FOTO Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada

0
Komunalac add

Vrbovec danas slavi Dan grada, župe sv. Vida i Dan obrtnika. Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Hrvatska kocka“ u gradskom parku, gdje su delegacije odale počast svim poginulim vrbovečkim braniteljima u Domovinskom ratu. U župnoj crkvi sv. Vida zatim je održana sveta misa.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, kojoj su prisustvovali brojni uzvanici i gosti, između ostaloga izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, počasni građanin grada Vrbovca general Mladen Markač, gradonačelnici i načelnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, članovi Gradskog vijeća, zaposlenici i predstavnici svih institucija, ustanova i tvrtki.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora. – U našem je gradu napravljeno puno, otvorena je nova zgrada mjesnog odbora u Banovu, obnavljaju se i grade novi nogostupi, sportska dvorana je pred završetko, grade se dva nova vrtića, no naš grad ne čini samo infrastruktura, naš grad čine oni najmlađi, 360 upisane djece samo u gradski vrtić, 1250 učenika u dvije osnovne škole, srednjoškolci i studenti. Naš grad čine radnici, obrtnici, umirovljenici, majke, očevi, sportaši, vatrogasci, udruge. Naš grad činite vi dragi sugrađani, svaki od vas 13 tisuća doprinosi razvoju i svojom osobnošću predstavlja jedan djelić velikog mozaika našeg grada – poručio je Sohora.

Četiri godine smo se borili i trudili uspostaviti ovaj sustav i sada ubiremo plodove tog rada, poručio je gradonačelnik Denis Kralj te se osvrnuo na brojne projekte u realizaciji.  – Gradimo dva nova vrtića i projektiramo još jedan, gradimo dva sportska objekta i obnavljamo još jedan, gradimo dva nogostupa i temeljnu rekonstrukciju još jednog, gradimo cestu u gospodarskoj zoni, gradimo 57 kilometara kanalizacije i više od 80 kilometara novih vodovoda. U tijeku je geodetsko – katastarska izmjera 2021 ha, uređujemo nova dječja igrališta, izgradili smo solarne elektrane na tri javne zgrade – istaknuo je gradonačelnik Kralj te najavio i projekte čija realizacija počinje u roku od godine dana. – Revitalizacija dvorca Patačić, obnova zgrade Likovne galerije, obnova zgrade starog suda, obnova kule Zrinski, zelena i temeljna obnova glavnog parkirališta i ulice oko parka, obnova dvorane OŠ Marije Jurić Zagorke. Spremni su i projekti nadogradnje osnovnih škola, interpretacijski i kulturni centar, vatrogasni centar i uređenje gornje zgrade u Nerezinama – rekao je Kralj te zahvalio svojim suradnicima i gradskim djelatnicima.

Vrbovčanima je Dan grada čestitao zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. – Mislim da dvije stvari u Vrbovcu, pa tako i u županiji, mogu obilježiti današnji trenutak. Pred završetkom je dugogodišnji projekt vodovoda Zagreb – Istok, županija ga je vodila do samoga kraja i uložila značajna sredstva. Za Vrbovec je ovaj projekt posebno bitan kad se sjetimo kakva je bila kvaliteta vode u našem gradu. I druga bitna stvar su značajna sredstva koja smo dobili od Vlade RH nakon potresa i pandemije, u županiji smo obnovili ceste za 90 milijuna eura, te sredstva za obnovu javnih zgrada od potresa, što se dobro vidi i u Vrbovcu – rekao je Tomljenović.

Okupljenima se obratio i izaslnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. – Zagrebačka županija kao zeleni prsten oko Zagreba naše je bogatstvo i svaki od naših gradova i općine čine dobre i kvalitetne stvari za život svojih građana. Čestitamo vam na svemu što vidimo danas u Vrbovcu i na projektima koji slijede – rekao je Turk.

Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. – Sve što smo ovdje čuli i vidjeli dokaz je da se radi. Volimo se pohvaliti svojim uspjesima, no moramo biti svjesni da smo ovdje samo jedan kratki period u stoljećima postojanja gradova, a jako je važno za sve nas koji radimo ovaj posao da ostavimo trag koji će biti značajan nekim novim generacijama – poručio je Novosel.

Na kraju svečane sjednice, zaslužnim su građanima dodijeljene godišnje nagrade grada Vrbovca i nagrade za životno djelo.

Svojim su izvedbama hrvatske himne i skladbe “Kaj” sjednicu uveličali Ana Jaklinović i Marko Antolković. Proslava Dana grada nastavlja se večeras na Ljetnoj pozornici. Grad Vrbovec i PIK Vrbovec počastit će građane besplatnom hranom od 19 sati, kulturno umjetnički program počinje od 20 sati, a od 22 sata građane će zabavljati vokalisti A strane.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime