FOTO Dodijeljene godišnje nagrade Grada Vrbovca

0
Komunalac add

Vrbovec danas slavi Dan grada, župe sv. Vida i Dan obrtnika. Na današnjoj svečanoj sjednici vrbovečkog Gradskog vijeća dodijeljene su godišnje nagrade Grada Vrbovca u znak priznanja za uspjehe u radu iz područja gospodarstva, kulture, umjetnosti, znanosti, sporta i drugih područja društvenog života.

Dobitnici godišnjih nagrada Grada Vrbovca su:

Damir Bertek – učitelj razredne nastave od 1984. godine, sada u mirovini, urednik je i voditelj radio emisije „Sretna obitelj“ još od 1999. godine. Njegov angažman u sklopu emisije „Sretna obitelj“, koja se emitira na Radio Vrbovcu, traje već 25 godina. Damir Bertek u tom je periodu svojoj lokalnoj zajednici podario brojne minute zanimljivog i korisnog radijskog sadržaja. Njegov nesebičan angažman u stvaranju tjedne emisije obilježio je odrastanje brojnih generacija. Damir Bertek, pedagog po profesiji, dobro poznat brojnim generacijama djece, ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima te izvrsno osjeća i prepoznaje njihove interese, talente i želje. Briga o djeci za njega nije posao, nego je životni poziv.

Milan Derdić – već 40 godina neprekidno, aktivno i savjesno obavlja posao učitelja plivanja s vrbovečkim učenicima osnovnih škola u Gradskom odmaralištu u Nerezinama. Nesebično pomaže u edukaciji plivanja, ronjenja, veslanja kao i u organizaciji rada škole plivanja, a i samog odmarališta. Osim prijenosa tehničkih vještina, ključni je faktor i u pedagoškom procesu. Sposobnost suradnje, vođenja i mentoriranja drugih kolega dodatno pojačavaju njegovu vrijednost u zajednici. Njegova predanost poslu i želja za neprestanim unapređenjem svjedoče o njegovoj strasti i posvećenosti ovom pozivu.

Adam Babić –  vrbovečki je poduzetnik, osnivač i direktor poduzeća Apital d.o.o. Obavljanjem djelatnosti proizvodnje opreme od nehrđajućeg čelika i konstrukcija od crnog željeza, poduzeće Apital nameće se u jedinstvenu i uspješnu tvrtku u svojoj branši. Rođen je u Dubravi, odrastao u Vrbovcu, iako sada živi u Zagrebu, odlučio je nastaviti sa svojom djelatnošću u Vrbovcu, te je ujedno i prvi poduzetnik koji je izgradio proizvodnu halu u vrbovečkoj poduzetničkoj zoni. U proizvodnoj hali površine 900 m2 Apital proizvodi opremu i konstrukcije za pčelarstvo, opremu za preradu prehrambenih proizvoda te opremu za pakiranje i punjenje različitih proizvoda. Svojom kompetentnošću i entuzijazmom Adam Babić svakako doprinosi ugledu grada.

Renata Ivezić – cijeli svoj život posvetila je razvoju vrbovečkog sporta i jedna je od rijetkih vrbovečkih sportašica koja je stekla status hrvatske reprezentativke. Kao svestrana sportašica počela se baviti sportom još za vrijeme osnovne škole od 1968. godine, najprije stolnim tenisom, pa zatim rukometom, nogometom, kuglanjem i na kraju sportskim ribolovom. Renata Ivezić je zaslužna sportska djelatnica koja godinama uspješno djeluje na promicanju i razvoju sporta u Gradu Vrbovcu. Pripada plejadi rijetkih sportašica koje su ostavile velik trag u ženskom sportu, a Renata Ivezić je to učinila posebice u kuglanju i sportskom ribolovu.

Hrvački klub PIK Vrbovec – u povijesti Hrvačkog kluba PIK Vrbovec ostalo je zabilježeno da je Zvonimir Kolmanić 1973. godine inicirao osnivanje hrvačkog kluba. Za prvog predsjednika izabran je Vladimir Prpić, tajničke poslove preuzima Mihajlo Mišić. Hrvački klub PIK Vrbovec je u 2023. godini osvojio 103 medalje, od toga 25 na prvenstvima u Hrvatskoj te 38 na međunarodnim natjecanjima i tako na najbolji način proslavio 50 godina djelovanja. Vrbovečki hrvači i hrvačice sudjelovali su na 25 hrvačkih natjecanja. U klubu djeluju 4 trenera: Tvrtko Jakšić, Davor Lujić, Nenad Grežina i Marko Dubravec. Hrvanje u Gradu Vrbovcu ima blistavu budućnost jer dolaze novi naraštaji koji svojim talentom i sustavnim treniranjem osvajaju medalje na mnogim natjecanjima.

Željka Mušak – dobra duša grada Vrbovca, poduzetnika i svih obrtnika. Nakon završetka škole radi kao voditeljica proizvodnje na izvozu u tvornici namještaja Šavrić, potom u mješovitom poduzeću Tomato također u izvozu i 1997. godine dolazi na mjesto poslovne tajnice Udruženja obrtnika. U ulozi tajnice u vrbovečkom Udruženju obrtnika stekla je povjerenje obrtnika i stanovnika grada Vrbovca. Svojim radom, trudom i zalaganjem pomogla je mnogima obrtnicima, ali i poduzećima u njihovim počecima rada. Uživa i voli svoj posao koji već godinama radi na zadovoljstvo vrbovečkih obrtnika.

Dječji vrtić Vrbovec – ustanova koja neprekidno već 50 godina djeluje na promicanju djelatnosti odgoja i obrazovanja na području grada i susjednih općina. Vrtić je nezaobilazna institucija koja je odigrala ključnu ulogu u razvoju djece tijekom njihovih najranijih godina života. Sve veći broj djece uključen u sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svjedoči o neprocjenjivom doprinosu zajednici. Kroz kvalitetan program, stručno osoblje i kontinuirane napore u unapređenju uvjeta rada, Dječji vrtić Vrbovec pruža djeci sigurno okruženje za igru, učenje i razvoj, te ih priprema za daljnje obrazovanje i životne izazove. Rad vrbovečkog vrtića nije važan je za širu zajednicu koja prepoznaje vrijednost ranog odgoja i obrazovanja.

Mirjana Pušić – 31 godinu radila je u Srednjoj školi Vrbovec, od toga 14 kao pedagogica i 17 kao ravnateljica. Tijekom svojeg rada posao je obavljala savjesno i odgovorno. Kao ravnateljica vodila je brigu da škola bude mjesto kvalitetnog provođenja vremena, usavršavanja, ali i ugodnog zajedničkog druženja svih učenika i zaposlenika škole. Ispunjavanje odgojno obrazovnih ciljeva, postizanje planiranih ishoda te dobrobit učenika i svih zaposlenih uvijek su joj bili na prvom mjestu. Zalagala se za poticajno školsko okruženje i međusobno uvažavanje potičući i učenike i djelatnike na kreativnost, inovativnost i otvorenost za nove metode i pristupe u učenju i poučavanju. Pri tome je kontinuirano vodila brigu o zadržavanju i podizanju renomea škole.

Veronika Sesvečanec – ostavila je neizbrisiv trag ne samo u vrbovečkom, nego i u hrvatskom vatrogastvu. Ostvarila je brojne lokalne i međunarodne uspjehe u trenucima kada je naše vatrogastvo što se djelovanja žena tiče bilo još u „povojima“. Neki od njenih uspjeha su: osnivanje ženskih vatrogasnih odjeljenja u Poljanskom Lugu i Brčevcu, predsjednica Vatrogasne mladeži Zagrebačke županije, glavna sutkinja na brojnim državnim natjecanjima, delegatkinja Hrvatske na međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi, suosnivačica kampa za mlade u Fažani te prva predsjednica DVD-a Brčevec. Osobito je bitan njen rad s djecom i mladeži s kojima je osvojila brojne nagrade. Zapaženo je i njeno sudjelovanje u vatrogasnim aktivnostima PIK-a Vrbovec, ali i na širem području Zagrebačke županije kao pomoć društvima.

Slastičarnica Dinamo, obrt za ugostiteljstvo, vl. Adem Biljali – Obitelj Biljali u svojoj slastičarnici „Dinamo“ više od 60 godina pošteno i profesionalno obavlja posao slastičara na zadovoljstvo djece i odraslih koji se vole osvježiti obilnim kuglicama sladoleda. Slastičarnica je s radom počela davne 1960. godine, kada su je otvorili Ramis i Namik Biljali, dok Adem Biljali predstavlja treću generaciju obitelji koja se bavi slastičarskim poslom u Vrbovcu. Obitelj Biljali se s poštenje, odnosi prema svojim kupcima te nikada nikoga nisu zakinuli u kvantiti i kvaliteti svojih proizvoda. Slastičarnica Dinamo nezaobilazna je stanica brojnih generacija Vrbovčana, koji s nestrpljenjem svake godine čekaju 1. ožujak i otvorenje nove sezone.

Nagradu za životno djelo primio je Jadranko Mijalić nezaobilazno ime društvenog, političkog, gospodarskog i sportskog života Vrbovca. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vrbovcu, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga radio je u Zagrebačkoj banci u poslovnoj jedinici u Vrbovcu gdje je bio direktor od 1990.- 1995. Bio je predsjednik Uprave tvrtke IGM u Lepoglavi, član Uprave Hrvatske pošte, te pomoćnik glavnog financijskog direktora Hrvatske poštanske banke. Potom je radio u Poštanskoj banci odakle 2008. godine odlazi u mirovinu. Bio je zastupnik u Hrvatskom Saboru kao član Hrvatske socijalno-liberalne stranke od 1990. – 1992. i od 2000. – 2003. godine. Bio je predsjednik Odbora za proračun i financije. Kao saborski zastupnik najzaslužniji je za izgradnju brze ceste Sveta Helena – Vrbovec, koja je 2002. godine puštena u promet.

Jadranko Mijalić je osnivač prve političke stranke u Vrbovcu – 1990. godine osnovan je vrbovečki ogranak HSLS-a, a on je bio predsjedniuk stranke do 2005. godine. Bio je općinski i gradski vijećnik u nekoliko mandata, predsjednik vrbovečkog Gradskog vijeća u dva mandata, te dogradonačelnik u dva mandata. Jadranko Mijalić je godinama bio aktivan u vrbovečkom političkom životu te je pridonosio razvoju političkog pluralizma i demokratkom probražaju u tranzicijskom vremenu. Hrvatski branitelj i utemeljitelj vrbovečke dragovoljačke bojne 1990. godine. Ostavio je i veliko sportsko nasljeđe – kao sportaš, sportski djelatnik i pisac. Najveći trag ostavio je u nogometu, a bavio se i judom, hrvanjem, košarkom i planinarenjem. Jadranko Mijalić je kao poznati političar, svestrani sportaš i uspješni gospodarstvenik pridonio sveukupnom razvoju Vrbovca.

Nagradu gradonačelnika  „Dobri duh Grada Vrbovca“ dobio je Branko Holjevac.  Ovogodišnji dobri duh Grada Vrbovca ima dva, za građane Vrbovca i okolnih općina, prepoznatljiva „zaštitna znaka“ − brkove i oldtimer traktor Zetor. Dugi je niz godina obnašao dužnosti predsjednika, zamjenika predsjednika i blagajnika DVD-a Lukovo, te aktivno sudjelovao u radu Vatrogasne zajednice grada Vrbovca. Redovito je sudjelovao u sastancima upravnog odbora Vatrogasne zajednice, neovisno o vremenskim uvjetima, aktualnim poljoprivrednim radovima i drugim obvavezama. Susjed na kojeg se uvijek može računati za bilo kakvu pomoć, suprug, otac dviju kćeri i djed sedmero unučadi. Bio je i hrvatski branitelj te je sudjelovao i pomagao aktivnosti vrbovečke udruge konjara. Rado boravi u svojoj klijeti i vinogradu smještenima na cesti od Lukova prema Ceriku te kapljicom uvijek ponudi susjeda ili putnika namjernika i povede priču do dugo u noć te je tako (p)ostao ogledni primjer tradicijskog kljetarstva. Uvijek spreman bezuvjetno i bez odgode u nevoljama pomoći seljanima i bilo kojem drugom čovjeku, ali i veseljem doprinijeti feštama. Branko Holjevac jednostavno širi radost življenja! Njegova nesebičnost i pozitivan životni stav zaslužuju nagradu „Dobri duh Grada Vrbovca“.

U ime nagrađenih zahvalio je Jadranko Mijalić. – Zahvaljujem predlagačima i gradskim vijećnicima na izboru. Nadam se da će svi oni koji su još perspektivni te nagrade i opravdati. Kao dobitnik nagrade za životno djelo velika mi je čast stati uz bok Vrbovčana koji su dosad primili ovu nagradu, a posebno bi želio spomenuti njih troje, mog gimanzijskog profesora Josipa Velebita, koji je ostavio dubok trag u književnom radu u Hrvatskoj, drugi je Zvonko Štanfel, veliki pregalac i entuzijasta, i treći je Domagoj Jakšić, našeg hrvatskog branitelja i vukovarskog heroja. Motivacija za činiti dobro za druge ljude i svoje rodno mjesto su po meni iskonska ljubav prema svome mjestu, obitelj i treće i najbitnije su ljudi koji nas okružuju i koji život u ovom našem malom gradu čine lijepim i humanim – rekao je Mijalić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime