Jelić o plinu: pomoć oko obrazaca možete potražiti u Komunalcu

0
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Komunalac add

Zbog poremećaja na tržištu plinom, Plin Vrbovec odustaje od opskrbe plinom te će zadržati samo distribuciju. Što to znači za vrbovečka kućanstva, pojasnio je Predsjednik Skupštine Plina Vrbovec Mato Jelić.

Zašto ste se odlučili na taj korak?

Mi nismo izolirani slučaj, ista situacija događa se i u drugim gradovima na našem području, u Križevcima, Samoboru. Ove godine propali su Zelina plin i Ivaplin. Došlo je do velikih poremećaja na tržištu s cijenama plina, tako da su cijene po osam puta veće nego dosadašnje.

Kod opskrbe postoje dvije stvari, javna usluga, što na našem području radi Gradska plinara Zagreb te tržišna djelatnost koju radi Plin Vrbovec. Gradska plinara Zagreb ima fiksiranu cijenu do 1. travnja 2023. godine. S obzirom da je ta cijena osam puta manja nego naša, nema smisla da radimo ogromne gubitke, jer su takva pravila da mi sav plin koji sada dogovorimo za zimu, moramo na proljeće platiti bez obzira jesmo li ga preuzeli ili nismo, to su milijuni.

Nismo željeli naše potrošače dovoditi u zabludu, već smo ih na vrijeme u propisanom roku obavijestili da se vrate u javnu uslugu jer će imati puno nižu cijenu. Do kada će ta cijena biti fiksirana kad prođe propisani rok od 1. travnja 2023. godine, ovisi o državi.

Kako promijeniti opskrbljivača plinom?

Svatko može prijeći u javnu uslugu, Gradskoj plinari Zagreb koja mora preuzeti nove korisnike, jer takav je zakon i regulator će ih kazniti ako ne postupe prema propisima. Ako dođe do toga ili do stečaja, korisnike će preuzeti zajamčeni opskrbljivač, a to je HEP Opskrba.

Mi smo obavezni 30 dana prije obavijestiti svoje korisnike da im se ugovor više neće produžiti. Za građane je sada najbitnije da što prije predaju svoje zahtjeve, kako bi od 1. listopada svi bili prebačeni u javnu uslugu.

Upute su dobili u poštanske sandučiće. Svi građani koji ne znaju ispuniti obrazac, koji nemaju pristup internetu ili trebaju bilo kakvu pomoć mogu doći u zgradu Komunalca Vrbovec i mi ćemo im pomoći.

Zahtjeve mogu poslati i poštom preporučeno na adresu: Gradska plinara Zagreb d.o.o., Radnička cesta 1, 10001 Zagreb. Ponavljam, tu nema panike, radi se o redovnom prelasku. Kako su potrošači prelazili na Plin Vrbovec, sad prelaze u Gradsku plinaru.

Gradska plinara Zagreb je opskrbljivač plinom u obvezi javne usluge samo za stanovništvo. Pravne osobe mogu zatražiti ponudu za opskrbu plinom od Gradske plinare Zagreb, HEP-PLIN, PPD, E.ON PLIN, ENNA OPSKRBA ili bilo koje druge firme koja se bavi opskrbom plinom.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime