FOTO Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Vrbovca

0
Komunalac add

Vrbovec danas slavi Dan grada, župe sv. Vida i Dan obrtnika. Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Hrvatska kocka“ u gradskom parku, gdje su delegacije odale počast svim poginulim vrbovečkim braniteljima u Domovinskom ratu. U župnoj crkvi sv. Vida zatim je održana sveta misa.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, kojoj su prisustvovali brojni gosti, između ostaloga izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, počasni građanin grada Vrbovca general Mladen Markač, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, članovi Gradskog vijeća, zaposlenici i predstavnici svih institucija, ustanova i tvrtki.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora. – Prošle godine sam rekao da je Vrbovec grad školstva, kulture, vatrogasne zajednice, sporta i obrtništva. Ništa od toga se nije promijenilo. Puno se govori o uspjesima naših učenika na županijskim i državnim natjecanjima. Oni su budućnost grada i čestitam im na tome. Kultura, uz sve prisutne članove HKUD-a Zrinski i Limene glazbe, imamo dobru glumačku skupinu Vrbak, brojne izložbe i predstavljanja knjiga čiji su autori naši sugrađani.O aktivnostima vatrogasaca ne treba puno govoriti, oni to svakodnevno pokazuju svojim radom, u gradu gotovo da nema ni jednog događaja bez njihovog prisustva. Vrbovec ima dobar nogometni klub i jako nogometno središte, odbojkašice, hrvače, košarkaše, strijelce, atletičare. Vrbovečki obrtnici bili su poznati još i u vremenu bivše države i danas naš grad čine bitnim na karti Hrvatske. Svaka od navedenih činjenica govori da je Vrbovec jedna urbana sredina u kojoj je ugodno živjeti – istaknuo je Sohora.

Gradonačelnik Denis Kralj zahvalio je svima koji doprinose razvoju našeg grada. Naglasio je kako danas s ove govornice ne želi poslati uobičajenu političku poruku o uspjesima gradske vlasti, već se osvrnuti na probleme s kojima se suočavaju u vremenu pandemije, rata, poskupljenja, opće nesigurnosti i inflacije. – Teško je planirati bilo kaj i moram reći da nam tu središnja vlast nimalo ne olakšava.  Mi svi gradovi i općine planiramo projekte računajući na EU fondove, a informacije o dostupnim sredstvima dobivamo na kapaljku. Evo primjerice za dvoranu u Lonjici. Projekt smo prijavili prije 9 mjeseci. Još uvijek ne znamo da li smo prošli, a navodno jesmo. I da oni nama danas daju odluku nama je ostalo 18  mjeseci da napravimo javnu nabavu (koja ako nema žalbi traje dva mjeseca) i završimo radove. Drugi projekt koji smo prijavili je bil vrtić u Luki  i tu smo bili od 200 prijava na 26. mjestu, a prošlo ih je 15-tak. Nismo se uzbuđivali kaj nismo prošli jer nam je najavljeno da uskoro ide još jedan i zadnji natječaj za vrtiće. Samo nam nitko nije rekel da će financiranje u tom novom natječaju za vrtić u Luki pasti s 90 posto na jedva 30 posto troškova. Kaj će biti s cestom u zoni. Imamo već dvije godine spreman projekt… problem je kaj ne znamo hoće li se ceste u zonama više financirati ili neće.. velim svijet u kojem živimo je u kaosu, a čini mi se da si stvari sami još dodatno otežavamo…Ne preostaje nam ništa nego prilagođavati se svakom novom danu i pokušati izvući najbolje iz onog kaj nam se nudi – poručio je Kralj.

Vrbovčanima je Dan grada čestitao izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. –Vlada Republike Hrvatske osigurala nam je sredstva pa stoga idemo zajedno napraviti ono što je dobro, ono što treba svakoj lokalnoj sredini. Danas smo ovdje u Vrbovcu, u gradu u kojem i ja živim. Ne mogu reći da se stvari ne mijenjaju, da nismo dobili neke stvari koje smo trebali, i ja na tome upućujem čestitku ovoj vlasti. Županija će i dalje biti potpora svakome od vas. Napredovat ćemo samo ako smo složni u realizaciji projekata, a Zagrebačka županija ima odličnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave – poručio je Tomljenović i uputio čestitke svima nagrađenima.

Na kraju svečane sjednice, zaslužnim su građanima dodijeljene godišnje nagrade grada Vrbovca i nagrade za životno djelo.

Proslava Dana grada nastavlja se večeras na Ljetnoj pozornici. Kulturno-umjetnički program počinje od 19 sati. Grad Vrbovec i PIK Vrbovec počastit će građane besplatnom hranom.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime