Znanost dostupna svima

0
Komunalac add

Danas je u prostorijama vrbovečkog Crvenog križa održana početna konferencija projekta „Rasti uz znanost!“ na kojoj je predstavljen STEM kabinet. Podsjetimo, riječ je o projektu Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec koji je namijenjen djeci s ciljem poticanja radoznalosti, kritičkog promišljanja i interesa za STEM područje znanosti. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost je 2 milijuna i 14 tisuća kuna.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko naglasila je da se radi o projektu koji je prijavljen na poziv Jačanje kapaciteta organizacije civilnoga društva za popularizaciju znanosti. – Projekt se financira iz europskog socijalnog fonda. Projektom je predviđeno da ćemo uključiti svu djecu iz osnovnih škola s područja Grada Vrbovca i okolnih općina, dakle i škole iz Gradeca i Dubrave kao i vrtiće iz Vrbovca, Dubrave, Gradeca i Farkaševca. Ono što je bitno u ovom projektu je to da smo nabavili opremu s kojom želimo popularizirati znanost. Fakultet elektrotehnike i računarstva je partner na projektu. Tako da ćemo uz njihovo mentorstvo osposobiti svoje volontere da populariziramo znanost – istaknula je Mucko.

Također, dodaje da će se projektom obuhvatiti, ne samo učenike već i studente i odraslu populaciju koja bude zainteresirana baviti se robotikom, didaktikom te koji žele naučiti nešto više ili obnoviti znanje. Projekt „Rasti uz znanost!“ započeo je 12. svibnja 2021. godine te traje do 12. svibnja 2023. godine.

Partneri projekta su Zagrebačka županija, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Osnovna škola Krunoslava Kutena i Dječji vrtić Vrbovec. U sklopu projekta će volonteri vrbovečkog Crvenog križa, pod mentorstvom FER-a, provoditi aktivnosti popularizacije znanosti primijenjenu djeci vrtićke dobi, nižih i viših razreda osnovne škole te srednje škole.

U ime Zagrebačke županije konferenciji je nazočio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić. – Zagrebačka županija je partner na ovom projektu „Rasti uz znanost“. Županija mnogo ulaže u obrazovanje, od same infrastrukture, povećanja edukativnih programa. Moram istaknuti da zadnje što je Zagrebačka županija uložila je preko 100 milijuna kuna, odnosno provodi projekt centra kompetentnosti u Velikoj Gorici. Sve to skupa služi povećanju obrazovanosti naših učenika. Rado smo se uključili u ovaj projekt, prije svega jer je edukativnog karaktera. Djeca se obrazuju o određenim zanimanjima koja su znanstvenog karaktera, matematika, inžinjerstvo,digitalne tehnologije, pametne tehnologije. Sve je to ono što smatramo korisnim za djecu i čime ćemo pridonijeti obrazovanosti naše djece, a u budućnosti i radnih kadrova koji će se baviti ovakvim zanimanjima. Ta zanimanja su već sada najtraženija i svakako ovakav vid edukacija treba podržati – rekao je Fašaić.

Kroz projekt će se nabaviti još niz rekvizita za robotiku i programiranje, pametni satovi koji će se programirati za nadzor starijih članova kućanstava ili djece, dron kojim će se demonstrirati praktična upotreba u kontroli poljoprivrednih nasada, u službi traganja i spašavanja unesrećenih te još mnogo drugih korisnih rekvizita.

Docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Tomislav Jagušt istaknuo je kako su ovakvi projekti veoma važni za cijelu Hrvatsku. – Brojne prilike da mladi upoznaju znanost su često koncentrirane u velikim gradovima te su baš ovakvi projekti koji odlaze u malo manje sredine posebni važni kako bi pokupili veći broj ljudi koji će doći u kontakt s nekim novim tehnologijama i da to kasnije mogu iskoristiti u životu – rekao je Jagušt.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Mato Jelić, načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, ravnatelji osnovnih škola, srednje škole i vrtića koji su partneri u projektu, predstavnici s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, volonteri Crvenog križa te ostali gosti. Jedan od volontera, student s Rudarsko- geološko – naftnog fakulteta Vedran Damjanović, na kraju je održao prezentaciju kroz koju je okupljenima predstavio projekt.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime