Željko Vrščak – “Ljubav prema konjima naslijedio sam od roditelja”

0
Komunalac add

Na nedavno održanoj 15. smotri autohtonih pasmina konja na Sajmištu, vrbovečki konjar Željko Vrščak osvojio je pet, ujedno i najviše pehara u različitim kategorijama. Svoje zadovoljstvo ovim uspjehom podijelio je i s nama.

Jeste li zadovoljni uspjehom na nedavno održanoj 15. smotri autohtonih pasmina konja? Osvojili ste najviše pehara…

I više sam nego zadovoljan uspjehom. Osvojio sam pet pehara koji su totalno neočekivani. Sudjelovao sam na smotri isključivo iz ljubavi te da se pokaže Vrbovcu i Vrbovčanima da zapravo konja u Vrbovcu stvarno ima.

U kojim kategorijama ste osvojili pehare?

Konkretno, to je bila izložba konja hrvatskog hladnokrvnjaka, zaštićene autohtone pasmine, naše domaće. Sudjelovalo se u nekoliko kategorija. Postoji kategorija kobila, kategorija kobila sa ždrijebadi, kategorija pastuha i kategorija omica. U svakoj kategoriji moji su konji odnijeli nešto pehara. U kategoriji omica dobili smo prvu nagradu, u kategoriji kobila sa ždrijebadi drugu i treću, u kategoriji kobila treću te pastuha drugu. To su vrhunski rezultati i ja sam super zadovoljan.  

Član ste Konjogojske udruge Vrbovec koja broji najviše hrvatskog hladnokrvnjaka, ali ima i ostalih pasmina.

Tako je. U Konjogojskoj udruzi Vrbovec okupljeni su konjari s vrbovečkog i okolnih područja u kojima je najviše zastupljena pasmina hrvatskog hladnokrvnjaka, naše autohtone pasmine. Jedina smo udruga u Zagrebačkoj županiji koja se bavi uzgojem te pasmine konja. Član smo krovnog saveza. U toj udruzi nalaze se i ljubitelji ostalih pasmina od lipicanaca, gidrana te svih ostalih toplokrvnih konja. Udruga vrbovečkih konjara za sada broji 23 člana. Naravno, očekujemo nove članove, očekujemo Vrbovčane koji jesu konjari i imaju konje, ali za sada nisu članovi.

Koliko se dugo već bavite uzgojem konja i kako ste odlučili baviti se time?

Ljubav prema konjima naslijedio sam od roditelja. Konji i ostale životinje su uvijek bile prisutne u mom životu i jednostavno sam odrastao uz njih. Konji su neko vrijeme bili jako malo zastupljeni, skoro i ništa. Međutim, nekako s tim sazrijevanjem mene i iskrenoj ljubavi prema tim životinjama, tih konja je sada sve više i više.

Koliko konja imate?

Od noćas ih je sedamnaest. Noćas je stigla nova ždrijebica, mala hladnokrvnjakinja. Trenutno je u našim štalama petnaest hladnokrvnjaka, jedna ponica i jedna lipicanka.

Zaposleni ste. Kako uspijete uskladiti radno vrijeme i uzgoj konja?

Zaposlen sam i na Jankomiru radim puno radno vrijeme. Putujem svakodnevno. To jednostavno mora biti u čovjeku. Moraš to voljeti i htjeti.  Moraš ustati u četiri ujutro, napraviti što treba napraviti. Ljetni mjeseci su puno lakši što se tiče samog hranjenja. Međutim to čovjeka jednostavno ispuni i nije mu teško nešto raditi, ako to voli.

Pomaže li vam netko od obitelji ili prijatelja?

Uistinu je puno posla oko toga svega. Zahvaljujem se svojem ocu koji je na štakama, ali još uvijek puno radi. I naravno, imam veliku podršku svoje djece.

Na smotri ste ugostili i vaše prijatelje Slavonce…

To su naši prijatelji, ljubitelji konja s kojima smo strašno povezani. Oni su stigli da mi pomognu oko svih grla konja koje je trebalo prevesti. Ne jako daleko, ali od Livadarske ulice do Sajmišta pješice smo vodili konje i zato svaka čast tim kolegama.  

Željko Vrščak gost je Emisije za selo Radio Vrbovca u nedjelju od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime