Josip Bešen: “Ako nebume i dalje čuvali one kej jesmo, onda nesme niš”

0
Komunalac add

Sinoć je pred brojnom publikom u Narodnoj knjižnici Vrbovec održana promocija knjige „Kak su delali naši stari“ autora Josipa Bešena. Riječ je o knjizi u kojoj nam autor kroz svoje tekstove predstavlja narodne običaje Ledine i općenito vrbovečkog kraja na kajkavskom narječju. Na početku događanja okupljene je prigodno pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan. Moderator predstavljanja knjige bio je Željko Mušak, a svoje su pjesme na kajkavskom dijalektu pročitale pjesnikinje iz vrbovečke udruge „Osebunjek“ Katarina Zadrija i Marija Petrek.

Autor Josip Bešen naglasio je kako je početak pisanja tekstova na zavičajnom, kajkavskom govoru započeo 2018. godine. – Pozitivni odjek na moje pisanje me samo inspirirao i ponukao da nastavim s objavom tekstova o narodnim običajima, događanjima, objektima, navikama, radnjama, krajoliku Ledine, Preseke i drugih naselja koji prati kalendarski slijed godišnjih zbivanja. U knjizi je napisano 90 posto mojih sjećanja, a pri pisanju su mi pripomogle i sestra Ljubica Pavliček i Ljubica Petrač. Sestra Ružica Kos je pisala lijepe komentare mojih tekstova, a koji su sastavni dio knjige. Ima još prostora za dopunu mojih tekstova i sjećanja drugih stanovnika Ledine. Sin Dino je iz mojeg računala sve prenio tiskari i nastala je knjiga – rekao je Bešen. Predstavljanje knjige započeo je riječima “Ako nebume i dalje čuvali one kej jesmo, onda nesme niš”, a to su bile i njegove završne riječi.

U knjizi se mogu pročitati sljedeće priče: Hodočasnici na Bistricu, Berba grožđa, Cvjetnica, Vuzem, Đurđevo, Trebitva, Snoboki, Kolinje, Katalenje, Kapelica v Ledine, Sveta barbara, Badnjak i Božić, Fašenjek, Kolci za gorice, Potok Vuna, Cesta, Setva kukuruze, Žetva, Rušenja drveta… Posebnost ove knjige su i autorove ilustracije kojima je iskazao i svoj likovni talent nacrtavši stare kleti i vikendice vrbovečke okolice.

Osim autora o knjizi je govorila i profesorica Jelena Magoš Kuten koja je napisala predgovor. – Važno je sačuvati naš hrvatski jezik i naše dijalekte. U knjizi se piše o prijašnjim vremenima i svijetu koji je ostao iza nas, ali je ostao sačuvan u tekstovima ove knjige. Naši starinski običaju izazivaju tople i nostalgične osjećaje kako je nekad bilo i kako se nekad živjelo u ovim krajevima. Knjiga doprinosi bogatstvu kajkavskog narječja vrbovečkog kraja koji ima svoju posebnost u predjelu Lonjice tako i svoju posebnost Ledine, Preseke i drugih mjesta. Ovo je prava književnost koja izaziva emocije i slike kod ljudi koji to nisu proživljavali. Čestitam Josipu Bešenu na knjizi i očekujem da će nastaviti sa svojim pisanjem – poručila je Magoš Kuten.

Podsjetimo, prva promocija ove knjige održana je krajem studenog 2022. godine u Ledini, a o čemu možete pročitati ovdje. Autor je istaknuo da je prva promocija održana baš u Ledini jer su upravo tamo i nastale sve priče.

Dobru atmosferu u vrbovečkoj knjižnici svojim je izvedbama, popevkama kajkavskog narječja, upotpunio glazbeni sastav Večernja škola.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime