Župan Kožić obišao energetski obnovljenu zgradu Srednje škole Vrbovec

0
Komunalac add

Nešto više od 13,7 milijuna kuna uloženo je u energetsku obnovu zgrade Srednje škole Vrbovec, zajedno sa sportskom dvoranom. Škola je energetski obnovljena kombinacijom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, čime su ostvareni uvjeti za osjetne uštede u potrošnji energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu, dok je ugradnjom dizalice topline zrak-voda omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije. Školu su danas obišli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj te županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić.

Župan Kožić je prilikom obilaska škole naglasio da je u Vrbovcu uspješno završena još jedna velika investicija. – Srednja škola u Vrbovcu dobila je novo energetsko ruho. Ono što je najbitnije istaknuti jest to da će značajno biti smanjeni troškovi grijanja, ali i emisija CO2. Kvaliteta boravka u samom objektu također će biti značajno bolja nego što je bila prije obnove. U ovom trenutku na prostoru županije imamo četiri ovakve energetske obnove, a ukupna vrijednost tih radova je 62 milijuna kuna. Od navedenog iznosa 27 milijuna kuna su sredstva EU fondova, a 35 milijuna kuna su sredstva proračuna Zagrebačke županije. Svjesni smo da bez investicija nema razvoja. Sa sigurnošću mogu reći da ćemo i dalje nastaviti s projektima energetskih obnova, ne samo škola nego i domova zdravlja – izjavio je župan Kožić. Također, dodaje da je Zagrebačka županija izradila dokumentaciju za energestku obnovu još šest školskih objekata i tri zgrade Doma zdravlja. Čeka se raspisivanje natječaja za bespovratna europska sredstva.

Inače, energetska obnova Srednje škole Vrbovec odvijala se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, njegova specifična cilja „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“.

Obnova je obuhvaćala toplinsku izolaciju vanjskih zidova, ravnog i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnica, balkona i horizontalnih istaka na pročeljima zgrade. Vanjska drvena stolarija zamijenjena je učinkovitijom PVC stolarijom, a dosadašnji plinski kotao za grijanje zamijenjen je kondenzacijskom kaskadom i dizalicom topline zrak-voda. Ugrađeni su i dinamički radijatorski ventili s termostatskim glavama. U učionice su postavljeni rekuperatori zraka, koji griju, odnosno hlade svježi zrak. Također, uveden je centralni sustav nadzora i upravljanja te je omogućeno daljinsko očitanje potrošnje energenata.

Energetskom obnovom povećana je udobnost boravka u zgradi uz optimalnu potrošnju energije. Očekuje se da će godišnja ušteda energije za grijanje biti 74%, a godišnja ušteda primarne energije 63%, odnosno godišnje bi se trebalo štedjeti preko 396.000 kuna. Godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjit će se za gotovo 80%. Zgrada će iz energetskog razreda „D“ prijeći u energetski razred „B“.

Radovi su sufinancirani sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, iz kojega je bespovratno dobiveno 6,27 milijuna kuna, dok je Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala 7,45 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj istaknuo je kako je županija u proteklih nekoliko godina obnovila i školu i Dom zdravlja u Vrbovcu. – Ovo je još jedan lijep dan za naš grad. Kada energetskoj obnovi srednje škole i Doma zdravlja dodamo i projekte koje je napravio Grad Vrbovec, a to je energetska obnova škole i vrtića, dobijemo lijepu sliku centra grada. Mogu reći da Grad priprema još četiri projekta energetske obnove, čekamo da se otvore natječaji, a sigurni smo i da županija tu neće zaostajati te da će i dalje ulagati u naš grad – rekao je Kralj.

Ravnateljica Srednje škole Vrbovec Mirjana Pušić naglasila je kako je izrazito zadovoljna energetskom obnovom. – U ovoj je školi sada zaista ugodno boraviti i raditi. Učenici, nastavnici te svi djelatnici Srednje škole Vrbovec zahvaljuju županiji što je pomogla i uložila sredstva da bi se ovo moglo dogoditi. Nadam se da ćemo još dodatno urediti okoliš škole, unutrašnjost škole i da ćemo svakako i dalje ulagati u to da se obrazovanje te stjecanje znanja i vještina podigne na jedan viši nivo – naglasila je Pušić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime