Zaslužnim Vrbovčanima dodijeljene nagrade Grada Vrbovca

0
Komunalac add

Na današnjoj svečanoj sjednici vrbovečkog Gradskog vijeća dodijeljene su godišnje nagrade Grada Vrbovca u znak priznanja za uspjehe u radu iz područja gospodarstva, kulture, umjetnosti, znanosti, športa i drugih područja društvenog života. Dobitnici godišnjih nagrada Grada Vrbovca su:

DVD Vrbovec–  DVD Vrbovec već 140 godina aktivno djeluje na protupožarnoj zaštiti, te nesebičnom pomaganju u humanitarnom i društvenom radu u Vrbovcu i okolici. U svom radu DVD Vrbovec je prolazio kroz razne, ponekad i teške, faze, ali zbog vrijednih i hrabrih ljudi, funkcija DVD-a nikada nije bila upitna. Vatrogasci DVD-a Vrbovec aktivni su sudionici i pokretači raznih akcija van svoje domene djelovanja, a društvo je jedan od uzora vatrogastva na području Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i perjanica vatrogastva Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca.

Streljačko društvo “PIK Vrbovec” – Streljačko društvo „PIK Vrbovec“ neprekidno djeluje od 1952. godine. Brojni članovi natjecali su se iz zračne, MK, vojničke puške u svim kategorijama te su postigli izvanredne rezultate. Juniorka društva bila je 12. na prvenstvu Europe u samostrelu u pojedinačnoj konkurenciji. Korona je protekle dvije godine otežala održavanje redovitih treninga i natjecanja no unatoč teškim uvjetima Streljačko društvo „PIK Vrbovec“ je 2021. godine na Prvenstvu Hrvatske iz MK puške postiglo izvrsne rezultate.

Andrea Petrek – Andrea Petrek jedina je vrbovečka sportašica koja je osvojila svjetsko zlato. Powerliftingom se bavi od 2014. godine, a trener joj je Siniša Križan. Do sada je osvojila brojne naslove. Ona je: svjetska seniorska prvakinja, europska juniorska prvakinja, sedmerostruka prvakinja Hrvatske, europska rekorderka do 69 kg, rekorderka Hrvatske u 4 kategorije, najbolja bencherica Hrvatske te najbolja sportašica grada Vrbovca 2017., 2018., 2019. i 2021. Uz sportske izazove razvija se i kao trenerica powerliftinga i bodybuildinga te powerlifting sutkinja nacionalnog ranga.

Zdravko Kluković – Zdravko Kluković poznat je po organizacija i sudjelovanja u brojnim sportskim i vatrogasnim akcijama i aktivnostima. Jedan je od suosnivača Nogometnoga kluba Napredak Brčevec te je aktivan član DVD-a Brčevec, a za svoj vatrogasni rad 2015. godine primio je srebrno odlikovanje, dok je 2020. godine dobio vatrogasnu plamenicu. Njegov dugogodišnji rad u području sporta i vatrogastva značajan je za razvoj lokalne sredine, ali i šire zajednice vrbovečkog kraja.

Miljenko Grubešić, Proizvodno-trgovačko-uslužni obrt „Grubešić“ – proizvodnja metalne galanterije – Obiteljski obrt Grubešić posluje od 1986. godine, a Miljenko Grubešić je od 2014. godine na čelu obrta specijaliziranog za proizvodnju metalne galanterije. Ovaj obiteljski obrt aktivno je uključen u rad Udruženja obrtnika Vrbovec, a kroz 35 godina rada obrt „Gem Grubešić ulaže u stalan razvoj novih proizvoda i rast zapošljavanja. Svojim visokim obrazovanjem u struci i radnim iskustvom u prehrambenoj industriji otvara nove razvojne i tehnološke aspekte koji će očuvati i povećati zaposlenost u proizvodnom obrtu u vrijeme izuzetno zahtjevnih uvjeta u proizvodnim djelatnostima.

Tomislav Marković, OPG TOMISLAV MARKOVIĆ – Tomislav Marković je od 2015. godine nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva osnovanog još prije 25 godina. Djelatnost OPG-a je mješovita, bavi se ratarstvom i stočarstvom. Obrađuje oko 100 hektara zemlje na kojoj sije soju, kukuruz, tritikal, pšenicu, te ljulj za hranjenje, isto tako u turnusu tovi oko 50 svojih bikova, u što je uključena cijela obitelj. Predsjednik je MO Poljana te aktivno sudjeluje u svim aktivnostima lokalne zajednice.

Željko Vrščak – predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec – Željko Vrščak požrtvovno se brine o brojnim životinjama koje drži na svojim farmama, a od dvjestotinjak životinja koliko ih ima, najveći broj spasio je od smrti ili od potresa. Predsjednik je Konjogojske udruge Vrbovec u sklopu koje je uz njegovo vodstvo osnovana i Ženska konjička garda, jedinstvena u ovom dijelu Europe. Svojim djelovanjem obogatio je društveni, kulturni, gospodarski i sportski život u Vrbovcu. Željko Vrščak jedinstven je u svojoj ljubavi prema životinjama kojima nesebično pomaže.

Stjepan Zdenko Brezarić – Stjepan Zdenko Brezarić magistar je političkih znanosti i aktivan član u lokalnoj zajednici. Brojna su područja u kojima djeluje pa tako piše knjige o povijesti sportskih i drugih udruga, bavi se istraživanjem vrbovečke povijesti, izrađuje prigodne žigove, organizira izložbe, prikuplja arhivsku građu, objavljuje članke u lokalnim i nacionalnim medijima, strastveni je kolekcionar. Aktivan je u sportskom životu grada Vrbovca, neprekidno od 1976. godine kao nogometaš, sudac, trener, delegat, novinar i sportski djelatnik.

Branko Mušak, Obrt za taxi službu „Halo taxi“– Branko Mušak, obrt „Halo taxi“, obrtnik je koji kroz taxi službu, starijim i potrebitim osobama pruža uslugu prijevoza od kućnog praga do bolnice i nazad, a nerijetko naručuje pacijente, podiže im i dostavlja uzorke i nalaze. Svoje korisnike uspješno savjetuje i rješava prepreke komplicirane medicinske birokracije. Branko Mušak svom poslu pristupa uz puno empatije i truda pa je Obrt „Halo taxi“ primjer društveno odgovornog poslovanja u lokalnoj zajednici.

 

Jakov Prgomet – Jakov Prgomet se kao voditelj Vodno-gospodarske ispostave za mali sliv „Zelina – Lonja” pokazao kao pravi prijatelj vrbovečkog kraja. Posebno je to vidljivo na području Mjesnog odbora Poljanski Lug gdje su uređeni brojni kanali te je cijeli kraj danas bolje zaštićen od poplava nego li je to ikada bio. Nemjerljive su zasluge gospodina Prgometa i na sprečavanju poplava u Brčevcu, posebice u ulici Dudnjak. Na području Vrbovca  Hrvatske vode trenutno grade Retenciju Vir, sustav za obranu od poplava vrijedan gotovo 9 milijuna kuna.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Veneku Posavcu. Sudac Venek Posavec cijeli svoj životni i radni vijek proveo je u Vrbovcu. Osnovnu školu završio je u Preseki, a maturirao je u vrbovečkoj gimnaziji 1973. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Počeo je raditi u stručnim službama tadašnje Općine Vrbovec,  a zatim je, sve do mirovine, radio kao sudac, najprije Prekršajnog suda, a zatim Općinskog suda u Vrbovcu. Bio je dugogodišnji predsjednik Prekršajnog suda u Vrbovcu. Venek Posavec je bio prije svega častan, ugledan i principijelan sudac koji je držao do digniteta sudačke profesije te će u vrbovečkoj javnosti ostati zapamćen kao izuzetno dostojanstven i pravedan sudac. Iako je, zbog svog posla, stalno bio pod povećalom vrbovečke javnosti, ponašao se i živio u skladu s kodeksom sudačke etike, pri čemu se zalagao za ostvarenje neovisnosti, nepristranosti i stručnosti te dostojanstva sudačkog poziva, promičući načela visokih etičkih standarda.

Nagradu gradonačelnika “Dobri duh Vrbovca” dobio je Zlatko Mijoljević – Zlatko Mijoljević dugogodišnji je upravitelj odmarališta u Nerezinama. Komunikativan, pristupačan, pun entuzijazma i želje za pomaganjem. Prvi koji dođe i zadnji koji ode iz Nerezina. Zlatko je osoba koja na najbolji mogući način predstavlja vrbovečko Gradsko odmaralište, on svojim zalaganjem i radom ostavlja trag te pruža primjer mladim generacijama. Svojim dugogodišnjim i predanim radom doprinosi razvoju te promicanju ugleda i interesa grada Vrbovca pa je i nagrada Dobri duh Vrbovca znak zahvalnosti za izniman doprinos, svestran angažman i nesebično pomaganje u radu vrbovečkog odmarališta.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime