Zaposlene 33 žene u sklopu EU projekta “Zaželi”

0
Komunalac add

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec kreće s provedbom EU projekta “Zaželi”, vrijednog 6,5 milijuna kuna. Danas su ugovore o radu potpisale 33 žene zaposlene putem javnog natječaja. One će sljedeće dvije godine skrbiti o 180 starijih i nemoćnih osoba s područja Vrbovca i okolnih općina Dubrava, Gradec, Farkaševac, Rakovec i Preseka.

Zaposlene će sljedećih dana proći kroz kratke pripreme i upoznavanje s radnim obvezama i pravilima te u četvrtak ili petak izlaze na teren. Svaka žena dobit će na korištenje bicikl za obilazak pet starijih osoba – pojašnjava ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko.

Svojim će korisnicima pružati pomoć u različitim kućanskim poslovima i pripremi hrane, odlaziti u kupovinu te biti im društvo i podrška. Zaposlene će raditi puno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, a prema potrebi i izvan radnog vremena. Primat će zakonom propisanu minimalnu plaću od 2750 kuna uz plaćene doprinose i druga prava poput regresa, uskrsnice i božićnice. Žene će u sklopu projekta proći i edukaciju za njegovateljice i prerađivačice začinskog i ljekovitog bilja.

Jedna od zaposlenih žena je i Marina Agičić iz Gradeca, koja je prije dvije godine sudjelovala u sličnom projektu vrbovečkog Crvenog križa. –Kolegica i ja brinule smo o 17 kućanstava na području Općine Gradec. Potrebe su velike i posla ima puno. U nekim kućanstvima nema vode niti struje, tim osobama treba donijeti vodu, drva za zimu. Neke su osobe slabo pokretne, njima treba pomoć u obavljanju raznih poslova, od čišćenja kupaonice do pranja prozora. No najvažnija je psihosocijalna podrška, nekad smo mi jedine osobe koje ih posjećuju i oni nas željno iščekuju – priča o svojim iskustvima Agičić.

Korisnici projekta izabrani su u suradnji s vrbovečkim Centrom za socijalnu skrb. Za njih su također osigurane kućanske i higijenske potrepštine za svaki mjesec provedbe projekta.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime