Započeo serijal informatičkih radionica za umirovljenike

0
Komunalac add

Danas je u prostorijama vrbovečkog Crvenog križa u Vodovodnoj ulici započeo ciklus informatičkih radionica za umirovljenike. Radionice u sklopu projekta „BUBA – Budi uključen, budi aktivan“ održavat će se svake srijede u ožujku. Kako administratorica projekta Petra Čvek Jaić pojašnjava, radionice se temelje na osnovnom poznavanju računala. Učit će se osnovne stvari o korištenju računala, aplikacijama, korištenju pametnih telefona i slično.

Osim informatičke radionice u planu je još niz ostalih radionica. – U bliskoj budućnosti imat ćemo i radionice aranžiranja cvijeća pa pozivamo zainteresirane umirovljenike da nam se jave. Jedna radionica održat će se 16. ožujka, a druga 30. ožujka. Tu je i stalna kreativna radionica koja već ima svoj ustaljeni termin četvrtkom od 17 do 19 sati. Budući da smo dobili strojeve za šivanje, počet ćemo se baviti i tim aktivnostima – rekla je Čvek Jaić.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko naglasila je da se umirovljenici mogu pridružiti svim aktivnostima u sklopu projekta BUBA, a projekt Nova optika 65+ predviđen je za osobe starije od 65 godina. Spomenula je također još neke od planiranih radionica za naredno razdoblje. – U serijal radionica pod nazivom „Upravljanje sa svojim vremenom“ bit će uklopljene radionice o upravljanju kućnim budžetom, obiteljskom poduzetništvu, međugeneracijskoj solidarnosti i slično. Uskoro krećemo i s radionicama hortikulture, plesnim radionicama, zborskim pjevanjem. Čekamo da mjere još malo popuste i da krenemo sa svim planiranim aktivnostima. Umirovljenici se mogu uključiti u zaista mnogo toga, mogu igrati i društvene igre ili kartati. Ljudima dajemo prostor kako bi se mogli podružiti u sigurnim uvjetima stoga ih podijelimo u više manjih skupina – istaknula je Mucko.

Također, ravnateljica pojašnjava da je kroz projekt BUBA predviđeno provođenje dva istraživanja. Jedno se odnosi na inovativni model brige o starijim osobama, a drugo na istraživanje modela skrbi, odnosno modela smještaja. – Htjeli bismo provesti istraživanje da vidimo bi li ljudi mogli zadovoljiti neke od potreba kao što su pomoć u kući, prijevoz, dostavu obroka, da se njihova zapuštena imovina stavi u upotrebu te da nam u tome pomognu jedinice lokalne samouprave. Odnosno da napravimo jednu agenciju koja bi ljudima pomagala, osigurala prijevoz, pomoć u kuči i slično, a da to ne bude putem sustava Socijalne skrbi. Voljela bih da kroz sve naše aktivnosti, na neki način, pomažemo i mlađim generacijama u brizi o njihovim starijim članovima kućanstva. Da njima možemo pripomoći kako bi im bila lakša skrb o starijim osobama – zaključila je.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime