ZG SIM predstavio rezultate genotipizacije i embrio-transfera u stadima

0
Komunalac add

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba ( ZG SIM) u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije predstavio je u srijedu dosadašnje rezultate i plan nastavka Projekta genotipizacije i embrio – transfera u stadima članova ZG SIM.

Zagrebačka županija već dvadesetak godina izdašno podupire uzgajivače goveda, a s ovim projektom genotipizacije i embio – transfera nastavljamo kontinuitet ulaganja u uzgoj simentalske pasmine, rekao je strukovni tajnik ZG SIM i stručna podrška Damir Pejaković. – Jedan iskorak i dodatnu vrijednost svemu dali smo s embrio-transferom s kojim smo započeli prije nekoliko mjeseci. U projekt su uključena 32 vrsna uzgajivača, koji su u samom europskom vrhu, oni testiraju svoje životinje u koje su ulagali proteklih dvadeset godina, danas žanju plodove svojega rada. Dosad smo testirali oko 1300 ženskih životinja , što je 70 posto cijele Hrvatske. Što se tiče embriotransfera, od 800 životinja s rezultatima izabrali smo 11 najboljih i na njima radimo ispiranje embrija, dosad smo isprali 41 embrio, a polovica je ugrađena već u druge davateljice – pojasnio je Pejaković.

Predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Republike Hrvatske i predsjednik Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba Damir Horvatić govrio je o ciljevima genotipizacije. – Cilj je da u što kraćem roku i uz što manje novaca dobijete vrhunsko grlo. Naši ljudi dođu na farmu i uzmu uzorak krvi iz uha i dlake i to se šalje u Njemačku na analize. Rezultati dođu u roku mjesec do dva, a pokažu određene parametre, kao što je hoće li imati dobre ili loše noge, puno ili malo mlijeka, ranu smrtnost i slično – naglasio je Horvatić.

Projekt podržava Zagrebačka županija koja je ove godine izdvojila 26.600 eura za tu namjenu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije Josip Kraljičković. – Projekt je izuzetno važan za razvoj govedarstva i zbog toga ga županija financijski podupire od prvoga dana, i dalje planiramo sredstva za provedbu projekta i proširenje njegovih korisnika, za povećanje proizvodnosti po jedinici, po grlu, za povećanje kakvoće proizvodnje i povećanje vrijednosti proizvodnje i mogućnosti izvoza rasplodnih grla stoke, tome će vjerujemo pridonjeti i budući Centar za razvoj stočarstva u Dubravi – rekao je Kraljičković.

U postupak genotipizacije uključena je Emina Burek iz Mostara u općini Dubrava. Na svojoj farmi ima 200 muznih krava isključivo simentalske pasmine. – Od početka smo u postupku genotipizacije, zahvaljujući tome dobili smo puno kvalitetnih bikova koji se koriste u pripustu. U zadnje vrijeme radimo i genotipizaciju ženskih jedinki i tu smo dobili jako dobre rezultate kod junica i krava tako da znamo što imamo u stadu. Nedavno smo počeli i postupak embrio-transfera, odnosno ispiranja embrija kod najboljih junica. Od transfera očekujem da će se puno brže poboljšati kvaliteta stada – naglasila je Burek.

Prezentacija je održana na imanju Željka i Romine Zadravec u Kusanovcu, u kušaonici sira “Ivekov Kutićek”. – Trenutno na gospodarstvu imamo 27 goveda, a što se tiče poboljšanja i kvalitete mlijeka i kvalitete mesa, uključili smo se u ovaj projekt i kako bi olakšali teljenja našim kravicama i dobili dugovječnije životinje, koje daju i više mlijeka i više mesa – rekla je Romina Zadravec te naglasila kako dnevno proizvedu oko 300 litara mlijeka. – Sve prerađujemo u mliječne proizvode, najviše proizvodimo svježeg sira i vrhnja, zatim kuhani sir s raznim začinima, od ljute paprike, vlasca, bučinih koštica, imamo i dimljene sireve, jogurt, maslac, sve to prodajemo ovdje na našem OPG-u u sklopu izletišta i kušaonice te na tržnici u Dubravi – naglasila je Zadravec.

Prilog o ovoj temi poslušajte u emisiji Za naše selo u nedjelju u 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime