Župna crkva u Gradecu „skriva“ osobito vrijednu skulpturu

0
Komunalac add

Naselje Gradec se u povijesnim dokumentima spominje davne 1292. godine (Goricha terra), kapela Sv. Petra 1325. (capella beati Petri de Goricha), a 1334. kao župa (ecclesia sancti Petri de Goricha). Nakon turskog osvajanja Dubrave 1552. godine, zagrebački biskup svoje sjedište prenosi u Gradec. Stara župna crkva Sv. Petra prvobitno se nalazila u biskupovom kaštelu, pa nije bila većih dimenzija. Kako se povećavao broj žitelja, podignuta je nova, veća crkva posvećena Ranjenom Isusu, čiju su dugu izgradnju pomagali zagrebački biskupi.

300 godina stara Pietà

Župna crkva sv. Petra, danas Ranjenog Isusa, građena je od 1768. do 1824. godine, a nalazi se u samom centru Gradeca. Jedna od posebnosti crkve je pietà – skulptura žalosne majke Marije koja potječe iz 1720. godine. Rijedak je to primjerak iz početka 18. stoljeća i nažalost o njoj je u povijesnim knjigama zapisano vrlo malo podataka. Zabilježeno je samo kako se kip nalazio u kapeli žalosne majke Marije kod mosta na ulazu u kaštel Gradec, no kada je došlo do urušavanja te kapelice, kip je prenesen u župnu crkvu gdje se i danas nalazi, na samom ulazu u crkvu, s lijeve strane ispod kora. Ove godine gradečka pietà obilježava svoju 300-tu godišnjicu postojanja.

Od ostalih zanimljivosti koje se rijetko spominju je i glavni oltar u crkvi. Tako interijer crkve krasi historicistički oltar kojeg je osmislio Herman Bollé 1891. godine. Gradečka župna crkva ima kulturno-povijesnu i ambijentalnu vrijednost, a rangirana je kao kulturno dobro regionalnog značaja. Po sačuvanosti je jedna od ljepših u široj okolici.

Tekst pripremila: Ana Marija Ambrušec, mag. hist.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime