Zaštitnici hrvatskog identiteta Zrinski i Frankopani

0
Komunalac add

U Narodnoj knjižnici Vrbovec jučer je održano predstavljanje knjiga „Zrinski & Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu“ autora Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića te „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku“ autora Ranka Pavleša. Promocija knjiga organizirana je povodom obilježavanja 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog, a o knjigama su govorili akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, doc. dr. sc. Petar Feletar i Ranko Pavleš. Prof. Petra Somek vodila je promociju.

Knjigu „Zrinski & Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu“ predstavili su akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić i doc. dr. sc. Petar Feletar. Također, autor Ranko Pavleš predstavio je svoju knjigu „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku“ čiji je urednik akademik Dragutin Feletar. Knjige je objavila izdavačka kuća Meridijani.

O važnosti plemićkih rodova za hrvatsku baštinu i hrvatsku povijest govorio je redoviti sveučilišni profesor Hrvoje Petrić te pritom istaknuo zanimljivu činjenicu, a to je da postoji mogućnost da ovih dana ipak ne obilježavamo 400. godišnjicu rođenja Petra Zrinskog, odnosno da postoje i podaci koji kažu drugačije. – Kao što imamo argumente da je on rođen 1621. godine, postoje kontraargumenti da je on rođen 1622. godine. Prvi je u hrvatskoj historiografiji Ferdo Šišić 1908. godine vrlo jasno napisao da je Petar Zrinski rođen 6. lipnja 1621. godine u Vrbovcu. Međutim, u Trogiru kod obitelji Garanjin pronađen je fond dokumenata gdje je rađena argumentacija da su nekadašnji bribirci, Šubići preci obitelji Zrinski, koja je dobila ime Zrinski jer su se oni iz Bribira preselili u Slavoniju. U tom fondu je sačuvana dokumentacija gdje je Petar Zrinski 1667. godine želi obnoviti mletačko plemstvo, odnosno dobiti status mletačkog plemića. Tu je trebalo staviti njegovu potvrdu da je kršten, a njegov tajnik je tada napisao potvrdu da je rođen 1622. godine. Može biti da je došlo do greške, ali nam to daje dva argumenta, dvije godine rođenja – pojasnio je Petrić.

Podsjetimo, Petar Zrinski rođen je 6. lipnja 1621. godine u Vrbovcu, a zajedno s Franom Krstom Frankopanom vođa je Zrinsko-frankopanske urote protiv apsolutističke politike Habsburgovaca. Optuženi za izdaju pogubljeni su u Bečkom Novom Mestu 1671. godine. 1919. godine njihovi su posmrtni ostaci vraćeni u domovinu, a 100 godina kasnije, 2019. godine izdavačka kuća Meridijani izdaje opsežnu monografiju „Zrinski i Frankopani 100 godina od povratka u domovinu“.

Doc. dr. sc. Petar Feletar u svom se obraćanju osvrnuo na Družbu braće hrvatskoga zmaja koja je organizirala prijenos posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana 1919. godine u Zagrebačku katedralu. Monografija koja je jučer predstavljena u vrbovečkoj knjižnici, objavljena je povodom sjećanja na obilježavanje stote obljetnice prijenosa zemljanih ostataka hrvatskih velikaša, a što je bila višestoljetna težnja hrvatskog naroda.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime