Gradsko vijeće usvojilo Proračun za 2022. godinu

0
Komunalac add

Gradsko vijeće Grada Vrbovca usvojilo je Proračun Grada Vrbovca za 2022. godinu.

Proračun je predstavio gradonačelnik Denis Kralj, naglasivši kako on iznosi 99,7 milijuna kuna.

Ovogodišnji Proračun na razini je prošlogodišnjih, a povećanje očekujemo nakon raspisivanja novih natječaja za EU fondove. Za prijavu na EU fondove u ovim su trenucima spremni cesta u zoni Poduzetnik, nadogradnja obiju vrbovečkih osnovnih škola, spojna cesta Vinogradska – Vladimira Nazora – Livadarska, spremne su i četiri energetske obnove – zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, zgrade teniskog centra i AKC Garaža, pred ishođenjem smo građevinske za novi vatrogasni centar, a spremamo i revitalizaciju dvorca Patačić, gradnju kulturnog centra te gradnju novog sportskog centra u Banovu. Svi ti projekti trebali bi u godinama pred nama donijeti značajan europski novac u naš grad – pojasnio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Također je naglasio kako su potpore srednjoškolcima za kupnju knjiga najveća novost proračuna za 2022. godinu. Ova mjera uvodi se prvi put. Grad je za srednjoškolce osigurao 300.000 kuna i taj će se iznos učenicima dijeliti sukladno imovinskom cenzusu.

Čak milijun kuna predviđeno je za otkup zemljišta u zoni što znači da grad nastavlja razvoj zone, nakon što su u 2021. prodana sva zemljišta uz cestu u zoni Poduzetnik, moglo se čuti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Kralj također je naveo kako velik dio proračuna ide na održavanje cesta (4 milijuna kuna) te na gradnju nogostupa ( oko 9 milijuna kuna). – U planu je završetak radova na nogostupima u Naselju Stjepana Radića i Savskoj cesti te u Celinama prema Gaju, a trebali bi početi i radovi na nogostupu u Banovu. Također, planira se i projektiranje nogostupa u Ulici Kralja Tomislava u Jugu te u Gredi. Kad je u pitanju održavanje cesta tu ćemo pratiti radove na dva najveća projekta koji se odvijaju u Vrbovcu – gradnja vodovoda i kanalizacije. Ti projekti nisu dio gradskog proračuna već ih vodi gradska firma VIOZŽ – zaključio je.

Skoro 10 milijuna kuna grad ulaže u predškolski odgoj djece, što čini gotovo trećinu izvornih prihoda grada. – Vrbovec je ove godine nakon možda i dva desetljeće postao grad bez liste čekanja na upis u vrtić. Zahvaljujući tome postali smo ugodnije mjesto za život, privlačniji mladim obiteljima, ali to ima i svoju cijenu. Troškovi masa plaća zaposlenih u vrtiću zbog novih zapošljavanja porasli su za 3 milijuna kuna što znači da imamo manje novaca za ulaganja u ostale stvari – rekao je Kralj. 

Proračunom za sljedeću godinu nastavljaju se i ranije započeti projekti pa je Grad predvidio kupnju radnih bilježnica i pomagala za osnovnoškolce (500.000 kuna), stipendije za srednjoškolce i studente (300.000 kuna), porodiljne naknade (300.000 kuna), prijevoz učenika i studenata (225.000 kuna), sufinanciranje logopeda (150.000 kuna), sufinanciranje dodatnog tima hitne pomoći (100.000 kuna). Novost je kupnja higijenskih potrepština za učenice osnovnih škola, uložaka, za što je predviđeno 20.000 kuna po školi.

Predstavljajući Proračun za 2022. godine gradonačelnik je dodao kako se nastavlja i program sufinanciranja prijevoza starijih osoba (150.000 kuna), financira se ogrjev (60.000), dok se mijenja dinamika isplata naknada povodom blagdana. – Ukidaju se uskrsnice, ali se zato povećavaju božićnice. Naime prošle godine grad je platio 60.000 kuna troškove pošte da bi se umirovljenicima podijelile i božićnice i uskrsnice. Ako se potpore dijele jednom – samo uoči Božića uštedjet ćemo na poštarini, a umirovljenici s najmanjim penzijama neće ostati zakinuti. Umjesto dvije isplate dobit će jednu, ali veću – pojasnio je gradonačelnik.

Planira se i postavljanje novih polupodzemnih spremnika za otpad u širem središtu grada, nove stolice u kino dvorani, i dalje se ulaže u Nerezinama, održavaju društveni domovi, za gradnju zgrade Crvenog križa u Ulici poginulih branitelja predviđeno je čak milijun kuna, dok bi 1,5 milijuna kuna trebao koštati početak II. faze geodetsko katastarskih izmjera u Vrbovcu.

Oko 2 milijuna kuna i u 2022. godini predviđeno je za plaćanje starih kredita.

Na ovakav prijedlog Proračuna amandmane su predali vijećnici HDZ-a Damir Fašaić i Tomislav Grežina. Predložili su pet amandmana ukupne vrijednosti 1.550.000,00 kuna. Amandmani se tiču povećanja sredstava za učeničke i studentske stipendije, povećanja jednokratnih potpora za novorođenčad, nabave dodatnih higijenskih potrepština za djecu u vrtiću, izrade projektne dokumentacije za urbanističko uređenje prostora Ulice Župana Junka s odvojcima te sanacije nogostupa Zagrebačke ulice.

O predanim amandmanima očitovao se i gradonačelnik Denis Kralj rekavši kako se slaže sa svim prijedlozima HDZ-a, no pitanje je od kuda ih financirati.

HDZ predlaže da smanjimo novac za geodetsko katastarsku izmjeru. To je važno pitanje za rješavanje imovinskih odnosa i razvoj cijelog grada. Zadnja izmjera je napravljena za Marije Terezije pa bi valjda trebali čekati još? – pitao je Kralj.

Također je zaključio kako se predlaže smanjenje novca za otkup zemljišta. – To bi značilo da prestanemo razvijati našu gospodarsku zonu. Na to nikako nećemo pristati. Vrbovec sa zonom kasni 30 godina i tu tek pokušavamo uhvatiti korak s ostalim, a ne da proces još dodatno usporavamo. 

Kralj je u svom očitovanju o amandmanima HDZ-a rekao i da se predlaže ukidanje novca za turizam te upitao da li to znači da sljedeće godine ostajemo bez klizališta za Advent.

HDZ bi smanjio donacije kulturnim i sportskim udrugama. Dali bi manje za održavanje nerazvrstanih cesta. Ne piše kojih cesta? Evo – ako žele da im se usvoji amandman nek napišu u kojem dijelu Vrbovca sljedeće godine nećemo održavati ceste? U Proračunu smo maksimalno pokušali izbalansirati razvoj grada i socijalnu komponentu. Proračun nije idealan, ali je odraz trenutnih mogućnosti i potreba – zaključio je gradonačelnik Denis Kralj.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime