Župan Kožić obišao radove na energetskoj obnovi Srednje škole Vrbovec

0
Komunalac add

U tijeku je energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec. Obnova obuhvaća građevinske, strojarske i elektrotehničke radove. Njihovom izvedbom ostvarit će se osjetne uštede u potrošnji energenata za grijanje, hlađenje i rasvjetu, omogućit će se korištenje obnovljivih izvora energije i pridonijeti smanjenju emisije štetnih stakleničkih plinova.

Radovi se financiraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima proračuna Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost investicije je 13,7 milijuna kuna. Obnova je počela sredinom rujna ove godine, a predviđeni završetak radova je srpanj 2020. godine. S dinamikom njihova izvođenja danas se za obilaska upoznao župan Stjepan Kožić.

Županija ulaže znatna sredstva u energetsku obnovu škola. S obzirom da se ovakve obnove, za razliku od gradnje škola, sufinanciraju iz europskih fondova, odlučili smo maksimalno iskoristiti europska sredstva. Odobrena su nam za četiri škole, čija ukupna vrijednost obnove iznosi 62 milijuna kuna. Iz EU fondova smo povukli 27 milijuna, dok će se za preostalih 35 milijuna kuna pobrinuti Županija – kazao je župan te dodao da će Županija nastaviti s projektima energetske obnove. Počeli smo pripremati dokumentaciju za obnovu još pet škola – rekao je Kožić.

Gradonačelnik Denis Kralj zahvalio je Županiji i županu rekavši kako je ovo drugi veliki projekt koji je ove godine započet nakon što je energetski obnovljena zgrada Doma zdravlja – Kada tome pridodamo zgrade koje je obnovio Grad Vrbovec, a to su Dječji vrtić Vrbovec i I. osnovna škola te zgrada Gradske uprave, zapravo smo zaokružili sve zgrade u centru. Zahvaljujući i Županiji i Gradu Vrbovcu energetski smo ih obnovili – kazao je Kralj.

Projektom energetske obnove SŠ Vrbovec i povećanjem njezine energetske učinkovitosti zgrada škole i sportska dvorana dobit će toplinsku fasadu debljine 15 centimetara. Toplinski će se izolirati vanjski zidovi, ravni i kosi krov, strop prema negrijanom tavanu, nadstrešnice, balkoni i horizontalna istaka na pročeljima s ciljem sprečavanja nastajanja toplinskih mostova. Zamijenit će se, PVC stolarijom, dotrajali drveni prozori i balkonska vrata.

Uz optimalnu potrošnju energije, planiranim mjerama povećat će se udobnost boravka u zgradi škole i sportskoj dvorani. Godišnja ušteda energije za grijanje bit će 74%, a ušteda godišnje primarne energije 63%. Godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjit će se za gotovo 80%.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime