Završeni 12. Dani elektroničkih medija

0
Komunalac add

Panelima o medijskoj etici i istraživanju medija jučer su završeni 12. Dani elektroničkih medija u Zadru, na kojima je sudjelovalo više od 300 sudionika. Predstavnici Vlade, medija, nakladnika i regulatornih agencija razgovarali su o mnogim aktualnim temama, s posebnim naglaskom na dugoočekivani novi Zakon o elektroničkim medijima. Upravo je panel na temu ovog zakona izazvao najviše rasprave među sudionicima, ali nažalost ne za vrijeme samog panela jer nisu bila dozvoljena pitanja iz publike.

U sklopu 12. Dana elektroničkih medija održan je Sabor Hrvatske udruge radijskih nakladnika te dodjela HURiN-ovih novinarskih radijskih nagrada.

HURiN svake godine nagrađuje izvrsnost i dodjeljuje posebna priznanje za najistaknutije radijske djelatnike i emisije. Ove godine nagrada za životno djelo pripala je Davoru Leboviću koji je 24 godine bio na čelu Obiteljskog radija Ivanić. – U godinama burnih političkih promjena u društvu i promjena vlasničke strukture, statusa i poslovnih modela medija uspio je održati na okupu ekipu i radio, koji je pod teretom političkih pritisaka i/ili gospodarskog okruženja više puta bio na rubu stečaja – obrazložio je žiri. Nagradu je u njegovo ime preuzela direktorica Obiteljskog radija Radojka Šporer.

Radijske nagrade dodijene su  i „Za radijska dostignuća“. Zlatni mikrofon u ovoj kategoriji dobila je Eliana Batagelj s Radio Istre, za emisiju „Ponedjeljkom otvoreno“ koja progovara o lokalnim problemima i projektima. Srebrni mikrofon zaslužila je Karmen Valenta s emisijom „Mreža znanja“ na Radio Qurinusu, a kojom podiže razinu medijske pismenosti. Brončani mikrofon pripao je Sandri Levak Miklošić s Radio Drave, za emisiju „Drava info“.

HURiN je nagradio i najbolje akcije. Tu se istaknuo Hrvatski radio Karlovac koji je inzistirao na temi „Medijska pismenost u perspektivi modernog društva“. Veliki uspjeh ostvario je i Slavonski radio s akcijom „Trampa – hladnjak toplog srca“ u kojoj su usrećili korisnike Centra za majku i dijete. Nagrada je pripala i Radio Križevcima za „Izbor za najkonobara/icu, najprodavača/icu i najsportaša/icu godine grada Križevaca“, akciju kojom su pohvalili vrijedne i marljive sugrađane.

Za najbolje Internet stranice nagrađeni su Hrvatski katolički radio, Rovinj FM i Radio Vinkovci, a za najbolje jingleove Radio Bljesak, Radio 105 i Radio Labin. Nagrađene je izabrao stručni ocjenjivački sud na čelu kojega je profesor Zdravko Kedžo. I ovom prilikom osvrnuo se na položaj radija. – Meni je trebalo 15-ak godina da nađem sveučilište koje će prihvatiti da se doktorira na mediju kao što je radio, govorili su da to više ne postoji. Jednom ga je pokopala televizija pa Internet pa sad društvene mreže, a radio nikad nije bio postojaniji nego sad – poručio je Kedžo. Međutim također je naglasio kako su pred malim radijskim postajama brojni izazovi, zbog čega ima je kako kaže, stabilan i jak HURIN potrebniji nego ikad.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime