Zmajlović: Nedopustivo je da građani nemaju pristup osnovnim zdravstvenim pregledima u jeku pandemije

0
Komunalac add

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, družio se danas s građanima Vrbovca, a u kandidaturi za župana podržao ga je i vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj. –Vrbovec je primjer grada u kojem je na vlasti SDP i koji je upravo zbog toga po mnogočemu uspješan. Nažalost, ono što Vrbovcu nedostaje, a to je kvalitetnija zdravstvena usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, trebala je osigurati Zagrebačka županija. Do prije deset godina u Vrbovcu su postojali svi potrebni specijalisti, no to danas nije slučaj. Zato je nevjerojatno da iz Županije poručuju kako je naš zdravstveni sustav „najbolji“, a stanovnici u gradovima nemaju osnovne liječničke preglede. Župan Kožić šalje uoči izbora na 100.000 stanovnika brošuru o svojem mandatu, kao predizborni pamflet, vrijedan milijun kuna. Ta je sredstva mogao utrošiti u zdravstveni sustav- rekao je Zmajlović.

Podsjetio je naime, da u vrbovečkom Domu zdravlja nedostaje liječnik opće prakse, dva pedijatra, oftalmolog i specijalist medicine rada. Zbog toga danas u Gradu postoje prazne ambulante ili u slučaju potrebe dolaze liječnici iz mirovine, odnosno drugih ispostava. Budući da specijalizacija traje pet godina i Županija ima obavezu planirati potrebe u svojem zdravstvenom sustavu, takav nedostatak liječnika specijalista, mogao se izbjeći da je Županija na vrijeme raspisala specijalizacije, upozorava Zmajlović. –Rekao sam to već nekoliko puta, ponavljam i sad. Zdravstveni sustav u Zagrebačkoj županiji se urušava jer je građen na koruptivnim i interesnim temeljima. Novac se troši netransparentno i u Domu zdravlja, i u Hitnoj i u Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, a kako vidimo i u preplaćenom projektu Naftalana. Nakon 20 godina upravljanja, Domovi zdravlja nemaju ni opreme ni specijalista, ali imaju šefa IT službe koji paralelno uz svoj posao sudjeluje u muljažama s javnim nabavama u jednoj od najvećih zdravstvenih afera aktualnog ministra. To je slika zdravstvenog sustava u Županiji – ističe Zmajlović.

Zmajlović predlaže osiguravanje svih potrebnih specijalista primarne zdravstvene zaštite i svih potrebnih uređaja u svim domovima zdravlja u Županiji, kako bi stanovnici mogli u svojim gradovima obavljati potrebne preglede. Dodatno, uvest će i mobilne timove liječnika koji će biti dostupni svima. Važan dio njegova programa je i zdravstvena prevencija.

Uvest ćemo besplatne sistematske za sve umirovljenike. Moramo pružiti našim starijim sugrađanima svu adekvatnu zdravstvenu skrb, a sistematski pregledi koji iziskuju financijska sredstva opterećenje su za umirovljenike. Ako ćemo imati dovoljan broj zdravstvenih djelatnika u našim domovima zdravlja, što nam je cilj, moći ćemo organizirati i preventivne liječničke preglede – zaključuje Zmajlović.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime