Nova knjiga Ljiljane Stanko “Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja”

0
Komunalac add

Tri godine nakon prvijenca “Vrbovečka nošnja” voditeljica i koreografkinja folklornog ansambla HKUD-a Petar Zrinski Ljiljana Stanko objavila je svoju drugu knjigu “Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja”.

“Anđeli i vragovi”

U svojoj novoj knjizi o dječjim igrama Vrbovca i okolice autorica je zapisala igre prošlog stoljeća naših predaka, igre svoje generacije, ali i generacije njezine djece. U knjigu su uvrštene brojalice, rugalice, brzalice, nabrajalice i zagonetke kao i igre za razvijanje motorike i spretnosti s različitim prirodnim rekvizitima. Izdanje je obogaćeno brojnim starim i suvremenim fotografijama, a igre s pjevanjem i plesanjem prate notni zapisi, jer knjiga ne služi samo kao dokumentiranje već i kao poticaj na učenje.

“Kauboji i indijanci z brda”

Kad sam 1994. počela raditi kao voditeljica i koreografkinja folklornog ansambla HKUD-a „Petar Zrinski“, željela sam proširiti svoje znanje o vrbovečkoj nošnji, pjesmama, plesovima i običajima. Očekujući kako je sve to netko dobro proučio, uputila sam se u zavičajnu zbirku u Gradskoj knjižnici Vrbovec. Tamo sam doživjela šok. Osim knjižice Rikarda Ferdinanda Plohl-Herdvigova, koji je sredinom 19. stoljeća zapisao pjesme i priče iz ustiju Vrbovčana, te nekoliko zabilježenih pjesama i melodija Vinka Žganca, ne postoji ništa drugo. Tadašnja ravnateljica knjižnice rekla mi je: „Istražuj, zapisuj, objavi.“ Poslušavši je, od tada obilazim Vrbovčane u zrelijoj dobi i zapisujem njihova znanja i sjećanja – piše autorica Ljiljana Stanko u svom predgovoru novom izdanju.

Zdenec od batovinja

Već tri desetljeća Ljiljana Stanko predano skuplja znanje i brojna kazivanja, čuvajući tradiciju našeg kraja za nove naraštaje. Iz kazivanja i zapisa čitatelj ove knjige može saznati puno o tadašnjem načinu života iz kuta gledanja tadašnje djece, teškom i skromnom, ali punom radosti i bezbrižnosti.

Tarabe

Recenzent nove knjige Tvrtko Zebec ističe kako je autorica još jednom zadužila vrbovečku javnost. –I ovim je prilogom pokazala kako vrijedan pojedinac može nakon dugoročnog djelovanja, svojom upornošću i ljubavlju, uvijek nanovo značajno pridonijeti očuvanju lokalnih tradicija, materijalne i nematerijalne kulture, odnosno baštine u cjelini – ističe Zebec u recenziji izdanja.

Sviralice

Promocija nove knjige autorice Ljiljane Stanko “Eci, meci, nekaj reci – Dječje igre vrbovečkoga kraja” planirana je u proljeće.

31.05.1945. (4. razred)
Dragica Jurčić, rođ. 1915.

 

Djeca Pučke škole u Dijanešu, oko 1940.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime