Zrinski prije 50 godina prvi ugostio zagrebački Dinamo u Vrbovcu

0
Komunalac add

Iako se Vrbovec nalazi tek 40-tak km od Zagreba, prvo gostovanje zagrebačkog Dinama u Vrbovcu desilo se prije pola stoljeća u vrijeme Hrvatskog proljeća. Sportsko društvo Zrinski je tijekom 1971. pokrenulo niz sportskih inicijativa, društvenih zbivanja i javnih događanja kojima su uvelike doprinijeli i obogatili program svečane proslave 350. obljetnice rođenja hrvatskog bana Petra Zrinskog i 300. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Krste Frana Fankopana, ali i sportski vrbovečki život općenito.

Rukovodstvo SD Zrinski na čijem su čelu bili predsjednik Stjepan Stipe Buljan, potpredsjednik Čedomil Drvenkar, tajnik Božidar Gotal,blagajnik Mato Bakar te Ivan Zukanović, Tomo Varga, Zdenko Benčak, Julije Gaščić, Lovro Pavišići drugi su ujedno na nacionalnim krilima ozračja Hrvatskog proljeća jednim dijelom  sudjelovali i u reformskim političkim procesima. Upravo zahvaljujući njihovim svesrdnim društvenim i sportskim angažmanom po prvi puta je u Vrbovcu 1971. godine gostovao zagrebački Dinamo. U samu pripremu dolaska Dinama bili su involvirani i dva Vrbovčana i to veterinar Stjepan Čukulin st. te Đuro Prelog, koji je bio je dugogodišnji tehnički referent za podmladak u Dinamu, a kasnije dugogodišnji tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza. Dolazak Dinama u Vrbovec bio je veliki društveni događaj i sportski praznik u nogometnoj povijesti Zrinskog, koji je te godine proživljavao 47. godinu osnutka.

Međutim, pripreme za dolazak zagrebačkog Dinama pokrenule su se tijekom 1970. godine. U prosincu 1970. godine u Vrbovcu je gostovao trener Dinama Zlatko Čik Čajkovski s kojim su tada razgovarali sportski djelatnici Čedomil Drvenkar i Ivan Zukanović, a intervju pod naslovom „Dovest ću „Dinamo“ u Vrbovec“, objavljen u vrbovečkoj Komuni br. 62. od 29. prosinca 1970. Tada je Zlatko Čik Čajkovski između ostaloga izjavio: „Navijači Dinama opravdano prigovaraju da njihovi ljubimci ne gostuju u njihovim sredinama. I vi biste u Vrbovcu željeli na svome igralištu vidjeti prvu momčad Dinama. Niste daleko od Zagreba, a i vaša bliža okolica nije imalo tu priliku. Mislim da bi dolazak Dinama zadovoljio navijače, a i pomogao vašim klubovima. Hajde da se dogovorimo. Dovest ću u Vrbovec prvu momčad Dinamo i odigrat ćemo prijateljsku utakmicu. To bi moglo biti u proljeće jednog utorka ili srijede. O tome se detaljno još morati dogovoriti, a obećajem da ću dovesti prvu momčad.“

Najava dolaska Dinama u Vrbovec izazvala je veliko oduševljenje i neviđen interes ne samo brojnih Vrbovčana nego i mnogih navijača zagrebačkih modrih i u drugim općinama: Dugom Selu, Zelini, Križevcima i Ivanić-Gradu. Međutim, to je istodobno dovelo i do povećanja popularnosti SD-a Zrinski u vrbovečkoj svekolikoj javnosti. Potrebno je napomenuti da su tada u Vrbovcu djelovala tri nogometna kluba. Zrinski se tada natjecao u 1.A razredu Zagrebačkog nogometnog saveza, a glavni gradski rival PIK Vrbovec u Međupodsaveznoj ligi Bjelovar – Virovitica – Daruvar dok je ondašnji NK Petar Zrinski bio član Općinske nogometne lige Vrbovec.

Obećanje trenera Zlatka Čika Čajkovskog se obistinilo 25. svibnja 1971. godine kad je Dinamo po prvi puta gostovao u Vrbovcu. Uoči same prijateljske utakmice Zrinski – Dinamo na igralištu Zrinski okupilo se oko 2500 navijača. Gledatelji su mogli uživati u prvom redu nogometnim majstorijama dinamovaca, ali isto tako i u nogometnim umijećima motiviranih i nadasve požrtvovnih domaćih nogometaša. Zrinski je predvodio domaći kapetan Ivan Baranašić Barac, a Zagrepčane kapetan Josip Gucmirtl Joza. Dinamo je poveo u samom početku utakmice u 3. minuti, a gol je postigao Gucmirtl. Zagrepčani su zabilježili očekivanu pobjedu 4:1, ali nogometaši Zrinskog nisu razočarali, koji su odigrali borbeno i požrtvovno. ali i krajnje korektno. Uzgred rečeno pored pogotka kojeg je tada postigao Krešimir Jakopec (zapravo junior), imali su domaći igrači još nekoliko šansi za gol koje nisu iskoristili. Uz zagrebačkog trenera Zlatka Čika Čajkovskog na klupi Zagreba bila je još jedna hrvatska nogometna legenda Dražan Jerković. U Vrbovcu su bili i dinamovci Dautbegović, Blašković i Lalić, ali nisu nastupili zbog povreda.

Za Zrinski igrali su: Koretić, (N. Tvorić), Hanž, (Mijalić, Jonjić), Dimović, (Kurtanjek), Zlatar, Buljan, (Čukulin), Dreta, (Z. Blažutić), Kovačević, (Papa, Zebić), Baroš, (Prša), Baranašić, (Jakopec), Ž. Bešan i Paunovski.

Pogodak za Zrinski postigao je Krešimir Jakopec.

Trener: Franjo Mesnik.

Sudio je bjelovarski sudac s pomoćnicima Mijom Borićem i Slavkom Madžarom, oboje iz Gradeca.

Dinamo je nastupio u slijedećem sastavu: Stinčić, (Kovačić), Mesić, Valec, Pirić, Ramljak, (Vuksanić), Gračanin, Senzen, Vabec, Gucmirtl, (Živković), Breber i Čerček.

Strijelci za Dinamo: Gucmirtl, Mesić, Pirić i Živković.

Trener: Zlatko Čik Čajkovski.

Zanimljivost utakmice bio je nastup prvoligaškog jugoslavenskog nogometaša Slobodana Paunovskog, igrača Radničkog iz Kragujevca, za momčad Zrinskog. Paunovski se tada nalazio na odsluženju vojnog roka u Zagrebu, za kojeg je interes iskazao zagrebački Dinamo, pa je igrao utakmicu u Vrbovcu. Druženje igrača, službenih osoba, Uprava obiju momčadi i gostiju nakon utakmice bilo je upriličen u gostioni kod Mirka Kralja u Vrbovcu. Kao epilog odigrane utakmice Zrinski – Dinamo, bio je poziv od strane Zlatka Čika Čajkovskog upućen ŽeljkuBešanu, koji se pridružio krače vrijeme na treninzima Dinama i malodobnom Krešimiru Jakopcu, koji primarno zbog obiteljskih nemogućnosti/razloga nije bio na probi u Dinamu.

Utakmica Zrinski – Dinamo ušla je u sportsku vrbovečku povijest kao i klupsku ostavštinu SD-a Zrinski, ali i kao društveno-politički događaj vrbovečkog kraja. U vrijeme Hrvatskog proljeća Dinamo je posebice bio prepoznat i apostrofiran kao simbol hrvatstva pa je ta utakmice bila puno više od značaja jednog prijateljskogsusreta. SD Zrinski je prestao s djelovanjem 20. veljače 1972. godine. Naime, krahom Hrvatskom proljeća izvršeno je političkosjedinjenje dva vrbovečka sportska društva Zrinski i PIK Vrbovec u novo Sportsko društvo PIK Vrbovec. Kasnije su u Vrbovcu gostovali i jugoslavenski/hrvatski prvaci te pobjednici jugoslavenskog/hrvatskog kupa: splitski Hajduk, Rijeka, Zagreb i Osijek. Međutim, prva utakmica zagrebačkog Dinama u Vrbovcu protiv Zrinskog poprimila je značaj legendarnog sportskog spektakla koja je dodatno osnaženakonotacijama društveno-političkog ozračja Hrvatskog proljeća. Prisjećanje na utakmicuzrinskaša i dinamovca inakon pola stoljeća i danas izaziva snažne emocije i nostalgiju vrbovečke nogometne javnosti,a posebice kod samih sudionika tog povijesnogsportskog događaja.

 

Literatura i izvori:

Čedo Drvenkar i Ivan Zukanović, intervju s Zlatkom Čajkovskim, „Dovest ću „Dinamo“ u Vrbovec“, Komuna, Vrbovec, br. 62, od 29. prosinca 1970., str. 7.

Čedo Drvenkar, Zrinski – Dinamo (Zagreb) 1:4, Komuna, Vrbovec, br. 70, od 1. lipnja 1971., str. 7.

Prikupljeni podaci u razgovorusa slijedećim osobama: Željko Bešan, Stjepan Čukulin, Krešimir Jakopec, Željko Koretić, Stjepan Kurtanjek, Jadranko Mijalić, Anđelko Petek, Nikola Tvorić i Josip Zlatar

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime