Zbog tragične smrti mladog pilota Luke Jagatića sutra u Vrbovcu Dan žalosti

0
Komunalac add

Oko 16 sati u mjestu Biljane Donje, nedaleko od Zadra, pao je vojni školski avion. U ovoj velikoj tragediji poginuli su pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić iz Vrbovca (Peskovca).

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava.

Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje  usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, istaknulo je Ministarstvo obrane.

Zbog ove velike tragedije Grad Vrbovec je petak, 8. svibnja proglasio Danom žalosti.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime