Započeli radovi u sklopu projekta “Regionalni vodoopskrbni sustav- Zagreb Istok”

0
Komunalac add

Danas su u Ivanić-Gradu započeli dugo očekivani radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava na području istoka Zagrebačke županije. EU projekt “Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok” vrijedan je 707 milijuna kuna bez PDV-a, a sredstva su većinskim dijelom osigurana iz Kohezijskog fonda te proračuna Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Hrvatskih voda i Republike Hrvatske.

Projektom je predviđena izgradnja novog vodocrpilišta “Kosnica”, 15 crpnih stanica i 5 vodotornjeva te preko 316 tisuća metara nove mreže. Planirana je i rekonstrukcija oko 108 tisuća metara postojeće mreže i jedne crpne stanice te gotovo 9 tisuća novih kućnih priključaka.

Otvorenju radova prisustvovao je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić te je istaknuo kako će realizacijom ovog projekta 30 tisuća dodatnih korisnika imati pristup vodi, čime će se priključenost mreži podići s dosadašnjih 60 posto na 90 posto.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako će se po dovršetku projekta „RVS – Zagreb Istok“ gotovo sva domaćinstva u deset općina i četiri grada u istočnom dijelu Županije moći priključiti na vodovodnu mrežu. Uz to, istaknuo je, rekonstrukcijom postojeće mreže uklonit će se veliki gubitci.

Uz Ivanić Grad, kroz mjesec dana radovi bi trebali započeti i u Dugom Selu te zatim u Svetom Ivanu Zelini, dok se radovi na novom vodocrpilištu “Kosnica” očekuju kroz tri do četiri mjeseca. Na kraju, velik posao odradit će se na našem području, gdje će se graditi 230 kilometara mreže Grada Vrbovca i susjednih općina.

Projektom „Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb Istok“ obuhvaćeni su gradovi Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sveti Ivan Zelina, kao i općine Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.

Konačan cilj je osigurati priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105 tisuća stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime