napravio Danijel Blagec, korepetitor dječjeg ansambla HKUD-a Petar Zrinski. – Osim velikog broja igrica, u knjizi su opisane i razne fućkalice, igračke i slično. Na kraju knjige uvršteno je nekoliko priča Rikarda Ferdinanda Plohl Herdvigova koji je 1868. godine izdao knjižicu priče i pripovijetke iz Vrbovca. Namjera knjige je upravo ta da ona bude dostupna i stručnjacima, ali da se time mogu koristiti i roditelji i djeca – naglasila je.

Inače, već tri desetljeća Ljiljana Stanko predano skuplja znanje i brojna kazivanja, čuvajući tradiciju našeg kraja za nove naraštaje. Iz kazivanja i zapisa čitatelj ove knjige može saznati puno o tadašnjem načinu života iz kuta gledanja tadašnje djece, teškom i skromnom, ali punom radosti i bezbrižnosti. – Zapravo od kraja devedesetih godina konstantno obilazim naše starije Vrbovčane, razgovaram s njima, snimam, zapisujem, kako bih najprije samu sebe informirala o onome o čemu nisam dovoljno informirana, o tradiciji našega kraja. Tako je sve skupa dvadesetak godina istraživačkog rada iza mene. Teško je naći stare ljude koji će se sjećati da je baš tako bilo u našem kraju. Neki su zaista izvrsni kazivači, koji ne miješaju našu tradiciju s onime što su možda vidjeli na televiziji dok se recimo događalo da neki ipak pomiješaju. Pogotovo je to bio slučaj sa muškim dijelom koji je odlazio u vojsku u druge krajeve Jugoslavije te su tamo nešto čuli i više nisu bili sigurni je li to bilo kod nas ili ipak negdje drugdje – pojašnjava Stanko.

Recenzent nove knjige Tvrtko Zebec ističe kako je autorica još jednom zadužila vrbovečku javnost. –I ovim je prilogom pokazala kako vrijedan pojedinac može nakon dugoročnog djelovanja, svojom upornošću i ljubavlju, uvijek nanovo značajno pridonijeti očuvanju lokalnih tradicija, materijalne i nematerijalne kulture, odnosno baštine u cjelini – ističe Zebec u recenziji izdanja.

Promocija nove knjige “Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja” planirana je u proljeće. Kako autorica kaže, s obzirom na epidemiološku situaciju, pričekat će četvrti ili peti mjesec jer želja joj je da prilikom promocije i djeca mogu prezentirati barem nešto od tih igara. Na pitanje planira li već neku novu knjigu, uz osmijeh odgovara da je ona već napola napravljena, a radi se o svatovskim običajima vrbovečkog kraja.

Za kraj, Stanko je svima poručila da čuvaju našu tradiciju i prenose je na mlađe naraštaje jer je to jedini način da ona ostane.

Razgovor s Ljiljanom Stanko možete poslušati sljedećeg tjedna, 18. veljače u našoj emisiji „Petkom u 16“ na 94,5 mHz.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime