Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira niz aktivnosti posvećenih očuvanju roda

0
Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
Komunalac add

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove godine organizira niz aktivnosti posvećenih upravo očuvanju i boljem razumijevanju roda na području županije u koje se možete i sami uključiti.

Naime, i ove godine možete putem Facebook stranice Javne ustanove Zeleni Prsten Zagrebačke županije uživo pratiti što se događa u gnijezdu bijele rode te nadjenuti ime mladim ptićima. Dva snažna ptića su sve veća i veća, preživjela su i hladnoću i obilnu kišu te zaslužuju dobiti imena. Vaše prijedloge s kratkim obrazloženjima napišite u komentare na Facebook stranici do 30. lipnja nakon čega će djelatnici JU Zeleni prsten suziti izbor na pet najboljih prijedloga, a konačna imena odabrat će pratitelji stranice.

Potom se možete prijaviti i na 7. po redu biciklijadu „Put bijele rode“ koja spaja dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu. Biciklijada se održava u subotu, 8. srpnja 2023. godine sa startom na Trgu Stjepana Radića 1 (Donja Zdenčina) u 10:00 sati. Staza u dužini 21 km vozi se uz ornitološki rezervat Crne Mlake do rijeke Kupe, bez uspona je i ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost. Više od pola staze je makadam, početak i zadnji dio staze je asfaltiran. Očekivano trajanje vožnje je 2,5 – 3 sata. Prijave se primaju do 30. lipnja do 12:00 sati na mail: tzpisarovina@pisarovina.hr ili putem linka prijava. Više o biciklijadi možete pročitati na linku. 

Za sve ljubitelje fotografije i prirode Javna ustanova organizira nagradni foto natječaj na temu bijele rode, s ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Uvjet je da fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Zagrebačke županije, a svaki autor popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje autentičnost snimljenih fotografija neovisno jesu li fotografije snimljene fotoaparatom ili mobitelom.  Krajnji rok prijema fotografija je srijede, 26. srpnja 2023. do 11:00 sati. Najbolje fotografije izabrat će žiri i pratitelji Facebook stanice JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, a Javna ustanova će ih otkupiti. Više o natječaju na linku.

Više o tome kako se rode hrane, kako izražavaju nježnost i ljubav prema partneru, tko othranjuje ptiće, jesu li rode monogamne ili ipak mijenjaju partnere, možete doznati putem linka: https://zeleni-prsten.hr/portal/tajanstveni-zivot-roda/.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime