Završena berba grožđa na Kundetić bregu

0
Komunalac add

Obitelj Jadranka Mijalića već godinama tradicionalno početkom listopada organizira berbu grožđa koja spada u tzv. kasne berbe pa je tako bilo i ove godine u režiji Jadranka i sinova Filipa i Jurice u vinogorju Kundetić brega. Na neki način berba kod obitelji Mijalić označava i završetak berbe grožđa u vrbovečkom kraju jer se samo rijetki vrbovečki vinogradari odlučuju na kasne berbe.

U berbi je sudjelovala vesela družina sastavljena od 20-tak berača iz Luke, Poljane, Vrbovca, Žukovca i ostalih obližnjih mjesta koji su sudjelovali u rekordnoj berbi grožđa. Okupila se tako rodbina, kumovi, prijatelji, sve sami „vinski brati“ koji su nesebično i s velikim trudom i pozornošću pomogli da se pobere i zadnja boba grožđa. Berba je protekla u veselom vinogradarskom ozračju, pjesmom, kvalitetnim objedom i još boljim vinom, koje je karakteristično i svojstveno na Kundetić bregu. U vinogradu obitelji Mijalić uglavnom je nasad graševine, manje sauvignona, šardonea i muškata, ali se nađe i poneki trs kraljevine i štajerske beline.

Ova berba grožđa, bez obzira na veliku sušu, spada među rekordne berbe jer se ubralo preko dvije pol tone grožđa. Slador je izmjeren visokih 16% što znači da bi ovogodišnje vino trebalo biti vrlo kvalitetno, ali i vrle jakosti. Zadovoljni smo urodom koji je, usprkos lošim vremenskim uvjetima, premašio naša očekivanja, a jedan mali dio trsova podlegao je i fitoplazmi. U berbi već godinama sudjeluju iskusni i probrani berači, a u zadnjih par godina pojavljuju se nove i mlade snage koje tako nastavljaju tradiciju starijih generacija. Svima njima se zahvaljujemo na pomoći koju nam pružaju svih ovih godina jer s njima u zajedništvu iskazujemo ljubav prema vinogradarstvu, narodnim običajima, domaćim pjesmama, enologiji i baštini vrbovečkog kraja – rekao je JadrankoMijalić povodom ovogodišnje berbe.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime